Ocet owocowy

Ocet owocowy to pomysł na to, jak zachować smaki lata na zimowe dni. Ocet można zrobić z truskawek, malin, jeżyn lub porzeczek. Zimą można wykorzystać go do sosów sałatkowych. Taki dresing nada potrawie wyrazu i świeżości oraz będzie ciekawym urozmaiceniem.

 

Składniki:

– wybrane owoce (truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki)

– ocet jabłkowy

 

Przepis na pyszny ocet owocowy  jest niezwykle prosty. Wystarczy umyte owoce wrzucić do słoika, zalać octem jabłkowym tak, żeby nie wystawały,  a słoik szczelnie przykryć gazą. Tak przygotowana mikstura powinna stać do 2 tygodni. W międzyczasie należy zamieszać ją kilka razy. Po upływie tego czasu trzeba ocet przecedzić przez gazę, zlać do butelek i szczelnie zamknąć.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.