Nie ma nic piękniejszego niż natura. Kształty, kolory, symetria lub jej brak. Wszystko jest idealne! Widzisz to? Czy ty też zachwycasz się każdym liściem i barwą?
Weźmy np. taki buraka lub jarmużu. Trudno oderwać wzrok od pięknych żyłek biegnących przez całe ciało rośliny. Takie właśnie jest zdrowe jedzenie piękne i harmonijne. Gdy dodamy do tego szczyptę wyobraźni, powstają kolorowe obrazy w całej gamie smaków.
Rollsy z liści buraka lub jarmużu, to bardzo proste danie bazujące na tym, co sezonowe i łatwodostępne. Wystarczy sparzyć liście wrzątkiem, odkroić zgrubienie, by z łatwością zawinąć w nie warzywa np. pieczoną dynię, marchewkę, kiszonki, brokuły, ogórek. Super dodatkiem będzie również wędzone tofu delikatnie podsmażone na odrobinie oleju.
Do tego sos sojowy lub awokado zblendowane z sokiem z limonki. Wszystkie chwyty dozwolone!
Rollsy z liści buraka lub jarmużu
Składniki:
– 12 dużych liści buraka lub jarmużu
– 12 małych gałązek brokułu
– kostka wędzonego tofu
– 2 marchewki
– miseczka dowolnych kiszonek
– 3 ogórki gruntowe
– 2 łyżki oleju sezamowego
– sok z limonki
– 1 dojrzałe awokado
– sos sojowy do podania
– sól
- Licie umyj, wrzuć do dużej miski i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka minut. W drugiej misce w ten sam sposób sparz brokuł.
- Tofu pokrój w słupki i chwilę podsmaż na oleju sezamowym.
- Marchewki pokrój w słupki lub paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Ogórki pokrój w słupki. Kiszonki pokrój w słupki lub na mniejsze kawałki.
- Delikatnie odlej wodę z liści i pozostaw je na sitku. Liść rozłóż na talerzu, i odrobinę osusz ręcznikiem kuchennym. Na środek włóż dodatki. Najpierw złóż boki, a później zwijaj od podstawy liścia.
- Awokado zblenduj z odrobiną soli i sokiem z limonki. Sos sojowy nalej do małej miseczki.
- Rollsy z liści buraka lub jarmużu przekrój na pół ułóż obok siebie na talerzu i zjadaj, maczając je uprzednio w sosie z awokado lub sosie sojowym. Podobnie jak jada się sushi.
Na zdrowie! 🙂
Jeśli spodobał Ci się przepis na rollsy z liści buraka spróbuj też aksamitnego kremu z buraka – pycha!