Ciasteczka śliwkowe z polewą daktylową

Domowe ciasteczka z masą dobrodziejstw i bez spulchniaczy. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, czyli to, co lubicie najbardziej. W ostatniej ankiecie, którą zrobiłam na kanałach społecznościowych, znaczna większość osób odpowiedziała, że poszukuje prostych i szybkich przepisów. Wcale mnie to nie dziwi. Mając na głowie pracę, dom, dzieci i wiele innych obowiązków, przygotowanie jedzenia schodzi na drugi plan. W codziennej gonitwie i załatwianiu masy spraw zapominamy o tym, co najważniejsze, czyli zdrowiu. A przecież to dzięki temu, że jesteśmy sprawni i czujemy się dobrze, możemy podołać wszystkim innym obowiązkom, możemy pracować i zajmować się innymi. Chcąc nie chcąc każdy z nas posiada ciało, które musi być codziennie zasilane paliwem o jak najlepszej jakości.

Polecam Wam pyszne ciasteczka śliwowe jako mała przekąska i zastrzyk energii. Ciasteczka same w sobie nie są słodkie, dlatego doskonale pasuje do nich syrop daktylowy. Syrop pomimo tego, że jest cukrem, posiada całkiem sporo wartości odżywczych, witaminy z grupy B, witaminę E oraz wapń, żelazo i fosfor. Dlatego raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę.

ciasteczka bezglutenowe, ciasteczka wegańskie, ciasteczka bez cukru, weganizm, bezglutenu, przepisy,zdrowe jedzenie, zdrowe słodycze, fitCiasteczka śliwkowe z polewą daktylową

Składniki:

– 200 g  suszonych śliwek

– 100 g mąki z migdałów

– 100 g skrobi ziemniaczanej

– 100 g mąki owsianej

– 50 g nasion chia lub nasion siemienia lnianego

– 100 g oleju

– ½ łyżeczki soli (około)

– 50 -100 ml wody

– substancja słodząca (opcjonalnie)

– syrop daktylowy do polania

 

  1. Śliwki blendujemy na mus. Jeśli jest problem ze zblendowaniem, dodajemy do nich wodę.
  2. Do zblendowanych śliwek dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  3. Myjemy ręce i wilgotnymi dłońmi formujemy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C około 10-15 min.
  4. Po wystygnięciu polewamy syropem daktylowym.

 

Uwagi:

Ciasteczka na ciepło będą mięciutkie, ale z czasem twardnieją.

Jeśli chcecie przygotować zapas, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku i nie polewać syropem.

 

Na zdrowie! 🙂

10 Komentarze

  • Karelitta
    Opublikowane 2019-03-28 09:55 0Polubienia

    Pyszne a można zblendować daktyle razem ze śliwkami, gdy chcemy na słodko? Wspaniały dodatek 🙂 nie traci właściwości odżywczych jak miód w wysokiej temperaturze, więc idealny :v

  • Aleksandra
    Opublikowane 2019-03-28 11:56 0Polubienia

    Super! Aż ślinka cieknie ;p
    Czy można czymś zastąpić śliwki i mąkę migdałową? Daktyle?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-03-28 13:51 0Polubienia

      Daktyle będą super. Mąkę migdałową można zastąpić innymi, mielonymi orzechami. Na zdrowie! 🙂

  • Zosia
    Opublikowane 2019-03-28 15:11 0Polubienia

    Ja nie miałam maki migdalowej więc w malakserze blendowalam migdały tak dlugo az wyszło coś w rodzaju mąki ale bardziej gruboziarnistej. Mialam tez za mało sliwek wiec zastąpiłam brakujaca ilość daktylami i tez wyszły bardzo dobre

  • Magdalena
    Opublikowane 2019-03-28 17:48 0Polubienia

    Czym mogę zastąpić mąkę owsianą? Żeby było bez glutenu i bez mąki ryżowej.

  • Dorota
    Opublikowane 2022-06-10 14:41 0Polubienia

    Czy formujesz ciasto w kulki i one same się rozleją, czy w takie już płaskie grube naleśniczki?

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.