Zakochałam się w limonce. Jest idealna na upały, świetnie chłodzi i orzeźwia. W połączeniu z miętą i sproszkowaną zieloną herbatą sprawia, że kulka jest jak powiew przyjemnego, chłodnego wiatru prosto z wyspy Bali. Tam, wszechobecna zieleń koi zmysły i sprawia, że doświadczamy rajskiej błogości. Zjeść takie kulki z łupiny kokosa i popić świeżą wodą kokosową…marzenie. 🙂 Na Bali nie mogę was teleportować, ale zachęcam do zrobienia kulek matcha z miętą i sokiem z limonki. To pobudzi wasze zmysły do egzotycznych fantazji i sprawi, że doświadczycie niebiańskich rozkoszy.
Składniki (20 szt):
– 200 g nerkowców moczonych przez noc
– 2 czubate łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 50 g daktyli
– garstka świeżej mięty
– sok z 1 ½ limonki
– 150 g wiórków kokosowych
- Nerkowce blendujemy z matcha, olejem, zmiękczonymi w gorącej wodzie daktylami, miętą i sokiem z limonki.
- Dodajemy połowę wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie za rzadka można dodać więcej wiórków.
- Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formujemy kulki i obtaczamy w pozostałych wiórkach.
- Kulki przechowujemy w lodówce.
Na zdrowie! 🙂