Kocham buraki. Dlatego burakowe brownie jest dla mnie idealnym połączeniem słodkości z tym cudownym warzywem. Dużym atutem jest przepiękny burakowo- czekoladowy kolor ciasta. Wygląda naprawdę zachęcająco.
Burakowe brownie jest tym bardziej cenne, bo zrobione z własnych buraków. Własnoręcznie zasianych, pielonych i zerwanych (no dobra, z pomocą teściowej 🙂 ). Ciasto jest końcową podróżą nasionka zasianego wiosną. Wspaniale jest patrzeć, jak warzywo kiełkuje, zamienia się w botwinkę, jak wyrasta bulwa, która z czasem coraz bardziej rozpycha się na grządce, by w końcu zostać wyrwana. W kolejnym wcieleniu przybiera zupełnie inną formę. Tym razem nadałam mu regularny kształt ciasta i dodałam słodyczy, by mogło cieszyć podniebienia smakoszy jako niecodzienny buraczany deser.
Zachęcam do zrobienia. Jestem pewna, że docenicie jego atuty .
Składniki:
– 200 g buraka startego na drobnych oczkach
– 100 g mąki gryczanej
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 40 g kakao
– 250 ml mleka roślinnego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 30 g ksylitolu
– orzechy włoskie lub pekan do ozdobienia ciasta
Polewa:
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka syropu daktylowego
– 2 łyżki mleka roślinnego
- Starte buraki oraz pozostałe składniki dokładnie łączymy.
- Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Składniki na polewę wrzucamy do jednego rondelka, podgrzewamy cały czas mieszając.
- Gdy składniki się połączą, możemy wylać polewę na ostudzone ciasto. Na koniec dekorujemy orzechami.
Na zdrowie! 🙂
11 Komentarze
Kamila
Czy mogę zastąpić ksylitol słodkim syropem z agawy lub daktyli, czy nie wyjdzie?
Ewa Ługowska
Myślę, że bez problemu. 🙂
Kasia
Buraki surowe?
Ewa Ługowska
Dokładnie. 🙂
Kamila
Upiekłam z syropem z agawy. Wyszło całkiem ok. Mąka gryczana lekko się spiekła na wierzchu, ale dzięki temu brownie miało chrupiącą skorupkę. Dodałam ciut więcej mąki. Smak troszkę ziemisty – to zasługa buraka, ale przyjemna konsystencja. Dziś zrobię kolejną porcję 🙂
Ewa Ługowska
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. 🙂
Ania
Mam upieczone buraki czy mogę je użyć do tego przepisu czy lepszy smak będzie z surowymi burakami? Pozdrawiam serdecznie:)
Ewa Ługowska
Polecam surowe. Jeśli zdecydujesz się, mimo wszystko, na gotowane, to potraktuj to jako eksperyment. Na zdrowie! 🙂
Jagoda
Upiekłam wczoraj, zamiast startych buraków użyłam pulpy z soku. Pewnie przez to nie ma takiego pięknego koloru, ale za to jest przepyszne. 🙂
Ewa Ługowska
Miód na serce. Najważniejsze, że smakuje i wykorzytałaś resztki. :*
Agnieszka
Zamierzam przetestować przepis. Zastanawiam się czy mleko można zastąpić sokiem pomarańczowym?