Panna cotta z dyni, mango i kiwi z kokosową bitą śmietaną, to mało-składnikowy deser. A przy tym bardzo efektowny, smaczny i zdrowy. Można go zjeść zamiast codziennej porcji owoców. Świetnie sprawdzi się na imprezach i spotkaniach towarzyskich. Można przechowywać go w lodówce przez kilka dni.
Składniki (5 porcji):
– 450 g dyni piżmowej (po obraniu)
– 500 g miąższu z dojrzałego mango
– 1 łyżeczka wanilii w proszku (opcjonalnie)
– 4 dojrzałe kiwi
– puszka mleka kokosowego
– 2 łyżki ksylitolu
- Dynię kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości.
- Do ugotowanej i przestudzonej dyni dodajemy miąższ z mango i blendujemy na gładko. Rozkładamy po równo w pięciu naczynkach.
- Obieramy kiwi, kroimy na małe kawałki i blendujemy. Jeżeli będzie za kwaśne, dodajemy ksylitolu lub innego słodzika. Rozkładamy na masę z dyni i mango.
- Z puszki wyjmujemy gęstą część mleka kokosowego i ubijamy z 2 łyżkami ksylitolu. Powinna powstać kokosowa bita śmietana. Wykładamy ją na mus z mango.
Na zdrowie! :)