Batoniki orzechowe

Na spacer, do szkoły, do pracy, do pociągu, przed i po treningu. Pyszna, zdrowa i słodka przekąska, którą można wszędzie ze sobą zabrać. Zrobienie jej zajmuje dosłownie 15 minut.

Batoniki składają się z samych orzechów i daktyli. Na 20 sztuk potrzebne jest:
-130g orzechów laskowych
-60g słonecznika
-70g migdałów
-200g daktyli

1. Najpierw mielimy orzechy. Ja to robię w ice cruscherze, czyli młynku do kruszenia lodu.
2. Do zmielonych orzechów dodajemy daktyle i wszystko razem blendujemy.
3. Z powstałej masy formujemy 3 kule, które rozgniatamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na tafle o grubości ok. 1cm.
4. Wycinamy kwadraciki wielkości 5×5 cm. Czynność powtarzamy, aż ciasto się skończy.

Równie dobrze z powstałej masy możemy uformować kulki. Jest to o wiele łatwiejsza i mniej pracochłonna metoda.

Orzechy wymienione w składzie są tylko przykładem. Można dodać takie na które macie ochotę lub takie, którymi akurat dysponujecie.

Życzę Wam udanego niedzielnego spaceru

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.