Zupa z głąbów warzyw kapustnych, to sposób na niemarnowanie i zaoszczędzenie pieniędzy. Według badań przeprowadzonych na zlecenie UM st. Warszawy ponad 60% osób mieszkających w stolicy deklaruje, że zdarza im się wyrzucać żywność. Najczęściej wyrzucanymi produktami są: pieczywo, warzywa i owoce.
Federacja Polskich Banków Żywności w 2022 roku oszacowała, że czteroosobowa rodzina rocznie marnuje żywność o wartości około 2 800 zł. Nie marnując jedzenia oszczędzamy pieniądze! Dlatego mam dla Ciebie kilka podpowiedzi. Mam nadzieję, że będą przydatne.
5 sposobów, jak oszczędzić na jedzeniu?
Na zakupy chodź z listą.
Przechowuj zgodnie z zaleceniami.
Produkty sypkie, zamykaj w słoikach, żeby zabezpieczyć przed szkodnikami.
Zamiast wyrzucać możesz np. mrozić, kisić, marynować.
Nie rób zakupów, jeśli masz produkty na kilka kolejnych posiłków.
Dla inspiracji na niemarnowanie, podrzucam banalnie prosty przepis na pyszny krem z resztek warzyw.
Zupa z głąbów warzyw kapustnych
Składniki na 4 porcje:
– głąb z: kalafiora, białej i czerwonej kapusty
– 3 korzenie pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– mały kawałek imbiru
– 40 ml oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki kminu
– sól i pieprz do smaku
– ok 600 ml przefiltrowanej wody
Zielony sos:
– 2 łyżki natki pietruszki
– 2 łyżki koperku
– 40 ml oliwy z oliwek
– 20 ml wody
– sól do smaku
Dodatki:
– 4 łyżki nasion słonecznika
– 4 łyżki natki pietruszki lub koperku
Wykonanie:
- Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze.
- Wrzuć wszystkie składniki na krem do naczynia i zblenduj na gładko.
- Składniki na zielony sos zblenduj na gładko.
- Zupę przelej do miseczek, polej sosem i posyp dodatkami.
Uwagi:
Warzywa możesz ugotować również w wodzie. Polecam gotowanie na parze, ponieważ jest to metoda, która pozwala zachować więcej składników odżywczych.