Bezglutenowe gofry z cukinii to super sposób na „placki z cukinii” bez tony tłuszczu. Można zjeść je na słodko lub na słono. Ja preferuje słodką opcję. Tak samo mam z plackami ziemniaczanymi. To danie musi być posłodzone, inaczej nie smakuje. 🙂
Goframi można zastąpić pieczywo i zjeść je z warzywami czy innymi dodatkami. Wybór należy do Was. W zależności od gofrownicy będą inaczej się piec, dlatego bądźcie czujni i modyfikujcie przepis stosownie do możliwości swojego urządzenia.
Składniki na gofry z cukinii:
– 650 g cukinii
– 200 ml mleka kokosowego 18% ( ja używam mleka Kier)
– 200 g mąki kukurydzianej
– 4 łyżki mąki owsianej
– 1 mała cebula
– płaska łyżeczka sody
– 1 łyżka octu jabłkowego
– sol oraz pieprz do smaku
– olej do smarowania gofrownicy
– puder z ksylitolu do posypania (opcjonalnie)
- Cukinię ścieramy na średnich oczkach tarki, powinny powstać delikatne paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Ciasto nakładamy do rozgrzanej, delikatnie posmarowanej olejem gofrownicy i „smażymy”.
Jeśli spodobały Ci się bezglutenowe gofry z cukinii może spróbujesz też gofrów z kaszy gryczanej?
Na zdrowie! 🙂
8 Komentarze
Grażyna
jakiej gofrownicy użyłaś bo w mojej philipsa całkowicie przykleiły się i po prostu usmażyłam z tego ciasta na patelni placki ziemniaczane
Ewa Ługowska
No właśnie, tu w gofrownicy leży cała trudność, bo każda jest inna. Ja mam bardzo starą, żeliwną. Przepis należy modyfikować pod każde urządzenie. Może należałoby zagęścić ciasto?
Alicja
Niestety nie mogę jesc mąki kukurydzianej. Która inna bezglutenowa mają będzie się nadawała? 🙂
Ewa Ługowska
Kukurydziana daje piękny kolor, ale możesz użyć gryczanej. 🙂
Kasia
A jaką inna mąkę można dodać zamiast owsianej? Nie mogę glutenu 🙁
Ewa Ługowska
Ja używam owsianej bezglutenowej. Dostępna w sklepach organicznych, hipermarketach i sklepach internetowych.
Hania
Czy ciasto można przygotować wcześniej i gofry upiec kolejnego dnia? Jak długo można je przechowywać po upieczeniu? Ciekawy przepis, pozdrawiam.
Ewa Ługowska
Można zrobić kolejnego dnia. Gofry najlepsze są świeże. Kilka dni można je potrzymać w lodówce.