„Mleczne” koktajle na słodko

„Mleczne” koktajle na słodko zaspokoją potrzeby słodyczy każdego łasucha. Tym bardziej że znajduje się w nich całkiem sporo tłuszczu pochodzącego z orzechów. Dzięki temu są również pożywne. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub przekąska przed lub po treningu.

„Mleczne” koktajle na słodko robię już od jakiegoś czasu. Tak bardzo mi smakują, że postanowiłam się z Wami podzielić kilkoma przepisami. Oto dwa z nich! Koktajle komponuje zazwyczaj spontanicznie i używam do nich to, co akurat mam w domu. Często w skład wchodzą mrożone owoce, które zamroziłam podczas lata: truskawki, maliny i jagody. Mrożonki kupisz w większości sklepów. Są o tyle wartościowe, że owce zbierane były w sezonie. Do koktajli nie dodaje nigdy warzyw. Jest to forma, gęstego mleka roślinnego, a nie smoothie.

Zblendowane z wodą orzechy tworzą świeżutkie, tłuste, pełnowartościowe „mleko” roślinne. Do dosłodzenia dodaję daktyle (możesz je zamienić na inne suszone owoce). Staram się nie przesadzać z ilością słodkiego dodatku, dlatego w przepisie nie ma ich za wiele. Jeśli lubisz więcej słodyczy, to możesz dodać dwa, a nawet trzy.

„Mleczne” koktajle na słodko przechowuj w lodówce maksymalnie 24 godziny. Mnie najbardziej smakują na świeżo i wolę je pić w temperaturze pokojowej, ale pewnie wiele osób będzie wolało schodzone. Zrób tak, jak lubisz.

Jeśli w czeluściach szafki znajdziesz tzw. super foods: acai, moringę, macę, acerolę, spirulinę itd. to polecam dosypać do koktajlu. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej wartościowy. Pamiętaj tylko, że dodatki powinny mieć kolor neutralny (biały, kremowy) lub zbliżony do koloru składników. Jeśli do malinowego koktajlu dodasz spirulinę, kolor nie będzie przyjemny. Dodawaj niewielką ilość, żeby nie zdominowały smaku.

„Mleczny” koktajl malinowy

Składniki na 2 porcje:

– 40 g nerkowców namoczonych w wodzie min. 8 godzin (opcjonalnie migdały)

– 180 g malin mrożonych lub świeżych

– 1 duży, świeży daktyl lub więcej do smaku (opcjonalnie daktyle suszone)

– 350 g wody

Dodatki (opcjonalnie):

– płatki róży

– kilka poszatkowanych pistacji

Wykonanie:

  1. Odlej wodę z nerkowców i przepłucz je na sitku.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika i zblenduj na gładkie, gęste mleko.
  3. Przelej do szklaneczek lub słoiczków. Posyp dodatkami

„Mleczny” koktajl pistacjowy

Składniki na 2 porcje:

– 40 g pistacji namoczonych w wodzie min. 8 godzin. (najlepiej surowe, ale sprawdzi się każdy rodzaj)

– 1 duży, świeży daktyl lub więcej do smaku (opcjonalnie daktyle suszone)

– 2 łyżki nasion chia

– 450 g wody

Wykonanie:

  1. Odlej wodę z pistacji i przepłucz je na sitku.
  2. Wszystkie składniki z wyjątkiem chia wrzuć do pojemnika i zblenduj na gładkie i gęste mleko. Teraz dodaj chia i wymieszaj łyżką.
  3. Przelej do szklaneczek lub słoiczków. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aż chia zagęści koktajl.

Na zdrowie!

Zobacz również przepisy na inne zdrowe słodkości: banoffee pie w słoiczku oraz markizy i praliny z orzechami laskowymi .

Zobacz również recenzję blenderów Vitamix, których na co dzień używam w swojej kuchni. To dzięki nim powstaje aksamitna konsystencja.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.