Krem z jarmużu

Zabieram was w podróż do zielonej krainy jarmużu. Tam, gdzie pięknie zielenią się rośliny i drzewa, gdzie można poleżeć na trawie i poczuć powiew ciepłego letniego wietrzyku. Gdzie słońce rozgrzewa nasze ciało, a dotyk promieni sprawia, że skóra zaczyna nabierać  brązowy odcień.  Na stołach królują dania z liśćmi jarmużu w roli głównej. Udało mi się zdobyć jeden z tych nieziemskich przepisów.  Polecam waszej uwadze obłędny krem, który wprowadza w błogi stan beztroskiego bycia.

 

Składniki  ( 5- 6 porcji):

– ¼ średniego selera

– ½ marchewki

– ½ cebuli

– ½ pietruszki

– 10 cm pora

– 400g jarmużu

– 2 łyżki stołowe oleju kokosowego lub innego dowolnego tłuszczu

– 4 ząbki czosnku

– 1 ½ litra wody

– 1 duży ziemniak

– 1 łyżka syropu daktylowego lub innej substancji słodzącej

– sok z jednej limonki  lub ½ cytryny

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Jarmuż myjemy i parzymy wrzątkiem, obrywamy liście, łodygi wyrzucamy.
  2. Włoszczyznę, cebulę, ziemniaki, czosnek obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy w garnku na oleju kokosowym.
  3. Do podsmażonych warzyw wlewamy wodę, dodajemy syrop daktylowy, sól i pieprz. Gotujemy około 15 minut, dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
  4. Na koniec wyciskamy do zupy sok z limonki i blendujemy wszystkie składniki na w miarę gładki krem.

 

Krem doskonale smakuje z domowym musli. Przepis znajdziecie tu: http://misamocy.pl/domowe-musli/Można również posypać uprażonymi migdałami.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.