Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Z kalendarza sezonowości wynika, że sezon na śliwki trwa, aż do października więc ufam, że wyrobiłam się jeszcze z przepisem i będziecie mogli z niego skorzystać. Warto, bo knedle są naprawdę smaczne! Takie knedle to bardzo prosta potrawa, trzeba  jednak chwilę spędzić, by ją przygotować.

Cała filozofia bezglutenowych i wegańskich knedli polega na dodaniu odpowiedniej ilości mąki ryżowej, tak by wystarczająco dobrze skleiła ziemniaki, zabezpieczając je przed rozpadnięciem się w wodzie, a z drugiej strony dodanie na tyle mało, by ciasto było delikatne i puszyste. Dodatkowym sprzymierzeńcem w tym procesie jest łupina babki jajowatej, która zastępuje jaja.

Przed wrzuceniem wszystkich knedli do wody, warto jest zrobić próbę i przetestować gęstość ciasta na jednym knedlu, a dopiero później zrobić pozostałe.

Takie knedle mogłabym jeść codziennie. Zamiast okrasy można polać je syropem daktylowym. Palce lizać!

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Składniki (2 porcje):

– 1kg ziemniaków

– około 150 g mąki ryżowej + mąka do obtaczania

– 2 łyżki łupiny babki jajowatej

– sól

– około 15 śliwkek

 

Okrasa:

– Łyżka oleju kokosowego

– łyżka mąki kukurydzianej grubo  mielonej lub mielonego siemienia lnianego

– ksylitol do posypania

 

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Wodę odcedzamy, odstawiamy ziemniaki do wystygnięcia.
  3. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestkę. Jeśli są duże, przekrawamy na 4 części.
  4. Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem lub widelcem, stopniowo dodajemy mąkę (by za każdym razem sprawdzać gęstość ciasta), łupinę babki jajowatej i wyrabiamy ciasto ręką.
  5. Zagotowujemy osoloną wodę w 2 l garnku.
  6. Dłonie opruszamy mąką, formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy ją w dłoniach na okrągły, cienki placek. Na środek kładziemy śliwkę i zawijamy ją w ciasto, formujemy w kulkę, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody.
  7. Po pewnym czasie knedel wypłynie na powszechnie. Gotujemy go jeszcze około minuty i wyjmujemy. Jeśli się nie rozpadł, oznacza to, że ciasto jest dobre i możemy lepić pozostałe. Jeśli się rozpadł, dodajemy więcej mąki i powtarzamy próbę.
  8. Lepimy w kulki pozostałą część ciasta i gotujemy w 2 porcjach.
  9. Na patelnie wlewamy olej, dodajemy mąkę lub siemię i podsmażamy, aż zbrązowieje.
  10. Knedle układamy na talerzach, polewamy okrasą i posypujemy ksylitolem lub polewamy syropem daktylowym.

 

Na zdrowie! 🙂

4 Komentarze

  • Lena
    Opublikowane 2018-12-30 18:19 0Polubienia

    czym można zastąpić łupiny babki jajowatej? co ona wnosi do ciasta?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-01 21:35 0Polubienia

      Łupina babki jajowatej skleja i spulchnia ciasto. Możesz ją pominąć i dodać więcej skrobi.

  • Natalia
    Opublikowane 2021-09-14 10:44 0Polubienia

    Czy można zastąpić mąkę ryżową na mąkę z ciecierzycy lub kukurydzianą?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-09-14 15:29 0Polubienia

      Dodaję ryżową, bo fajnie skleja. Trzeba sprawdzić, jak sprawdzi się inna mąka. Daj koniecznie znać, jaki jest wynik testów. Przyda się również innym.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.