Aromatyczna dyniowa latte na mleku roślinnym

Gorące mleko migdałowe, dynia i garstka przypraw no i oczywiście coś na pobudzenie, filiżanka dobrego, mocnego espresso. Te wszystkie cudowności połączone w jedną całość w postaci przepysznego, aromatycznego, jesiennego dyniowego latte.

W tym roku pogoda nas rozpieszcza. Zostaliśmy obdarzeni, piękną polską złotą jesienią.  Drzewa olśniewają barwami i magią kolorów, słońce delikatnie pieści każdą odsłoniętą część ciała. Można bezkarnie wygrzewać  się i cieszyć ciepłymi promieniami. Chce się żyć, działać i nasycać każdą chwilą. Radość i zadowolenie są wszechobecne. Tak niewiele potrzeba na m do szczęścia. Wystarczy codzienna miła wizyta Dziadka Słońce i świat nabiera zupełnie innych barw.  Zastanawiam się, czy w  tym roku południowcy nie ruszyli szturmem do Polski, by podziwiać niezwykłość jesiennych barw. W końcu oni nie zostali tak hojnie obdarzeni przez naturę. Szkoda przegapić tak piękny czas.

W zeszłym roku na początku października byliśmy w górach, nie było, aż tak ciepło, ale świeciło słońce, a krajobrazy zapierały dech w piersiach. Wtedy też piłam dyniową latte. Choć  nie lubię w życiu powtarzalności, to ta zupełni mi nie przeszkadza. Do pełni szczęścia wystarczy słońce, aromatyczna dyniowa latte i kilka chwil zapomnienia.

 

Aromatyczna dyniowa latte na mleku roślinnym

Składniki (2 porcje):

– 100 g dyni hokkaido

– 350 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego

– ½ łyżeczki cynamonu

– szczypta kardamonu

– 1 -2 łyżeczki słodkiego dodatku ( ksylitol, syrop z agawy, erytrol lub innego dowolnego)

– 1 espresso

 

  1. Dynię kroimy na małe kawałki i gotujemy na mleku do miękkości.
  2. Dodajemy cynamon, kardamon, substancję słodzącą oraz espresso blendujemy na gładki, rzadki mus, aż powstanie delikatna i gęsta piana na wierzchu.
  3. Przelewamy do filiżanek.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.