Z kalendarza sezonowości wynika, że sezon na śliwki trwa, aż do października więc ufam, że wyrobiłam się jeszcze z przepisem i będziecie mogli z niego skorzystać. Warto, bo knedle są naprawdę smaczne! Takie knedle to bardzo prosta potrawa, trzeba jednak chwilę spędzić, by ją przygotować.
Cała filozofia bezglutenowych i wegańskich knedli polega na dodaniu odpowiedniej ilości mąki ryżowej, tak by wystarczająco dobrze skleiła ziemniaki, zabezpieczając je przed rozpadnięciem się w wodzie, a z drugiej strony dodanie na tyle mało, by ciasto było delikatne i puszyste. Dodatkowym sprzymierzeńcem w tym procesie jest łupina babki jajowatej, która zastępuje jaja.
Przed wrzuceniem wszystkich knedli do wody, warto jest zrobić próbę i przetestować gęstość ciasta na jednym knedlu, a dopiero później zrobić pozostałe.
Takie knedle mogłabym jeść codziennie. Zamiast okrasy można polać je syropem daktylowym. Palce lizać!
Bezglutenowe knedle ze śliwkami
Składniki (2 porcje):
– 1kg ziemniaków
– około 150 g mąki ryżowej + mąka do obtaczania
– 2 łyżki łupiny babki jajowatej
– sól
– około 15 śliwkek
Okrasa:
– Łyżka oleju kokosowego
– łyżka mąki kukurydzianej grubo mielonej lub mielonego siemienia lnianego
– ksylitol do posypania
- Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.
- Wodę odcedzamy, odstawiamy ziemniaki do wystygnięcia.
- Śliwki myjemy, wyjmujemy pestkę. Jeśli są duże, przekrawamy na 4 części.
- Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem lub widelcem, stopniowo dodajemy mąkę (by za każdym razem sprawdzać gęstość ciasta), łupinę babki jajowatej i wyrabiamy ciasto ręką.
- Zagotowujemy osoloną wodę w 2 l garnku.
- Dłonie opruszamy mąką, formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy ją w dłoniach na okrągły, cienki placek. Na środek kładziemy śliwkę i zawijamy ją w ciasto, formujemy w kulkę, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody.
- Po pewnym czasie knedel wypłynie na powszechnie. Gotujemy go jeszcze około minuty i wyjmujemy. Jeśli się nie rozpadł, oznacza to, że ciasto jest dobre i możemy lepić pozostałe. Jeśli się rozpadł, dodajemy więcej mąki i powtarzamy próbę.
- Lepimy w kulki pozostałą część ciasta i gotujemy w 2 porcjach.
- Na patelnie wlewamy olej, dodajemy mąkę lub siemię i podsmażamy, aż zbrązowieje.
- Knedle układamy na talerzach, polewamy okrasą i posypujemy ksylitolem lub polewamy syropem daktylowym.
Na zdrowie! :)
czym można zastąpić łupiny babki jajowatej? co ona wnosi do ciasta?
Łupina babki jajowatej skleja i spulchnia ciasto. Możesz ją pominąć i dodać więcej skrobi.
Czy można zastąpić mąkę ryżową na mąkę z ciecierzycy lub kukurydzianą?
Dodaję ryżową, bo fajnie skleja. Trzeba sprawdzić, jak sprawdzi się inna mąka. Daj koniecznie znać, jaki jest wynik testów. Przyda się również innym.