Wegańskie kotlety z łupin bobu

Wegańskie kotlety z łupin bobu to doskonały pomysł na zero waste  w domowej kuchni.

Dlaczego warto wykorzystać łupinę z bobu? W łupinie z bobu znajduje się  dużo więcej substancji odżywczych oraz cennego błonnika. Po drugie nie marnujemy jedzenia i tym samym nie przyczyniamy się do niepotrzebnego zwiększenia produkcji. Po trzecie ma to również wpływ na nasz domowy budżet. Z jednego kilograma bobu, zamiast  jednego dania możemy zrobić dwa. Wyrzucając jedzenie, równocześnie wyrzucamy pieniądze czyli nasz bezcenny czas.

 

Wegańskie kotlety z łupin bobu

Składniki ( 6-8 sztuk):

– łupiny z 0,5-1 kg ugotowanego bobu

– 1 kostka marynowanego tofu

– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

– 2 garście świeżych liści bazylii lub łyżka ziół prowansalskich

– 1 łyżeczka lubczyku

– mąka owsiana bezglutenowa lub kukyrziana do obtaczania

– olej rzepakowy do smażenia

 

  1. Pokrojone tofu i pozostałe składniki wrzucamy do jednego naczynia oraz blendujemy na gładką masę.
  2. Masa będzie dość rzadka ( jeżeli będzie za rzadka, dosypujemy mąki owsianej lub kukurydzianej), dlatego najpierw nakładamy ją łyżką  i obtaczamy w mące, i dopiero formujemy kotlety.
  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku.

Zachęcam też do zapoznania się z przepisem na Limonkowy Hummus Z Bobu.

Na zdrowie! 🙂

Kotlety z łupin bobu

6 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.