3 sposoby na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

Sezon letni w pełni.  Zjadamy dużo więcej warzyw i owoców a wraz z nimi wszystko, czym zostały spryskane.  Nie zawsze mycie samą wodą wystarczy. Dla pewności,  zanim zjesz coś na surowo, polecam pozbyć się niechcianej chemicznej „ wkładki”. Oczywiście, na tyle na ile to możliwe.

Oto kilka szybkich sposobów na mikstury oczyszczające:

  1. Najprostszym sposobem, by pozbyć się pestycydów jest 2-3 minutowe moczenie w wodzie z sodą w proporcji  1 łyżka sody na 1 litr wody.

 

  1. Kolejną metodą jest rozcieńczenie szklanki octu w litrze wody. W taki roztworze warzywa lub owoce powinny leżeć przez kilka minut.

 

  1. Można również przygotować spray. Składniki to: sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu i szklanka wody. Należy wlać wszystkie składniki do spryskiwacza i dokładnie wymieszać potrząsając butelką.  Spryskujemy warzywa, zostawiamy na 10 minut, po czy myjemy pod bieżącą wodą.

 

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

  • zdrowydzidzius
    Opublikowane 2017-12-13 14:31 0Polubienia

    Stosuję metodę 1 i 2. Najpierw moczę w occie, następnie w sodzie. Na koniec w samej wodzie. Mam nadzieję, że więcej osób to robi, po co się aż tak truć….

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights