Kocham cynamon, nawet bardzo, a wegańskie, bezglutenowe bułeczki z dynią, masłem orzechowym i dużą ilością cynamonu kojarzą mi się z ukochanymi Cinnabons, które można było kupić kiedyś w Galerii Mokotów. Zawsze przechodząc obok stoiska, musiałam stoczyć ze sobą walkę, by ich nie kupić. Oczywiście zawsze przegrywałam. Wtedy byłam tylko na diecie wegetariańskiej, więc nie miałam problemu ze składem. To, co nie pozwalało mi spokojnie cieszyć się ich smakiem to przede wszystkim kaloryczność. Jedna taka bułeczka miała około 700 kcal. Prawdziwa bomba! Stoisko zostało zlikwidowane kilka lat temu i od tamtej pory ich nie jadłam. Tęskniłam za nimi straszliwie…
Ciasto do bułeczek sporządzone jest na bazie ciasta drożdżowego. W cieście bezglutenowym trudno jest o elastyczność, dlatego ta opcja sprawdza się najlepiej. Jako masa posłużyło masło orzechowe oraz, co najważniejsze, duża ilość cynamonu. Bułeczki są mięciutkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Dynia delikatnie barwi na żółty kolor, dzięki temu wygląda jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Obecność warzyw w wypiekach sprawia, że są wilgotniejsze i dłużej zachowują świeżość.
Przy przygotowaniu ciasta drożdżowego najważniejszy jest… spokój, dobre nastawienie, cisza i pozytywne wibracje. Jest wiele legend o wyrabianiu drożdżowego. Słyszałam kiedyś, że trzeba 2 dni grzać mieszkanie, zanim zabierzemy się do wyrabiania. Z pewnością zimno mu nie służą, ale myślę, że aż tak skomplikowane to nie jest. Drożdże muszą mieć odpowiednie warunki do rozwoju, dlatego należy zamknąć okna w kuchni, by uniknąć przeciągów. W pomieszczeniu powinno być ciepło. Zdarza mi się zostawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia przy włączonym palniku kuchenki elektrycznej. Zawsze przykrywam je ściereczką i staram się go nie poruszać, nie dotykać, nie odkrywać, nie sprawdzać, czy rośnie. Mleko powinno być bardzo ciepłe, ale nie gorące. Wysoka temperatura zabija drożdże.
Wegańskie, bezglutenowe bułeczki z dynią, masłem orzechowym i dużą ilością cynamonu
Składniki:
– 150 g dynii
– 150 g skrobi ziemniaczanej
– 80 g mąki ryżowej
– 50 g mąki owsianej bezglutenowej
– 30 g mąki kokosowej + mąka do posypania stolnicy
– 2 łyżki łupiny babki jajowatej
– 7 g drożdży suchych (opakowanie)
– 10 -15 łyżek ksylitolu (można dodać mniej)
– 100-300 ml ciepłego mleka roślinnego
Składniki na masę:
– 100 g masła orzechowego
– 1 jabłko
– 15 – 20 g cynamonu w proszku
– 1 łyżeczka kardamonu w proszku
– 4 łyżki dowolnej substancji słodzącej ( ksylitol, syrop daktylowy itd. )
– odrobina rumu do smaku (opcjonalnie)
– kilka łyżek gorącej wody
Do posypania:
– garść orzechów np. pistacje
– garść żurawiny suszonej
Wykonanie:
- Masa: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miseczki wrzucamy składniki na masę, dodajemy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy, aż składniki się połączą
- Ciasto: Suche składniki mieszamy, dodajemy dynię startą na średnich oczkach, dolewamy stopniowo ciepłego mleka i zagniatamy ciasto rękami.
- Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na kształt prostokąta o grubości 1 cm. Ciasto również należy posypać mąką, inaczej przyklei się do wałka.
- Rozwałkowane ciasto smarujemy masą, i kroimy na około 12-14 pasków (wszerz). Każdy z pasków delikatnie zwijamy w „ślimaka”. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
- Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie posypujemy dodatkami i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut.
Na zdrowie! 🙂
Bułeczki w Waszym wykonaniu:
@harceipsoty
17 Komentarze
Pamela
Witam, czy można zamienić na coś łupinę babki jajowatej? Jestem na diecie bezglutenowej i najbardziej brakuje mi właśnie takich drożdżowych bułeczek 🙂 niestety nie mam takiego składnika w domu i raczej niełatwo będzie go zdobyć, stąd moje pytanie.. bo już mam ochotę nagrzewać piekarnik 😀
Pozdrawiam!
Ewa Ługowska
Niestety niczym, można ją pominąc, ale ciasto nie będzie tak pulchne. Łupinę babki jajowatej dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością, hipermarketach, czasem w aptekach, a już z pewnością w internecie. Najtaniej jest w Targroch. Polecam nabyć, to dobry błonnik.
Anna
Co można dać zamiast ksylitolu ?
Ewa Ługowska
Erytrol
Bea
Witaj. Czy mogę użyć dyni która jest już upieczona?
Ewa Ługowska
Jasne, tylko musisz wyczuć ilość.
Iwona
ciastka wyszły całkiem smaczne, bez wow ale ok;) drugiego dnia nawet lepsze;)(Połowę zrobiłam z samą masą z przepisu, a drugie pół posmarowałam jeszcze dodatkowo domowym dżemem porzeczkowym – i te były zdecydowanie lepsze, ten dżem fajnie przełamuje smak.
Przepis jeszcze powtórzę, ale zdecydowanie z dodatkiem dżemu, albo samym dżemem.
Ewa Ługowska
Super! Dzięki za opinię.
Ewa
Ewo jaką konsystęcie powinno mieć ciasto przed upieczeniem czy takie jak przy najlepszym chlebie na świecie?
Ewa Ługowska
Ewuś! Zerknij na insta stories, tam zamieściłam dodatkowe wskazówki. Nagrania dostępne są do jutra rana.
Magda
Właśnie wyszły z piekarnika. Nie mogę uwierzyć, że nie urosły , ale niestety niewielki zakalec powstał w środku każdej bułeczki. Czytam przepis i nie wiem jak to możliwe ale zapomniałam o ksylitolu do ciasta 🙁
To chyba ten błąd …
Ewa Ługowska
Bułeczki powinny wyrosnąć jeszcze przed włożeniem do piekarnika. Widocznie drożdże nie zapracowały. Czas wyrastania może się wydłużyć jeśli temperatura w mieszkaniu jest stosunkowo niska. Należy wtedy dać im więcej czasu.
Ewa
Ewo bułeczki wyszły fantastyczne mięciutkie pulchniutkie pachnące cynamonem. Właśnie się studzą ale już jedna pochłonelam bo nie mogłam się powstrzymać
Ewa
Bułeczki wyszły fantastyczne mięciutkie rozpływają się w ustach i pachną cynamonem dziękuję za przepis Ewo
Ewa Ługowska
Bardzo się cieszę. Na zdrowie!
Kasia
Ewo, czy można czymś zastąpić drożdze? Niestety nie mogę ich spożywać. Czy proszek do pieczenia, bądź (najchętniej) zakwas bezglutenowy zdałby egzamin w tym przepisie?
Ewa Ługowska
Możesz jednym i drugim. Daj znać jak efekt!