Domowe ciasteczka z masą dobrodziejstw i bez spulchniaczy. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, czyli to, co lubicie najbardziej. W ostatniej ankiecie, którą zrobiłam na kanałach społecznościowych, znaczna większość osób odpowiedziała, że poszukuje prostych i szybkich przepisów. Wcale mnie to nie dziwi. Mając na głowie pracę, dom, dzieci i wiele innych obowiązków, przygotowanie jedzenia schodzi na drugi plan. W codziennej gonitwie i załatwianiu masy spraw zapominamy o tym, co najważniejsze, czyli zdrowiu. A przecież to dzięki temu, że jesteśmy sprawni i czujemy się dobrze, możemy podołać wszystkim innym obowiązkom, możemy pracować i zajmować się innymi. Chcąc nie chcąc każdy z nas posiada ciało, które musi być codziennie zasilane paliwem o jak najlepszej jakości.
Polecam Wam pyszne ciasteczka śliwowe jako mała przekąska i zastrzyk energii. Ciasteczka same w sobie nie są słodkie, dlatego doskonale pasuje do nich syrop daktylowy. Syrop pomimo tego, że jest cukrem, posiada całkiem sporo wartości odżywczych, witaminy z grupy B, witaminę E oraz wapń, żelazo i fosfor. Dlatego raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę.
Ciasteczka śliwkowe z polewą daktylową
Składniki:
– 200 g suszonych śliwek
– 100 g mąki z migdałów
– 100 g skrobi ziemniaczanej
– 100 g mąki owsianej
– 50 g nasion chia lub nasion siemienia lnianego
– 100 g oleju
– ½ łyżeczki soli (około)
– 50 -100 ml wody
– substancja słodząca (opcjonalnie)
– syrop daktylowy do polania
- Śliwki blendujemy na mus. Jeśli jest problem ze zblendowaniem, dodajemy do nich wodę.
- Do zblendowanych śliwek dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
- Myjemy ręce i wilgotnymi dłońmi formujemy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C około 10-15 min.
- Po wystygnięciu polewamy syropem daktylowym.
Uwagi:
Ciasteczka na ciepło będą mięciutkie, ale z czasem twardnieją.
Jeśli chcecie przygotować zapas, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku i nie polewać syropem.
Na zdrowie! 🙂
10 Komentarze
Karelitta
Pyszne a można zblendować daktyle razem ze śliwkami, gdy chcemy na słodko? Wspaniały dodatek 🙂 nie traci właściwości odżywczych jak miód w wysokiej temperaturze, więc idealny :v
Ewa Ługowska
Tak, daktyle będą bardzo pasowały. 🙂
Aleksandra
Super! Aż ślinka cieknie ;p
Czy można czymś zastąpić śliwki i mąkę migdałową? Daktyle?
Ewa Ługowska
Daktyle będą super. Mąkę migdałową można zastąpić innymi, mielonymi orzechami. Na zdrowie! 🙂
Zosia
Ja nie miałam maki migdalowej więc w malakserze blendowalam migdały tak dlugo az wyszło coś w rodzaju mąki ale bardziej gruboziarnistej. Mialam tez za mało sliwek wiec zastąpiłam brakujaca ilość daktylami i tez wyszły bardzo dobre
Ewa Ługowska
Cudownie! 🙂 Bardzo dobrze, że pozmieniałaś pod siebie. :))
Magdalena
Czym mogę zastąpić mąkę owsianą? Żeby było bez glutenu i bez mąki ryżowej.
Ewa Ługowska
Dowolną 🙂
Dorota
Czy formujesz ciasto w kulki i one same się rozleją, czy w takie już płaskie grube naleśniczki?
Ewa Ługowska
Od razu robię docelowy kształt.