Koreczki z ogórka i marchewki nie dość tego, że są bardzo proste w przygotowaniu, zdrowe i pyszne, to jeszcze wyglądają bardzo efektownie. Masę nerkowcową można nakładać przy pomocy specjalnych narzędzi do dekorowania ciast lub użyć do tego kartkę papieru/woreczek foliowy. Należy zwinąć kartkę w „trąbkę” i odciąć róg. W woreczku wystarczy odciąć jeden róg. Masę wkładamy w środek i przeciskamy przed odcięty czubek. Chodzi o to, żeby masa wydobywająca się z utworzonego dzióbka dała się formować i była bardziej dekoracyjna.
Polecam pobawić się również z dodatkami. Te przedstawione poniżej idealnie komponują się z całością, ale nie są to jedyne możliwości. Można dodać również kapary, kiszonki, cebulkę marynowaną, szczypiorek, różyczki brokułu, świeże zioła i wiele innych… Jako bazę, zamiast ogórka lub marchewki polecam również rzodkiew oraz cykorię. To jak będą wyglądały koreczki, zależy tylko od waszej kreatywności. Życzę powodzenia i dobrej zabawy!
Koreczki z ogórka i marchewki
Składniki:
– 1 ogórek wężowy i 2 duże marchewki
Masa czosnkowa:
– 100 g nerkowców moczonych przez min 6-8 godzin
– 1 mały ząbek czosnku
– sól
– sok z 1 cytryny
– woda
– dodatki: koperek, oliwki, pomidorki koktajlowe
- Nerkowce odcedzamy, blendujemy z czosnkiem, solą, sokiem z cytryny. Jeżeli masa nie jest wystarczająco gładka, dodajemy kilka łyżek wody.
- Ogórek kroimy w grube plasterki, nakładamy na nie masę nerkowcową. Na koniec przybieramy dodatkami.
Masa bazyliowa:
– 100 g nerkowców moczonych przez 6-8 godzin
– 1 ząbek czosnku
– sól
– sok z 1 cytryny
– woda
– doniczka bazylii
– dodatki: papryka wędzona w proszku, pomidory suszone, świeża bazylia
- Nerkowce odcedzamy, blendujemy z czosnkiem, solą, sokiem z cytryny, bazylią (zostawiamy kilka listków do ozdoby). Jeżeli masa nie jest wystarczająco gładka, dodajemy kilka łyżek wody.
- Marchewkę kroimy w grube plasterki, nakładamy na nie masę nerkowcową. Na koniec przybieramy dodatkami i posypujemy papryką.
Na zdrowie! 🙂