Domowe ciasteczka z masą dobrodziejstw i bez spulchniaczy. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, czyli to, co lubicie najbardziej. W ostatniej ankiecie, którą zrobiłam na kanałach społecznościowych, znaczna większość osób odpowiedziała, że poszukuje prostych i szybkich przepisów. Wcale mnie to nie dziwi. Mając na głowie pracę, dom, dzieci i wiele innych obowiązków, przygotowanie jedzenia schodzi na drugi plan. W codziennej gonitwie i załatwianiu masy spraw zapominamy o tym, co najważniejsze, czyli zdrowiu. A przecież to dzięki temu, że jesteśmy sprawni i czujemy się dobrze, możemy podołać wszystkim innym obowiązkom, możemy pracować i zajmować się innymi. Chcąc nie chcąc każdy z nas posiada ciało, które musi być codziennie zasilane paliwem o jak najlepszej jakości.

Polecam Wam pyszne ciasteczka śliwowe jako mała przekąska i zastrzyk energii. Ciasteczka same w sobie nie są słodkie, dlatego doskonale pasuje do nich syrop daktylowy. Syrop pomimo tego, że jest cukrem, posiada całkiem sporo wartości odżywczych, witaminy z grupy B, witaminę E oraz wapń, żelazo i fosfor. Dlatego raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę.

ciasteczka bezglutenowe, ciasteczka wegańskie, ciasteczka bez cukru, weganizm, bezglutenu, przepisy,zdrowe jedzenie, zdrowe słodycze, fitCiasteczka śliwkowe z polewą daktylową

Składniki:

– 200 g  suszonych śliwek

– 100 g mąki z migdałów

– 100 g skrobi ziemniaczanej

– 100 g mąki owsianej

– 50 g nasion chia lub nasion siemienia lnianego

– 100 g oleju

– ½ łyżeczki soli (około)

– 50 -100 ml wody

– substancja słodząca (opcjonalnie)

– syrop daktylowy do polania

 

  1. Śliwki blendujemy na mus. Jeśli jest problem ze zblendowaniem, dodajemy do nich wodę.
  2. Do zblendowanych śliwek dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  3. Myjemy ręce i wilgotnymi dłońmi formujemy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C około 10-15 min.
  4. Po wystygnięciu polewamy syropem daktylowym.

 

Uwagi:

Ciasteczka na ciepło będą mięciutkie, ale z czasem twardnieją.

Jeśli chcecie przygotować zapas, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku i nie polewać syropem.

 

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Karelitta 2019-03-28 at 09:55 - Reply

    Pyszne a można zblendować daktyle razem ze śliwkami, gdy chcemy na słodko? Wspaniały dodatek :) nie traci właściwości odżywczych jak miód w wysokiej temperaturze, więc idealny :v

    • Ewa Ługowska 2019-03-28 at 13:52 - Reply

      Tak, daktyle będą bardzo pasowały. :)

  2. Aleksandra 2019-03-28 at 11:56 - Reply

    Super! Aż ślinka cieknie ;p
    Czy można czymś zastąpić śliwki i mąkę migdałową? Daktyle?

    • Ewa Ługowska 2019-03-28 at 13:51 - Reply

      Daktyle będą super. Mąkę migdałową można zastąpić innymi, mielonymi orzechami. Na zdrowie! :)

  3. Zosia 2019-03-28 at 15:11 - Reply

    Ja nie miałam maki migdalowej więc w malakserze blendowalam migdały tak dlugo az wyszło coś w rodzaju mąki ale bardziej gruboziarnistej. Mialam tez za mało sliwek wiec zastąpiłam brakujaca ilość daktylami i tez wyszły bardzo dobre

    • Ewa Ługowska 2019-03-28 at 15:46 - Reply

      Cudownie! :) Bardzo dobrze, że pozmieniałaś pod siebie. :))

  4. Magdalena 2019-03-28 at 17:48 - Reply

    Czym mogę zastąpić mąkę owsianą? Żeby było bez glutenu i bez mąki ryżowej.

    • Ewa Ługowska 2019-03-29 at 08:28 - Reply

      Dowolną :)

  5. Dorota 2022-06-10 at 14:41 - Reply

    Czy formujesz ciasto w kulki i one same się rozleją, czy w takie już płaskie grube naleśniczki?

    • Ewa Ługowska 2022-06-10 at 15:20 - Reply

      Od razu robię docelowy kształt.