Bezglutenowe gofry z cukinii to super sposób na „placki z cukinii” bez tony tłuszczu. Można zjeść je na słodko lub na słono. Ja preferuje słodką opcję. Tak samo mam z plackami ziemniaczanymi. To danie musi być posłodzone, inaczej nie smakuje. :)
Goframi można zastąpić pieczywo i zjeść je z warzywami czy innymi dodatkami. Wybór należy do Was. W zależności od gofrownicy będą inaczej się piec, dlatego bądźcie czujni i modyfikujcie przepis stosownie do możliwości swojego urządzenia.
Składniki na gofry z cukinii:
– 650 g cukinii
– 200 ml mleka kokosowego 18% ( ja używam mleka Kier)
– 200 g mąki kukurydzianej
– 4 łyżki mąki owsianej
– 1 mała cebula
– płaska łyżeczka sody
– 1 łyżka octu jabłkowego
– sol oraz pieprz do smaku
– olej do smarowania gofrownicy
– puder z ksylitolu do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie gofrów z cukinii:
- Cukinię ścieramy na średnich oczkach tarki, powinny powstać delikatne paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Ciasto nakładamy do rozgrzanej, delikatnie posmarowanej olejem gofrownicy i „smażymy”.
Jeśli spodobały Ci się bezglutenowe gofry z cukinii może spróbujesz największego hitu czyli chrupiących gofrów dyniowych lub gofrów z kaszy gryczanej?
Na zdrowie! :)
jakiej gofrownicy użyłaś bo w mojej philipsa całkowicie przykleiły się i po prostu usmażyłam z tego ciasta na patelni placki ziemniaczane
No właśnie, tu w gofrownicy leży cała trudność, bo każda jest inna. Ja mam bardzo starą, żeliwną. Przepis należy modyfikować pod każde urządzenie. Może należałoby zagęścić ciasto?
Niestety nie mogę jesc mąki kukurydzianej. Która inna bezglutenowa mają będzie się nadawała? :)
Kukurydziana daje piękny kolor, ale możesz użyć gryczanej. :)
A jaką inna mąkę można dodać zamiast owsianej? Nie mogę glutenu :(
Ja używam owsianej bezglutenowej. Dostępna w sklepach organicznych, hipermarketach i sklepach internetowych.
Czy ciasto można przygotować wcześniej i gofry upiec kolejnego dnia? Jak długo można je przechowywać po upieczeniu? Ciekawy przepis, pozdrawiam.
Można zrobić kolejnego dnia. Gofry najlepsze są świeże. Kilka dni można je potrzymać w lodówce.