Wegańskie, bezglutenowe paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach idealne do wigilijnego barszczu

Tradycyjny wigilijny barszcz jest wegański, gdyż tego dnia nie spożywa się potraw mięsnych (z wyjątkiem ryb).  Nie ma z nim większego kłopotu, receptury na niego od pokoleń przekazywane są w większości polskich domów, Internet również obfituje w przepisy. Jednak barszcz, to tylko połowa sukcesu. Do barszczu niezbędne są uszka lub paszteciki z pieczarkami.

W moim rodzinnym domu zazwyczaj gościły paszteciki, dlatego dziś przepis na wersję wegańską, bezglutenową w orientalnej odsłonie. Do pieczarek należy dodać przyprawę garam masala, która doskonale komponuje się z grzybami. Przyprawa dostępna jest w większości sklepów. Należy dobrze rozejrzeć się po półkach z przyprawami. Jeśli jednak nie uda się zakupić, można zostać tylko przy soli i pieprzu, lub w zamian zastosować zioła typu; cząber, tymianek, rozmaryn.

Ciasto na paszteciki, mimo że jest drożdżowe, odrobinę przypomina kruche ciasto. Zapewne przez wzgląd na delikatnie chrupiącą skórkę.  W daniu dominuje farsz, ciasto stanowi jedynie naczynie na aromatyczne pieczarki.

wegańskie paszteciki, bezlutenowe paszteciki, paszteciki z pieczarkami, paszteciki z grzybami, paszteciki wigilijne 1

Wegańskie, bezglutenowe paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach idealne do wigilijnego barszczu

Składniki na ciasto:

– 150 g korzenia pietruszki (nie jest wyczuwalna w cieście, można ewentualnie wymienić ją na marchewkę lub dynię)

– 150 g skrobi ziemniaczanej

–  80 g mąki ryżowej + mąka do podsypywania

–  50 g mąki owsianej bezglutenowej

–  30 g mąki kokosowej

– 2 łyżki łupiny babki jajowatej

– 7 g drożdży suchych (opakowanie)

– 1 łyżka wybranego słodzika np. erytrolu

– sól

– 100-300 ml ciepłego mleka roślinnego

Składniki na farsz pieczarkowy:

– 250 g pieczarek

-1 cebula

-1 duży ząbek czosnku

-2 łyżki oleju

-sól i pieprz do smaku

– 1 -2  łyżeczki przyprawy garam masala

Farsz:

  1. Pieczarki oraz cebulę kroimy w małe kawałeczki, czosnek wyciskamy przez praskę.
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
  3. Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Dzielimy na 4 części.

Ciasto:

  1. Suche składniki mieszamy, dodajemy korzeń pietruszki starty na średnich oczkach, dolewamy stopniowo ciepłego mleka  i zagniatamy ciasto rękami
  2. Stolnicę podsypujemy mąką ryżową. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy wałek i rozwałkowujemy go na długi prostokąt (ciasto również należy posypać mąką, inaczej przyklei się do wałka).
  3. Na  środek rozwałkowanego ciasta nakładamy jedną porcję pieczarek  i zwijamy. Końcówki zlepiamy. Tępą stroną noża nagniatamy ciasto w odstępach 4 cm. Będą to miejsca przecięcia pasztecików już po upieczeniu.
  4. Ciasto smarujemy olejem i posypujemy sezamem.
  5. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  6. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 40 minut.

Uwagi:

Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się rozwałkować i zawinąć, ale nie może być zbyt twarde.

Jeżeli po rozwałkowaniu okaże się zbyt luźne, należy ponownie włożyć je do miski, dosypać odrobinę każdej z mąk i zagnieść.

Ciasto najlepiej zwijać przy pomocy silikonowej stolnicy lub można je rozwałkować na papierze do pieczenia. Aby łatwo zwinąć wałek, należy odrywać stolnicę silikonową/papier w taki sposób, aby stworzył się rulon.

Jeśli będzie problem ze zlepieniem ciasta, należy zwilżyć brzeg wodą i przykleić. Zlepienie można dodatkowo posypać mąką.

Na zdrowie! 🙂

wegańskie paszteciki, bezlutenowe paszteciki, paszteciki z pieczarkami, paszteciki z grzybami, paszteciki wigilijne 1

3 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.