Tort cappuccino

Aguafaba, czyli woda z ciecierzycy, to moje najnowsze odkrycie. Wspaniale się ubija, a piana jest bardzo sztywna. Można z niej tworzyć prawdziwe słodkie cudeńka.  Bazę do masy stanowi mleko kokosowe. Dodając do niego różne składniki, tworzymy smak docelowy.  Polecam wypróbować również liofilizowanych sproszkowanych owoców. Możemy wtedy wymyślać przeróżne smaki ciasta. Skusiłam się już na malinowe i bananowe, a dziś prezentuję kawowe. Pycha!

 

Składniki na biszkopt:

– 180 ml aquafaby (zalewa z jednej puszki ciecierzycy)

– 100 g cukru pudru z ksylitolu

– 2 łyżki oleju kokosowego

– 100 g skrobi ziemniaczanej

– 100 g mąki gryczanej białej

– 4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

– owoce do ozdoby

 

Składniki na masę:

– puszka mleka kokosowego schłodzonego przez noc

– 20 g ksylitolu

– pół filiżanki mocnego espresso (około 20 ml)

 

  1. Aquafabę ubijamy i w trakcie dodajemy po łyżce cukru pudru. Gdy piana będzie już gęsta, powoli dodajemy mąkę, cały czas delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy po trochu oleju.
  2. Ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy 22-25 cm i równomiernie rozprowadzamy.
  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  4. Po wystygnięciu przekrajamy na pół.
  5. Gęstą część mleka kokosowego wykładamy do naczynia i ubijamy dodając powoli cukru i zimnej kawy.
  6. Ciasto przekładamy masą, na koniec dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

 

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

  • Karolina
    Opublikowane 2020-05-19 08:00 0Polubienia

    Hej, czy zamiast mąki gryczanej można dodać inną? Np. pszenną. Jaką polecasz?
    Z góry dziękuję 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.