Bezglutenowe gofry z cukinii to super sposób na „placki z cukinii” bez tony tłuszczu.  Można zjeść je na słodko lub na słono. Ja  preferuje słodką opcję. Tak samo mam z plackami ziemniaczanymi. To danie musi być posłodzone, inaczej nie smakuje. :)

Goframi można zastąpić pieczywo i zjeść je z warzywami czy innymi dodatkami.  Wybór należy do Was.  W zależności od gofrownicy będą inaczej się piec, dlatego bądźcie czujni i modyfikujcie przepis stosownie do możliwości swojego urządzenia.

Składniki na gofry z cukinii:

– 650 g cukinii

– 200 ml mleka kokosowego 18% ( ja używam mleka Kier)

– 200 g mąki kukurydzianej

– 4 łyżki mąki owsianej

– 1 mała cebula

– płaska łyżeczka sody

– 1 łyżka octu jabłkowego

– sol oraz pieprz do smaku

– olej do smarowania gofrownicy

– puder z ksylitolu do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie gofrów z cukinii:

  1. Cukinię ścieramy na średnich oczkach tarki, powinny powstać delikatne paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto nakładamy do rozgrzanej, delikatnie posmarowanej olejem gofrownicy i „smażymy”.

Jeśli spodobały Ci się bezglutenowe gofry z cukinii może spróbujesz największego hitu czyli chrupiących gofrów dyniowych lub gofrów z kaszy gryczanej?

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Grażyna 2017-08-20 at 20:52 - Reply

    jakiej gofrownicy użyłaś bo w mojej philipsa całkowicie przykleiły się i po prostu usmażyłam z tego ciasta na patelni placki ziemniaczane

    • Ewa Ługowska 2017-08-21 at 07:19 - Reply

      No właśnie, tu w gofrownicy leży cała trudność, bo każda jest inna. Ja mam bardzo starą, żeliwną. Przepis należy modyfikować pod każde urządzenie. Może należałoby zagęścić ciasto?

  2. Alicja 2019-04-03 at 09:41 - Reply

    Niestety nie mogę jesc mąki kukurydzianej. Która inna bezglutenowa mają będzie się nadawała? :)

    • Ewa Ługowska 2019-04-03 at 10:15 - Reply

      Kukurydziana daje piękny kolor, ale możesz użyć gryczanej. :)

  3. Kasia 2019-06-15 at 22:06 - Reply

    A jaką inna mąkę można dodać zamiast owsianej? Nie mogę glutenu :(

    • Ewa Ługowska 2019-06-16 at 06:48 - Reply

      Ja używam owsianej bezglutenowej. Dostępna w sklepach organicznych, hipermarketach i sklepach internetowych.

  4. Hania 2021-02-25 at 12:35 - Reply

    Czy ciasto można przygotować wcześniej i gofry upiec kolejnego dnia? Jak długo można je przechowywać po upieczeniu? Ciekawy przepis, pozdrawiam.

    • Ewa Ługowska 2021-02-25 at 15:49 - Reply

      Można zrobić kolejnego dnia. Gofry najlepsze są świeże. Kilka dni można je potrzymać w lodówce.