Sałatka z natki pietruszki i komosy ryżowej

Cała masa witamin w jednej sałatce. Jest zboże, są warzywa i zdrowy tłuszcz. Ważne żeby użyć dobrej jakości oleju np. lnianego, z ostropestu, rzepakowego czy oliwy z oliwek. Komosę można kupić w supermarketach lub sklepach z żywnością ekologiczną. Jest coraz popularniejsza na polskim rynku. Charakteryzuje ją duża zawartość białka oraz minerałów a przede wszystkim magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jeżeli nie macie do niej dostępu można ją zastąpić np. kaszą jaglaną ugotowaną na sypko.

 

Składniki:

– 100g ciemnej komosy ryżowej

– 250g pomidorków koktajlowych

– 3 pęczki pietruszki

– 3 ogórki gruntowe

– 5 ogórków małosolnych

– słoik suszonych pomidorów w oleju

– puszka czerwonej fasoli

– pęczek szczypiorku

– sok z 2-3 cytryn

– 5- 10 łyżek oleju

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Komosę gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 i odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki, fasolę odlewamy i płuczemy wodą
  3. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodajemy olej i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Na zdrowie! 🙂