Tradycyjny wigilijny barszcz jest wegański, gdyż tego dnia nie spożywa się potraw mięsnych (z wyjątkiem ryb). Nie ma z nim większego kłopotu, receptury na niego od pokoleń przekazywane są w większości polskich domów, Internet również obfituje w przepisy. Jednak barszcz, to tylko połowa sukcesu. Do barszczu niezbędne są uszka lub paszteciki z pieczarkami.
W moim rodzinnym domu zazwyczaj gościły paszteciki, dlatego dziś przepis na wersję wegańską, bezglutenową w orientalnej odsłonie. Do pieczarek należy dodać przyprawę garam masala, która doskonale komponuje się z grzybami. Przyprawa dostępna jest w większości sklepów. Należy dobrze rozejrzeć się po półkach z przyprawami. Jeśli jednak nie uda się zakupić, można zostać tylko przy soli i pieprzu, lub w zamian zastosować zioła typu; cząber, tymianek, rozmaryn.
Ciasto na paszteciki, mimo że jest drożdżowe, odrobinę przypomina kruche ciasto. Zapewne przez wzgląd na delikatnie chrupiącą skórkę. W daniu dominuje farsz, ciasto stanowi jedynie naczynie na aromatyczne pieczarki.
Wegańskie, bezglutenowe paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach idealne do wigilijnego barszczu
Składniki na ciasto:
– 150 g korzenia pietruszki (nie jest wyczuwalna w cieście, można ewentualnie wymienić ją na marchewkę lub dynię)
– 150 g skrobi ziemniaczanej
– 80 g mąki ryżowej + mąka do podsypywania
– 50 g mąki owsianej bezglutenowej
– 30 g mąki kokosowej
– 2 łyżki łupiny babki jajowatej
– 7 g drożdży suchych (opakowanie)
– 1 łyżka wybranego słodzika np. erytrolu
– sól
– 100-300 ml ciepłego mleka roślinnego
Składniki na farsz pieczarkowy:
– 250 g pieczarek
-1 cebula
-1 duży ząbek czosnku
-2 łyżki oleju
-sól i pieprz do smaku
– 1 -2 łyżeczki przyprawy garam masala
Farsz:
- Pieczarki oraz cebulę kroimy w małe kawałeczki, czosnek wyciskamy przez praskę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
- Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
- Dzielimy na 4 części.
Ciasto:
- Suche składniki mieszamy, dodajemy korzeń pietruszki starty na średnich oczkach, dolewamy stopniowo ciepłego mleka i zagniatamy ciasto rękami
- Stolnicę podsypujemy mąką ryżową. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy wałek i rozwałkowujemy go na długi prostokąt (ciasto również należy posypać mąką, inaczej przyklei się do wałka).
- Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy jedną porcję pieczarek i zwijamy. Końcówki zlepiamy. Tępą stroną noża nagniatamy ciasto w odstępach 4 cm. Będą to miejsca przecięcia pasztecików już po upieczeniu.
- Ciasto smarujemy olejem i posypujemy sezamem.
- Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 40 minut.
Uwagi:
Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się rozwałkować i zawinąć, ale nie może być zbyt twarde.
Jeżeli po rozwałkowaniu okaże się zbyt luźne, należy ponownie włożyć je do miski, dosypać odrobinę każdej z mąk i zagnieść.
Ciasto najlepiej zwijać przy pomocy silikonowej stolnicy lub można je rozwałkować na papierze do pieczenia. Aby łatwo zwinąć wałek, należy odrywać stolnicę silikonową/papier w taki sposób, aby stworzył się rulon.
Jeśli będzie problem ze zlepieniem ciasta, należy zwilżyć brzeg wodą i przykleić. Zlepienie można dodatkowo posypać mąką.
Na zdrowie! 🙂
3 Komentarze
Asia
Czy można mąkę owsianą zastąpić inną?
Ewa Ługowska
Nie testowałam innej. Trzeba sprawdzić.
Dorota
Są przepyszne
I całkiem przyjemnie się je robi.