Tych, którzy tak jak ja, uwielbiają ziemniaki w każdej postaci, zachęcam do małej odmiany.
Coraz częściej w sklepach i na bazarach można spotkać topinambur. Do tej pory warzywo to było nieznane lub też mało znane. Osobiście spotkałam się jedynie z kawą z topinamburu.
Przypisywanych jest mu kilka właściwości prozdrowotnych:
– obniża poziom cukru we krwi
– obniża cholesterol
– reguluje ciśnienie krwi
Topinambur można stosować zamiast ziemniaków. W smaku jest bardzo podobny.
Składniki:
– ½ kg topinamburu
-olej kokosowy
-sól do smaku
-kilka gałązek świeżego tymianku
-2 ząbki czosnku
- Topinambur dokładnie myjemy. Mniejsze bulwy kroimy na pół, większe na cztery części.
- Układamy na blaszce, delikatnie polewamy olejem.
- Układamy: ząbki czosnku przekrojone na pół, gałązki tymianku i posypujemy solą.
- Pieczemy w piekarniku z termo obiegiem nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
Na zdrowie! 🙂