Azjatycka misa soczystych warzyw, to sposób na szybki  obiad.  Warzywa powinny być delikatnie podsmażone, tak by zachowały soczystość i chrupkość, a jednocześnie przesiąkły aromatem czosnku, sosu sojowego i  imbiru. Składniki możesz dowolnie modyfikować.  Pomiń to, czego nie lubisz i dorzuć to, co uwielbiasz. Do tego możesz przygotować ryż, dowolny makaron lub kaszę.  Do posypania potrawy użyłam szczypiorku, ale równie dobrze sprawdzi się kolendra.

 

Składniki (4 porcje):

– 4 ząbki czosnku

– 2 pęczki rzodkiewki

– 2 średnie marchewki

– 1 puszka kukurydzy

– ½ czerwonej cebuli

– 1 kostka naturalnego tofu

– 1 pęczek szczypiorku

– 50 ml sosu sojowego

– 1 cm świeżego imbiru

– sok z ½ cytryny

– 2 garstki orzeszków ziemnych

 

  1. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucamy pozostałe warzywa pokrojone w dużą kostkę i podsmażamy przez około 10 minut.
  2. Na koniec dorzucamy drobno pokrojony imbir, sos sojowy (sos wlewaj partiami sprawdzając czy smak dania jest odpowiedni, łatwo je przesolić), tofu pokrojone w dużą kostkę, orzeszki ziemne oraz sok z cytryny. Smażymy jeszcze przez chwilę.
  3. Gdy warzywa są już delikatnie podsmażone (woda powinna w większości odparować), wykładamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem.

 

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz