Zupę krem z zielonych warzyw z soczewicą i skórką cytrynową robię z warzyw gotowanych na parze. Dzięki temu zachowuję więcej składników odżywczych. Zupa jest kremowa i wyrazista. Zupełnie zmienia wyobrażenie o jedzeniu z parowaru. Smak dodatkowo podkręca skórka z cytryny, a soczewica sprawia, że jest sycąca i bogata w białko.
Parowanie jest o wiele prostsze niż gotowanie. Nie ma większego znaczenia, jak pokroisz warzywa, nie trzeba też ciągle mieszać i pilnować, by nic nie wykipiało. A do tego trwa o wiele krócej. Za to efekt jest bardzo satysfakcjonujący.
Jako dodatek smakowy oraz zdrowy tłuszcz, niepoddany wcześniej obróbce, dodaje orzechy. Tym razem są to blanszowane migdały, ale mogą być również nerkowce. Orzechy polecam wcześniej namoczyć, dzięki czemu dużo łatwiejsze będzie zblendowanie. Możesz je pominąć, ale w zamian dodaj kilka łyżek oliwy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, bez niego zupa nie będzie aż tak smaczna.
Na moim talerzu znajdziesz skiełkowaną czarną soczewicę. Kiełkuję ją wcześniej by obudzić ziarno do życia i uaktywnić dobroczynne właściwości. Soczewicę kiełkuję raz na 1-2 tygodnie. Około 1 litra kiełków wystarcza nam na kilka posiłków. Super się przechowują, więc możesz pozwolić sobie na luksus zrobienia ich na zapas. Jak kiełkować opowiadam na moim kanale na YouTube. Oczywiście kiełkowanie, nie jest konieczne, więc równie dobrze możesz ugotować strączki bez wcześniejszego przygotowania.
Zupa krem z zielonych warzyw z soczewicą i skórką cytrynową
Składniki na 2 duże porcje:
– 200 g ziemniaków (waga po obraniu)
– 200 g pora
– 300 g brokuła
– pęczek koperku
– 50 g migdałów blanszowanych moczonych w wodzie minimum 8 godzin
– 3 plasterki imbiru
– 1-2 ząbki czosnku
– sól do smaku
– pieprz mielony do posypania
– oliwa z oliwek do polania
– woda przefiltrowana lub przegotowana
– 2 grube plastry dyni
– 50 g ulubionej soczewicy (do wyboru: zielona, czarna, brązowa) – możesz wcześniej ją skiełkować
– skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
- Ziemniaki pokrój na ćwiartki, por i brokuł na duże kawałki.
- Ugotuj soczewicę w wodzie w proporcji 1:2. Jeśli używasz skiełkowanej, ugotuj ją razem z warzywami na parze.
- Do parowaru włóż: ziemniaki, brokuł, por, plastry dyni i opcjonalnie kiełki soczewicy (umieść je wcześniej w miseczce lub innym pojemniku).
- Sparz cytrynę i zetrzyj skórkę, dokładnie wypłucz migdały.
- Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij dynię na talerz, a pozostałe wrzuć do kielicha blendera. Dodaj imbir, czosnek, migdały, sól i koperek (zostaw kilka gałązek koperku do ozdoby). Dodaj tyle wody, by uzyskać oczekiwaną konsystencję. Ja dodałam 200 ml i zupa była bardzo gęsta i kremowa.
- Zupę rozlej na talerze, na środek połóż soczewicę, kawałek dyni, posyp skórką z cytryny, pieprzem i delikatnie skrop oliwą z oliwek.
Na zdrowie!