Sezon letni w pełni. Zjadamy dużo więcej warzyw i owoców a wraz z nimi wszystko, czym zostały spryskane. Nie zawsze mycie samą wodą wystarczy. Dla pewności, zanim zjesz coś na surowo, polecam pozbyć się niechcianej chemicznej „ wkładki”. Oczywiście, na tyle na ile to możliwe.
Oto kilka szybkich sposobów na mikstury oczyszczające:
- Najprostszym sposobem, by pozbyć się pestycydów jest 2-3 minutowe moczenie w wodzie z sodą w proporcji 1 łyżka sody na 1 litr wody.
- Kolejną metodą jest rozcieńczenie szklanki octu w litrze wody. W taki roztworze warzywa lub owoce powinny leżeć przez kilka minut.
- Można również przygotować spray. Składniki to: sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu i szklanka wody. Należy wlać wszystkie składniki do spryskiwacza i dokładnie wymieszać potrząsając butelką. Spryskujemy warzywa, zostawiamy na 10 minut, po czy myjemy pod bieżącą wodą.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
zdrowydzidzius
Stosuję metodę 1 i 2. Najpierw moczę w occie, następnie w sodzie. Na koniec w samej wodzie. Mam nadzieję, że więcej osób to robi, po co się aż tak truć….
Ewa Ługowska
Zgadza się. 🙂