Azjatycka misa soczystych warzyw, to sposób na szybki obiad. Warzywa powinny być delikatnie podsmażone, tak by zachowały soczystość i chrupkość, a jednocześnie przesiąkły aromatem czosnku, sosu sojowego i imbiru. Składniki możesz dowolnie modyfikować. Pomiń to, czego nie lubisz i dorzuć to, co uwielbiasz. Do tego możesz przygotować ryż, dowolny makaron lub kaszę. Do posypania potrawy użyłam szczypiorku, ale równie dobrze sprawdzi się kolendra.
Składniki (4 porcje):
– 4 ząbki czosnku
– 2 pęczki rzodkiewki
– 2 średnie marchewki
– 1 puszka kukurydzy
– ½ czerwonej cebuli
– 1 kostka naturalnego tofu
– 1 pęczek szczypiorku
– 50 ml sosu sojowego
– 1 cm świeżego imbiru
– sok z ½ cytryny
– 2 garstki orzeszków ziemnych
- Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucamy pozostałe warzywa pokrojone w dużą kostkę i podsmażamy przez około 10 minut.
- Na koniec dorzucamy drobno pokrojony imbir, sos sojowy (sos wlewaj partiami sprawdzając czy smak dania jest odpowiedni, łatwo je przesolić), tofu pokrojone w dużą kostkę, orzeszki ziemne oraz sok z cytryny. Smażymy jeszcze przez chwilę.
- Gdy warzywa są już delikatnie podsmażone (woda powinna w większości odparować), wykładamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem.
Na zdrowie! :)