Panna cotta z dyni, mango i kiwi z kokosową bitą śmietaną

Panna cotta z dyni, mango i kiwi z kokosową bitą śmietaną,  to mało-składnikowy deser. A przy tym bardzo efektowny, smaczny i zdrowy.  Można go zjeść zamiast codziennej porcji owoców.  Świetnie sprawdzi się na imprezach i spotkaniach towarzyskich. Można przechowywać go w lodówce przez kilka dni.

 

Składniki (5 porcji):

– 450 g dyni piżmowej (po obraniu)

– 500 g miąższu z dojrzałego mango

– 1 łyżeczka wanilii w proszku (opcjonalnie)

– 4 dojrzałe kiwi

– puszka mleka kokosowego

– 2 łyżki ksylitolu

 

  1. Dynię kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości.
  2. Do ugotowanej i przestudzonej dyni dodajemy miąższ z mango i blendujemy na gładko. Rozkładamy po równo w pięciu naczynkach.
  3. Obieramy kiwi, kroimy na małe kawałki i blendujemy. Jeżeli będzie za kwaśne, dodajemy ksylitolu lub innego słodzika. Rozkładamy na masę z dyni i mango.
  4. Z puszki wyjmujemy gęstą część mleka kokosowego i ubijamy z 2 łyżkami ksylitolu. Powinna powstać kokosowa bita śmietana. Wykładamy ją na mus z mango.

 

Na zdrowie! 🙂