Sezon letni w pełni.  Zjadamy dużo więcej warzyw i owoców a wraz z nimi wszystko, czym zostały spryskane.  Nie zawsze mycie samą wodą wystarczy. Dla pewności,  zanim zjesz coś na surowo, polecam pozbyć się niechcianej chemicznej „ wkładki”. Oczywiście, na tyle na ile to możliwe.

Oto kilka szybkich sposobów na mikstury oczyszczające:

  1. Najprostszym sposobem, by pozbyć się pestycydów jest 2-3 minutowe moczenie w wodzie z sodą w proporcji  1 łyżka sody na 1 litr wody.

 

  1. Kolejną metodą jest rozcieńczenie szklanki octu w litrze wody. W taki roztworze warzywa lub owoce powinny leżeć przez kilka minut.

 

  1. Można również przygotować spray. Składniki to: sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu i szklanka wody. Należy wlać wszystkie składniki do spryskiwacza i dokładnie wymieszać potrząsając butelką.  Spryskujemy warzywa, zostawiamy na 10 minut, po czy myjemy pod bieżącą wodą.

 

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. zdrowydzidzius 2017-12-13 at 14:31 - Reply

    Stosuję metodę 1 i 2. Najpierw moczę w occie, następnie w sodzie. Na koniec w samej wodzie. Mam nadzieję, że więcej osób to robi, po co się aż tak truć….

    • Ewa Ługowska 2017-12-13 at 15:36 - Reply

      Zgadza się. :)