Kocham buraki. Dlatego burakowe brownie jest dla mnie idealnym połączeniem słodkości z tym cudownym warzywem. Dużym atutem jest  przepiękny burakowo- czekoladowy kolor ciasta. Wygląda naprawdę zachęcająco.

Burakowe brownie jest tym bardziej cenne, bo zrobione z własnych buraków.  Własnoręcznie zasianych, pielonych i zerwanych (no dobra, z pomocą teściowej :) ).  Ciasto jest końcową podróżą nasionka zasianego wiosną. Wspaniale jest patrzeć, jak warzywo kiełkuje, zamienia się w botwinkę, jak wyrasta bulwa, która z czasem coraz bardziej rozpycha się na grządce, by w końcu zostać wyrwana.  W kolejnym wcieleniu  przybiera zupełnie inną formę. Tym razem nadałam mu regularny kształt ciasta i dodałam słodyczy, by mogło cieszyć podniebienia smakoszy jako niecodzienny buraczany deser.

Zachęcam do zrobienia. Jestem pewna, że docenicie jego atuty .

 

Składniki:

– 200 g buraka startego na drobnych oczkach

– 100 g mąki gryczanej

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 40 g kakao

– 250 ml mleka roślinnego

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 30 g ksylitolu

– orzechy włoskie lub pekan do ozdobienia ciasta

 

Polewa:

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżka syropu daktylowego

– 2 łyżki mleka roślinnego

 

  1. Starte buraki oraz pozostałe składniki dokładnie łączymy.
  2. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  4. Składniki na polewę wrzucamy do jednego rondelka, podgrzewamy cały czas mieszając.
  5. Gdy składniki się połączą, możemy wylać polewę na ostudzone ciasto. Na koniec dekorujemy orzechami.

 

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Kamila 2019-01-31 at 11:00 - Reply

    Czy mogę zastąpić ksylitol słodkim syropem z agawy lub daktyli, czy nie wyjdzie?

    • Ewa Ługowska 2019-01-31 at 11:05 - Reply

      Myślę, że bez problemu. :)

  2. Kasia 2019-02-01 at 13:53 - Reply

    Buraki surowe?

    • Ewa Ługowska 2019-02-01 at 14:01 - Reply

      Dokładnie. :)

  3. Kamila 2019-02-05 at 09:36 - Reply

    Upiekłam z syropem z agawy. Wyszło całkiem ok. Mąka gryczana lekko się spiekła na wierzchu, ale dzięki temu brownie miało chrupiącą skorupkę. Dodałam ciut więcej mąki. Smak troszkę ziemisty – to zasługa buraka, ale przyjemna konsystencja. Dziś zrobię kolejną porcję :)

    • Ewa Ługowska 2019-02-05 at 10:23 - Reply

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. :)

  4. Ania 2019-02-27 at 10:33 - Reply

    Mam upieczone buraki czy mogę je użyć do tego przepisu czy lepszy smak będzie z surowymi burakami? Pozdrawiam serdecznie:)

    • Ewa Ługowska 2019-02-27 at 10:54 - Reply

      Polecam surowe. Jeśli zdecydujesz się, mimo wszystko, na gotowane, to potraktuj to jako eksperyment. Na zdrowie! :)

  5. Jagoda 2020-04-27 at 05:05 - Reply

    Upiekłam wczoraj, zamiast startych buraków użyłam pulpy z soku. Pewnie przez to nie ma takiego pięknego koloru, ale za to jest przepyszne. :)

    • Ewa Ługowska 2020-04-27 at 14:49 - Reply

      Miód na serce. Najważniejsze, że smakuje i wykorzytałaś resztki. :*

  6. Agnieszka 2020-10-21 at 17:56 - Reply

    Zamierzam przetestować przepis. Zastanawiam się czy mleko można zastąpić sokiem pomarańczowym?