Pyszne i zdrowe mleko migdałowe

Jeżeli macie wyobrażenie mleka migdałowego na bazie tego, co kupujemy w sklepie, to zapomnijcie, proszę  o tym na chwilę. To, które kupujemy jest bardzo rozcieńczone , a to które możemy sobie sami przygotować to gęste, białe, pyszne mleko. Przypomina mi w konsystencji takie wiejskie, tłuste krowie mleko.

Składniki:

– szklanka migdałów

– 3 szklanki wody

Migdały moczymy przez noc w wodzie, płuczemy, wsypujemy do blendera kielichowego, dodajemy wodę i blendujemy około minutę. Przecedzamy przez gazę i zlewamy do butelki.

Z masy migdałowej, która nam została, możemy zrobić ciasteczka. Zostawiam, to zadanie waszej wyobraźni. Ja zrobiłam z mąką żołędziową i suszonymi śliwkami.

Powodzenia! 🙂

 

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.