Focaccia, to rodzaj chleba, który zjada się w połączeniu z oliwą z oliwek. Można nią polewać lub maczać w niej ciasto. Jestem ogromną miłośniczką oliwy, dlatego uwielbiam ją jako dodatek nie tylko do chleba, ale i sałatek, surówek no i oczywiście pizzy. Doskonale podkreśla smak wielu dań. Sama w sobie również jest bardzo wyrazista, a do tego ma piękny zielony kolor. Na samą myśl się rozpływam, a ślinianki przyspieszają obroty.
Focaccia pochodzi z Włoch, tradycyjnie wyrabiana jest z mąki pszennej oczywiście, ale nie oznacza to, że tylko w tej wersji ma rację bytu i występowania na stołach swoich wielbicieli. Możliwe jest również sporządzenie jej w wersji bezglutenowej. Ważne by dodać do niej ulubione dodatki. Moja jest z oliwkami, suszonymi pomidorami oraz świeżymi ziołami, ale można posypać ją również kaparami, gruboziarnistą solą lub upiec samą. Najważniejsze, żeby było zdrowo i smakowało.
Bezglutenowa focaccia z oliwkami, ziołami i suszonymi pomidorami
Składniki na jeden chleb focaccia:
– 200 g skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapoki lub skrobi kukurydzianej
– 100 g mąki gryczanej
– 100 g mąki kukurydzianej + mąka do posypania stolnicy
– 5 łyżek łupiny babki jajowatej ( do kupienia w hipermarketach i sklepach ze zdrową żywnością)
– 1 łyżka substancji słodzącej
– 1 płaska łyżeczka soli
– drożdże suche 7g
– 4 łyżki oleju
– 300-400 ml ciepłej wody
– do posypania: świeże lub suszone zioła (prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek lub rozmaryn), oliwki, suszone pomidory w zalewie
– oliwa z oliwek do polewania/moczenia chleba
- Suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy powoli ciepłą wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na koniec lepimy z niego kulę i rozwałkowujemy na stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto należy obficie odsypać mąką.
- Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam dużej blaszki z piekarnika.
- Na ciasto układamy pokrojone oliwki, suszone pomidory i zioła. Delikatnie wgniatamy w ciasto.
- Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
- Zjadamy delikatnie przestygniętą, maczając chleb w dobrej jakości oliwie z oliwek.
Uwagi:
– drożdże są bardzo delikatne, zbyt ciepła woda może je zabić i ciasto nie wyrośnie
– ciasto powinno wyrastać w ciepłym nieprzewiewnym miejscu
Na zdrowie! :)
Wyjdzie jeśli zastąpię mąkę gryczaną mąką jaglaną, a kukurydzianą mąką z cieciorki?
Aniu, jest tylko jeden sposób by się tego dowiedzieć. Trzeba to sprawdzić. :) Z mąki z cieciorki na pierwszy rzut oka bym zrezygnowała. Jest za ciężka.
Czy łupiny babki jajowatej można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym ?
Można, ale nie wyjdzie tak pulchne.
A zmieloną babką plesznik?
Musisz sprawdzić. Nigdy jej nie używałam.
Spróbuję wg przepisu. Piekłyśmy już z córką, ale wg innego.
Cudownie. Trzymam kciuki. :)
Czy jest inna mąka niż kukurydziana,ktorą można stosowac zamiennie?Niestety mam nietolerancje pokarmowa na kukurydzę,a bardzo chciałabym testowac Twoje pyszne dania:) pozdrawiam serdecznie
Możesz użyć gryczanej. :)