ciasteczka bezglutenowe, ciasteczka wegańskie, ciasteczka bez cukru, weganizm, bezglutenu, przepisy,zdrowe jedzenie, zdrowe słodycze, fit
Przepisy Słodycze

Ciasteczka śliwkowe z polewą daktylową

Dodany przez on Marzec 27, 2019

Domowe ciasteczka z masą dobrodziejstw i bez spulchniaczy. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, czyli to, co lubicie najbardziej. W ostatniej ankiecie, którą zrobiłam na kanałach społecznościowych, znaczna większość osób odpowiedziała, że poszukuje prostych i szybkich przepisów. Wcale mnie to nie dziwi. Mając na głowie pracę, dom, dzieci i wiele innych obowiązków, przygotowanie jedzenia schodzi na drugi plan. W codziennej gonitwie i załatwianiu masy spraw zapominamy o tym, co najważniejsze, czyli zdrowiu. A przecież to dzięki temu, że jesteśmy sprawni i czujemy się dobrze, możemy podołać wszystkim innym obowiązkom, możemy pracować i zajmować się innymi. Chcąc nie chcąc każdy z nas posiada ciało, które musi być codziennie zasilane paliwem o jak najlepszej jakości.

Polecam Wam pyszne ciasteczka śliwowe jako mała przekąska i zastrzyk energii. Ciasteczka same w sobie nie są słodkie, dlatego doskonale pasuje do nich syrop daktylowy. Syrop pomimo tego, że jest cukrem, posiada całkiem sporo wartości odżywczych, witaminy z grupy B, witaminę E oraz wapń, żelazo i fosfor. Dlatego raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę.

ciasteczka bezglutenowe, ciasteczka wegańskie, ciasteczka bez cukru, weganizm, bezglutenu, przepisy,zdrowe jedzenie, zdrowe słodycze, fitCiasteczka śliwkowe z polewą daktylową

Składniki:

– 200 g  suszonych śliwek

– 100 g mąki z migdałów

– 100 g skrobi ziemniaczanej

– 100 g mąki owsianej

– 50 g nasion chia lub nasion siemienia lnianego

– 100 g oleju

– ½ łyżeczki soli (około)

– 50 -100 ml wody

– substancja słodząca (opcjonalnie)

– syrop daktylowy do polania

 

  1. Śliwki blendujemy na mus. Jeśli jest problem ze zblendowaniem, dodajemy do nich wodę.
  2. Do zblendowanych śliwek dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  3. Myjemy ręce i wilgotnymi dłońmi formujemy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C około 10-15 min.
  4. Po wystygnięciu polewamy syropem daktylowym.

 

Uwagi:

Ciasteczka na ciepło będą mięciutkie, ale z czasem twardnieją.

Jeśli chcecie przygotować zapas, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku i nie polewać syropem.

 

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
8 komentarzy
  1. Odpowiedz

    Karelitta

    Marzec 28, 2019

    Pyszne a można zblendować daktyle razem ze śliwkami, gdy chcemy na słodko? Wspaniały dodatek 🙂 nie traci właściwości odżywczych jak miód w wysokiej temperaturze, więc idealny :v

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Marzec 28, 2019

      Tak, daktyle będą bardzo pasowały. 🙂

  2. Odpowiedz

    Aleksandra

    Marzec 28, 2019

    Super! Aż ślinka cieknie ;p
    Czy można czymś zastąpić śliwki i mąkę migdałową? Daktyle?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Marzec 28, 2019

      Daktyle będą super. Mąkę migdałową można zastąpić innymi, mielonymi orzechami. Na zdrowie! 🙂

  3. Odpowiedz

    Zosia

    Marzec 28, 2019

    Ja nie miałam maki migdalowej więc w malakserze blendowalam migdały tak dlugo az wyszło coś w rodzaju mąki ale bardziej gruboziarnistej. Mialam tez za mało sliwek wiec zastąpiłam brakujaca ilość daktylami i tez wyszły bardzo dobre

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Marzec 28, 2019

      Cudownie! 🙂 Bardzo dobrze, że pozmieniałaś pod siebie. :))

  4. Odpowiedz

    Magdalena

    Marzec 28, 2019

    Czym mogę zastąpić mąkę owsianą? Żeby było bez glutenu i bez mąki ryżowej.

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Marzec 29, 2019

      Dowolną 🙂

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.