Zakwas z buraka zna każdy. Znamy jego kolor, smak i zastosowanie (np. barszcz). A co powiecie na zakwas z selera? Czy ktoś, choć słyszał o takiej frywolnej fantazji kulinarnej?
Uwielbiam zakwas z buraków, jego kolor i kwaśny, głęboki smak. Śmiem jednak twierdzić, że zakwas z selera jest jeszcze smaczniejszy! Jednak żeby się o tym przekonać, należy porównać oba zakwasy.
Pod tym linkiem znajdziecie przepis na zakwas z buraka: https://misamocy.pl/zakwas-z-burakow/ Zróbcie obie wersje i dajcie znać, co sądzicie.
Zakwasy wzmacniają odporność, bogate są w minerały i witaminy. Ponadto mają właściwości probiotyczne i tym samym dbają o zdrowie naszych jelit. Warto się z nimi zaprzyjaźnić.
Zakwas z selera
Składniki:
– 1 średni seler (najlepiej ekologiczny)
– 6 ząbków czosnku
– 4 liście laurowe
– 7 ziaren ziela angielskiego
– około 700 ml przegotowanej wystudzonej wody
– płaska łyżka soli
– słoik 1 l (dobrze umyty i wyparzony)
- Seler obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy, sól rozpuszczamy w wodzie.
- Do słoika wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy osoloną wodą i przykrywamy nakrętką (nie zakręcamy). Woda powinna przykrywać całość.
- Słoik odstawiamy na blat kuchenny. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką.
- Po 5-7 dniach zakwas jest gotowy. Wstawiamy go do lodówki.
Seler można wrzucić do sałatki, zupy, zjeść do obiadu lub z kanapką.
Zakwas należy pić codziennie po pół szklanki.
Z warzyw możesz zrobić pyszną sałatkę: https://misamocy.pl/salatka-z-warzyw-z-zakwasu/
Na zdrowie! 🙂
3 Komentarze
Sylwia
Robiłam – wyszedł pyszny! Do jednego słoika dodałam też chilli w płatkach i fajnie podkręciło smak 🙂 Dziękuję za przepis, Ewciu!
Ewa Ługowska
Fantastyczne! Bardzo się cieszę. Taki dodatek,super sprawa. 🙂
Chu
I was wondering if you ever considered changing the page layout of your site?
Its very well written; I love what youve got to say. But mawybe you could a little more in the way
of content so people could connect with it better.
Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
Maybe you could space it out better?
my web blog: Unfool