Purée z buraczków z sezamową nutą i ziemniaczanymi talarkami z rozmarynem

Czasem wymyślenie nazwy  na danie jest trudniejsze niż przygotowanie samej potrawy. Pozornie błahostka, jednak ważne by nazwa odzwierciedlała smak dania i brzmiała zachęcająco. Hummus  z buraczków, czy buraczany hummus, a może  jednak pasta z buraków? Nie, jednak purée z buraczków z sezamową nutą będzie lepiej pasowało… na takie danie zawsze jest ochota.  

 

W tym daniu role trochę się odwróciły. Ziemniaczki stanowią dodatek, natomiast główną rolę odgrywają buraczki. Wszystkie warzywa są pieczone, dzięki czemu ich smak i aromat jest dużo intensywniejszy. Dobrze jest upiec warzywa za jednym zamachem, dzięki czemu oszczędzimy czas i energię, ale jeśli się nie zmieszczą, to można rozłożyć pieczenie na dwie tury. Najpierw buraczki, później ziemniaki.

Purée z buraczków z sezamową nutą i ziemniaczanymi talarkami z rozmarynem jest super prostym i bardzo uniwersalnym daniem. Można podać je zarówno na obiad, jak i przekąskę imprezową. Sprawdzi się również na kolację i lunch do pracy. Dzięki dodatkom i sposobie obróbki zwykły ziemniak i burak stają się ciekawą kompozycją smakową, której trudno się oprzeć.

Purée z buraczków z sezamową nutą i ziemniaczanymi talarkami z rozmarynem

Składniki (2 porcje);

– 600 g maleńkich ziemniaków

– 2 duże buraki

– sól

– 1 łyżka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

– olej do skropienia warzyw

– 2 łyżki tahini

– świeże zioła i prażony sezam do dekoracji

 

  1. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni C. Warzywa dokładnie myjemy (nie obieramy). Ziemniaki kroimy w talarki, wrzucamy do miski, dodajemy odrobinę oleju, czosnek granulowany, sól i rozmaryn. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy talarki obok siebie.
  2. Buraki kroimy na małe kawałeczki, ważne, żeby upiekły się w tym samym czasie co ziemniaki, wrzucamy do miski, skrapiamy olejem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę obok ziemniaków, nie powinny się stykać, bo zafarbują. Można je również upiec w oddzielnym naczyniu.
  3. Warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.
  4. Upieczone buraki blendujemy z tahini. Rozkładamy na talerzach, tak, żeby w środku zostało wgłębienie na ziemniaki. Wykładamy ziemniaczki i posypujemy świeżymi ziołami.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.