Duszony bakłażan na szybko

Wszyscy miłośnicy grzybów przeżywają właśnie nieziemską rozkosz leśnych przechadzek, które skutkują pełnymi koszami pięknych, dorodnych a co najważniejsze zdrowych grzybów. W tym roku mamy wyjątkowy urodzaj.  Jest jednak grupa osób, która z  jakichś powodów nie może jeść tych przysmaków. I właśnie dla nich mam to specjalne danie, które w smaku i wyglądzie łudząco przypomina grzybową potrawkę.

 

Składniki (2 porcje):

– 1 cebula

– 2 duże ząbki czosnku

– 2 średnie bakłażany

– olej do smażenia

– pieprz mielony

– około 30 ml sosu sojowego

– natka pietruszki do posypania

 

  1. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, aż cebula się zeszkli.
  2. Bakłażan myjemy, kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do podsmażonej cebulki.
  3. Podsmażamy chwilę, dolewamy sos sojowy, pieprz, dokładnie mieszamy i przykrywamy. Jeżeli jest potrzeba, to podlewamy odrobiną wody.
  4. Bakłażan dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Na koniec posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

 

Duszony bakłażan świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i kiszonkami.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.