Wprawdzie dynia dostępna jest przez cały rok, jednak najlepszym czasem i szczytem sezonu dyniowego jest jesień. Właśnie teraz można kupić dynię prosto z pola w najróżniejszych odmianach.

Dynie różnią się od siebie smakiem, kolorem oraz strukturą. W zależności od rodzaju mają inne przeznaczenie. Jedne zjada się ze skórą, inne bez, są takie, które idealnie sprawdzą się do pieczenia oraz takie, które najsmaczniejsze są na surowo. Warto spróbować każdej z odmian i wybrać soją ulubioną. Choć decyzja może być baaardzo trudna. Ja jeszcze zastanawiam się nad swoimi typami. Wszystkie są pyszne!

Dynie, które wzięły udział w zestawieniu, pochodzą z gospodarstwa Pańswa Majlertów, gdzie co tydzień można kupić warzywa, zioła i owoce prosto z pola. Uwielbiam tam jeździć ze względu na różnorodność i nietypowość plonów, możliwość kupienia produktów bezpośrednio u rolnika oraz atmosferę zachwytu, która tam panuje. Prawdziwie wzniosłe przeżycie. Tuż obok znajduje się gospodarstwo Rysiny, gdzie również można zakupić warzywa, ale w większości różnią się od tych dostępnych u Majlertów. Właściciele obu gospodarstw podobno są spokrewnienie i tak podzielili się asortymentem, że u każdego z nich można znaleźć inne produkty. Majlertowie mają więcej zielonych warzyw, natomiast Rysiny upodobały sobie plony w kolorze czerwonym.  W Rysinach znajduje się również kawiarnia, gdzie można zjeść śniadanie, napić się kawy lub świeżego soku. Sobotnie poranki są tam prawdziwie magiczne.

Zapraszam na dyniową ucztę!

dynia acorn
Odmiana: Acorn

Przeznaczenie: na surowo, do faszerowania, do grillowania Skórka: zjadamy bez skórki

Odmiana: Blue Ballet

Przeznaczenie: do pieczenia (ze skórką), na zupę (bez skórki) Skórka: w zależności od rodzaju obróbki

dynia delicia
Odmiana: Delica

Przeznaczenie: do pieczenia (ze skórką), na zupę (bez skórki) Skórka: w zależności od rodzaju obróbki

Odmiana: Amaro

Przeznaczenie: do pieczenia (ze skórką), na zupę (bez skórki), idealna do curry Skórka: w zależności od rodzaju obróbki

Odmiana: Mandarin

Przeznaczenie: do pieczenia i faszerowania Skórka: zjadamy ze skórką

Odmiana: Lyric

Przeznaczenie: na gncchi, do pieczenia Skórka: zjadamy bez skórki

Odmiana: Hokkaido

Przeznaczenie: uniwersalna (do wszystkiego) Skórka: zjadamy ze skórką

Odmiana: Kamo Kamo

Przeznaczenie: ozdobna

Odmiana: Barbara

Przeznaczenie: na zupę, do pieczenia, na frytki, na ciasto Skórka: zjadamy bez skórki

Odmiana: Piena Lunga

Przeznaczenie: na surowo, do marynowania, na zupę Skórka: zjadamy bez skórki

Odmiana: Muscat de Provance

Przeznaczenie: na surowo, do marynowania, na zupę Skórka: zjadamy bez skórki

Odmiana: Nelson

Przeznaczenie: na zupę, na ciasto, do pieczenia Skórka: zjadamy bez skórki

Odmiana: Flame

Przeznaczenie: do faszerowania i pieczenia Skórka: zjadamy ze skórką

Odmiana: Futsu Black

Przeznaczenie: do pieczenia Skórka: zjadamy ze skórką

Odmiana: Butternut

Przeznaczenie: uniwersalna o aksamitnej strukturze Skórka: zjadamy bez skórki

Zostaw komentarz

  1. Ania 2019-09-18 at 15:47 - Reply

    Ja kocham piżmową. Zupka z batatem i mlekiem kokosowym, albo pieczona czy smażona z pomidorami, serem feta i słonecznikiem. Pycha.