Kolacja Obiad Przekąska

Bezglutenowa focaccia z oliwkami, ziołami i suszonymi pomidorami

Dodany przez on Grudzień 3, 2018

Focaccia, to rodzaj chleba, który zjada się w połączeniu z oliwą z oliwek. Można nią polewać lub maczać w niej ciasto. Jestem ogromną miłośniczką oliwy, dlatego uwielbiam ją jako dodatek nie tylko do chleba, ale i sałatek, surówek no i oczywiście pizzy. Doskonale podkreśla smak wielu dań. Sama w sobie również jest bardzo wyrazista, a do tego ma piękny zielony kolor. Na samą myśl się rozpływam, a ślinianki przyspieszają obroty.

Focaccia pochodzi z Włoch, tradycyjnie wyrabiana jest z mąki pszennej oczywiście, ale nie oznacza to, że tylko w tej wersji ma rację bytu i  występowania na stołach swoich wielbicieli. Możliwe jest również sporządzenie jej w wersji bezglutenowej. Ważne by dodać do niej ulubione dodatki. Moja jest z oliwkami, suszonymi pomidorami oraz świeżymi ziołami, ale można posypać ją również kaparami, gruboziarnistą solą lub upiec samą. Najważniejsze, żeby było zdrowo i smakowało.

1, bezglutenowa focaccia, kuchnia bezglutenowa, wegańska foccacia, bezglutenowy chleb, wegański chleb, kuchnia włoska, bezglutenowa kuchnia włoska

1, bezglutenowa focaccia, kuchnia bezglutenowa, wegańska foccacia, bezglutenowy chleb, wegański chleb, kuchnia włoska, bezglutenowa kuchnia włoskaBezglutenowa focaccia z oliwkami, ziołami i suszonymi pomidorami

Składniki na jeden chleb focaccia:

– 200 g skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapoki lub skrobi kukurydzianej

– 100 g mąki gryczanej

– 100 g mąki kukurydzianej + mąka do posypania stolnicy

– 5 łyżek łupiny babki jajowatej ( do kupienia w hipermarketach i sklepach ze zdrową żywnością)

– 1 łyżka substancji słodzącej

– 1 płaska łyżeczka soli

– drożdże suche 7g

– 4 łyżki oleju

– 300-400 ml ciepłej wody

– do posypania: świeże lub suszone zioła (prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek lub rozmaryn), oliwki, suszone pomidory w zalewie

– oliwa z oliwek do polewania/moczenia chleba

  1. Suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy powoli ciepłą wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na koniec lepimy z niego kulę i rozwałkowujemy na stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto należy obficie odsypać mąką.
  3. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam dużej blaszki z piekarnika.
  4. Na ciasto układamy pokrojone oliwki, suszone pomidory i zioła. Delikatnie wgniatamy w ciasto.
  5. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
  7. Zjadamy delikatnie przestygniętą, maczając chleb w dobrej jakości oliwie z oliwek.

Uwagi:

– drożdże są bardzo delikatne, zbyt ciepła woda może je zabić i ciasto nie wyrośnie

– ciasto powinno wyrastać w ciepłym nieprzewiewnym miejscu

Na zdrowie! 🙂

1, bezglutenowa focaccia, kuchnia bezglutenowa, wegańska foccacia, bezglutenowy chleb, wegański chleb, kuchnia włoska, bezglutenowa kuchnia włoska

 

TAG
Podobne wpisy
10 komentarzy
  1. Odpowiedz

    Ania

    Grudzień 4, 2018

    Wyjdzie jeśli zastąpię mąkę gryczaną mąką jaglaną, a kukurydzianą mąką z cieciorki?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 4, 2018

      Aniu, jest tylko jeden sposób by się tego dowiedzieć. Trzeba to sprawdzić. 🙂 Z mąki z cieciorki na pierwszy rzut oka bym zrezygnowała. Jest za ciężka.

  2. Odpowiedz

    Monika

    Grudzień 24, 2018

    Czy łupiny babki jajowatej można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym ?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 24, 2018

      Można, ale nie wyjdzie tak pulchne.

  3. Odpowiedz

    Karolina

    Grudzień 28, 2018

    A zmieloną babką plesznik?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 28, 2018

      Musisz sprawdzić. Nigdy jej nie używałam.

  4. Odpowiedz

    Agata

    Grudzień 29, 2018

    Spróbuję wg przepisu. Piekłyśmy już z córką, ale wg innego.

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 29, 2018

      Cudownie. Trzymam kciuki. 🙂

  5. Odpowiedz

    Justyna

    Kwiecień 4, 2019

    Czy jest inna mąka niż kukurydziana,ktorą można stosowac zamiennie?Niestety mam nietolerancje pokarmowa na kukurydzę,a bardzo chciałabym testowac Twoje pyszne dania:) pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Kwiecień 5, 2019

      Możesz użyć gryczanej. 🙂

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.