Cała masa witamin w jednej sałatce. Jest zboże, są warzywa i zdrowy tłuszcz. Ważne żeby użyć dobrej jakości oleju np. lnianego, z ostropestu, rzepakowego czy oliwy z oliwek. Komosę można kupić w supermarketach lub sklepach z żywnością ekologiczną. Jest coraz popularniejsza na polskim rynku. Charakteryzuje ją duża zawartość białka oraz minerałów a przede wszystkim magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jeżeli nie macie do niej dostępu można ją zastąpić np. kaszą jaglaną ugotowaną na sypko.
Składniki:
– 100g ciemnej komosy ryżowej
– 250g pomidorków koktajlowych
– 3 pęczki pietruszki
– 3 ogórki gruntowe
– 5 ogórków małosolnych
– słoik suszonych pomidorów w oleju
– puszka czerwonej fasoli
– pęczek szczypiorku
– sok z 2-3 cytryn
– 5- 10 łyżek oleju
– sól i pieprz do smaku
- Komosę gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 i odstawiamy do przestygnięcia.
- Warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki, fasolę odlewamy i płuczemy wodą
- Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodajemy olej i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Na zdrowie! 🙂