Wszyscy miłośnicy grzybów przeżywają właśnie nieziemską rozkosz leśnych przechadzek, które skutkują pełnymi koszami pięknych, dorodnych a co najważniejsze zdrowych grzybów. W tym roku mamy wyjątkowy urodzaj. Jest jednak grupa osób, która z jakichś powodów nie może jeść tych przysmaków. I właśnie dla nich mam to specjalne danie, które w smaku i wyglądzie łudząco przypomina grzybową potrawkę.
Składniki (2 porcje):
– 1 cebula
– 2 duże ząbki czosnku
– 2 średnie bakłażany
– olej do smażenia
– pieprz mielony
– około 30 ml sosu sojowego
– natka pietruszki do posypania
- Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, aż cebula się zeszkli.
- Bakłażan myjemy, kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do podsmażonej cebulki.
- Podsmażamy chwilę, dolewamy sos sojowy, pieprz, dokładnie mieszamy i przykrywamy. Jeżeli jest potrzeba, to podlewamy odrobiną wody.
- Bakłażan dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Na koniec posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Duszony bakłażan świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i kiszonkami.
Na zdrowie! 🙂