Kolacja Obiad Przekąska

Bezglutenowa focaccia z oliwkami, ziołami i suszonymi pomidorami

Dodany przez on Grudzień 3, 2018

Focaccia, to rodzaj chleba, który zjada się w połączeniu z oliwą z oliwek. Można nią polewać lub maczać w niej ciasto. Jestem ogromną miłośniczką oliwy, dlatego uwielbiam ją jako dodatek nie tylko do chleba, ale i sałatek, surówek no i oczywiście pizzy. Doskonale podkreśla smak wielu dań. Sama w sobie również jest bardzo wyrazista, a do tego ma piękny zielony kolor. Na samą myśl się rozpływam, a ślinianki przyspieszają obroty.

Focaccia pochodzi z Włoch, tradycyjnie wyrabiana jest z mąki pszennej oczywiście, ale nie oznacza to, że tylko w tej wersji ma rację bytu i  występowania na stołach swoich wielbicieli. Możliwe jest również sporządzenie jej w wersji bezglutenowej. Ważne by dodać do niej ulubione dodatki. Moja jest z oliwkami, suszonymi pomidorami oraz świeżymi ziołami, ale można posypać ją również kaparami, gruboziarnistą solą lub upiec samą. Najważniejsze, żeby było zdrowo i smakowało.

1, bezglutenowa focaccia, kuchnia bezglutenowa, wegańska foccacia, bezglutenowy chleb, wegański chleb, kuchnia włoska, bezglutenowa kuchnia włoska

1, bezglutenowa focaccia, kuchnia bezglutenowa, wegańska foccacia, bezglutenowy chleb, wegański chleb, kuchnia włoska, bezglutenowa kuchnia włoskaBezglutenowa focaccia z oliwkami, ziołami i suszonymi pomidorami

Składniki na jeden chleb focaccia:

– 200 g skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapoki lub skrobi kukurydzianej

– 100 g mąki gryczanej

– 100 g mąki kukurydzianej + mąka do posypania stolnicy

– 5 łyżek łupiny babki jajowatej ( do kupienia w hipermarketach i sklepach ze zdrową żywnością)

– 1 łyżka substancji słodzącej

– 1 płaska łyżeczka soli

– drożdże suche 7g

– 4 łyżki oleju

– 300-400 ml ciepłej wody

– do posypania: świeże lub suszone zioła (prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek lub rozmaryn), oliwki, suszone pomidory w zalewie

– oliwa z oliwek do polewania/moczenia chleba

  1. Suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy powoli ciepłą wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na koniec lepimy z niego kulę i rozwałkowujemy na stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto należy obficie odsypać mąką.
  3. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam dużej blaszki z piekarnika.
  4. Na ciasto układamy pokrojone oliwki, suszone pomidory i zioła. Delikatnie wgniatamy w ciasto.
  5. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
  7. Zjadamy delikatnie przestygniętą, maczając chleb w dobrej jakości oliwie z oliwek.

Uwagi:

– drożdże są bardzo delikatne, zbyt ciepła woda może je zabić i ciasto nie wyrośnie

– ciasto powinno wyrastać w ciepłym nieprzewiewnym miejscu

Na zdrowie! 🙂

1, bezglutenowa focaccia, kuchnia bezglutenowa, wegańska foccacia, bezglutenowy chleb, wegański chleb, kuchnia włoska, bezglutenowa kuchnia włoska

 

TAG
Podobne wpisy
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Ania

    Grudzień 4, 2018

    Wyjdzie jeśli zastąpię mąkę gryczaną mąką jaglaną, a kukurydzianą mąką z cieciorki?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 4, 2018

      Aniu, jest tylko jeden sposób by się tego dowiedzieć. Trzeba to sprawdzić. 🙂 Z mąki z cieciorki na pierwszy rzut oka bym zrezygnowała. Jest za ciężka.

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.