Rozsmakuj się w dyniach

Wprawdzie dynia dostępna jest przez cały rok, jednak najlepszym czasem i szczytem sezonu dyniowego jest jesień. Właśnie teraz można kupić dynię prosto z pola w najróżniejszych odmianach.

 

Dynie różnią się od siebie smakiem, kolorem oraz strukturą. W zależności od rodzaju mają inne przeznaczenie. Jedne zjada się ze skórą, inne bez, są takie, które idealnie sprawdzą się do pieczenia oraz takie, które najsmaczniejsze są na surowo. Warto spróbować każdej z odmian i wybrać soją ulubioną. Choć decyzja może być baaardzo trudna. Ja jeszcze zastanawiam się nad swoimi typami. Wszystkie są pyszne!

Dynie, które wzięły udział w zestawieniu, pochodzą z gospodarstwa Pańswa Majlertów, gdzie co tydzień można kupić warzywa, zioła i owoce prosto z pola. Uwielbiam tam jeździć ze względu na różnorodność i nietypowość plonów, możliwość kupienia produktów bezpośrednio u rolnika oraz atmosferę zachwytu, która tam panuje. Prawdziwie wzniosłe przeżycie. Tuż obok znajduje się gospodarstwo Rysiny, gdzie również można zakupić warzywa, ale w większości różnią się od tych dostępnych u Majlertów. Właściciele obu gospodarstw podobno są spokrewnienie i tak podzielili się asortymentem, że u każdego z nich można znaleźć inne produkty. Majlertowie mają więcej zielonych warzyw, natomiast Rysiny upodobały sobie plony w kolorze czerwonym.  W Rysinach znajduje się również kawiarnia, gdzie można zjeść śniadanie, napić się kawy lub świeżego soku. Sobotnie poranki są tam prawdziwie magiczne.

Zapraszam na dyniową ucztę!

dynia acornOdmiana: Acorn

Przeznaczenie: na surowo, do faszerowania, do grillowania

Skórka: zjadamy bez skórki

 

Odmiana: Blue Ballet

Przeznaczenie: do pieczenia (ze skórką), na zupę (bez skórki)

Skórka: w zależności od rodzaju obróbki

 

dynia deliciaOdmiana: Delica

Przeznaczenie: do pieczenia (ze skórką), na zupę (bez skórki)

Skórka: w zależności od rodzaju obróbki

 

Odmiana: Amaro

Przeznaczenie: do pieczenia (ze skórką), na zupę (bez skórki), idealna do curry

Skórka: w zależności od rodzaju obróbki

 

dynia włuknistaOdmiana: Dynia makaronowa „Angel Hair”

Przeznaczenie: miąższ jest bardzo włóknisty, dlatego po upieczeniu idealnie sprawdza się w sałatkach  jako alternatywa spaghetti

Skórka: zjadamy bez skórki

 

Odmiana: Mandarin

Przeznaczenie: do pieczenia i faszerowania

Skórka: zjadamy ze skórką

 

Odmiana: Lyric

Przeznaczenie: na gncchi, do pieczenia

Skórka: zjadamy bez skórki

 

Odmiana: Hokkaido

Przeznaczenie: uniwersalna (do wszystkiego)

Skórka: zjadamy ze skórką

 

Odmiana: Kamo Kamo

Przeznaczenie: ozdobna

 

Odmiana: Barbara

Przeznaczenie: na zupę, do pieczenia, na frytki, na ciasto

Skórka: zjadamy bez skórki

 

Odmiana: Piena Lunga

Przeznaczenie:  na surowo, do marynowania, na zupę

Skórka: zjadamy bez skórki

 

Odmiana: Muscat de Provance

Przeznaczenie: na surowo, do marynowania, na zupę

Skórka: zjadamy bez skórki

 

Odmiana: Nelson

Przeznaczenie: na zupę, na ciasto, do pieczenia

Skórka: zjadamy bez skórki

 

Odmiana: Flame

Przeznaczenie: do faszerowania i pieczenia

Skórka: zjadamy ze skórką

 

Odmiana: Futsu Black

Przeznaczenie: do pieczenia

Skórka: zjadamy ze skórką

 

Odmiana: Butternut

Przeznaczenie: uniwersalna o aksamitnej strukturze

Skórka: zjadamy bez skórki

 

1 Komentarz

  • Ania
    Opublikowane 2019-09-18 15:47 0Polubienia

    Ja kocham piżmową. Zupka z batatem i mlekiem kokosowym, albo pieczona czy smażona z pomidorami, serem feta i słonecznikiem. Pycha.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.