„Zupa kokosowa z dynią, marchewką i słodkim ziemniakiem” Marka Zaremby

Ostatnio zachwalałam książki Pana Marka Zaremby. Na przedsmak przygody zapraszam na zupę, która jak sam autor napisał,  zawsze jest hitem i smakuje każdemu. Znajdziecie ją w pierwszej książce „Jaglany detoks”.

Zdałam sobie sprawę, że gdy zapraszam gości do domu, zawsze robię zupę. Ciekawe jest to zjawisko. Gorąca, aromatyczna i rozgrzewająca zupa  jest królową na stole.  A ta, którą znajdziecie poniżej to prawdziwy rarytas.

Sprawdźcie, zresztą sami.

„Zupa kokosowa z dynią, marchewką i słodkim ziemniakiem”

Składniki (8-10 porcji):

– 2 puszki pomidorów

– 1-2 marchewki  (Marchewka gotuje się najdłużej, dlatego musi być pokrojona na bardzo cienkie plasterki. W przeciwnym razie będzie twarda.)

– 1 czerwona cebula

– 1 batat pokrojony w kostkę

–  szklanka dyni pokrojonej w kostkę

– ½ szklanki czerwonej soczewicy

– 1 puszka mleka kokosowego

– 3 cm świeżego kłącza imbiru

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka curry

– kilka nasion kolendry ( opcjonalnie)

– szczypta cynamonu ( opcjonalnie)

– olej kokosowy do smażenia

– szczypta kurkumy

– sól

– świeża bazylia

– sok z ½  cytryny

– 2 szklanki wody

  1. Cebule, czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę ( czosnek można przecisnąć przez praskę a imbir zetrzeć na tarce).
  2. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy: imbir, cebulę, czosnek, curry i kurkumę i przez chwilę podsmażamy.
  3. Dorzucamy warzywa, soczewicę, pomidory i doprawiamy solą. Dobrze jest wcześniej pokroić pomidory na mniejsze części.
  4. Dodajemy mleko kokosowe i wodę. Gotujemy, aż zmiękną warzywa.

Zupę podajemy ze świeżą bazylią.

Smacznego!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.