Chleb wieloziarnisty bez glutenu i drożdży dobrze sprawdza się, gdy nie masz czasu lub ochoty na wybranianie ręczne oraz czekanie na wyrośnięcie. Wystarczy połączyć składniki i upiec. Zajmuje to łącznie około jednej godziny. Żeby chleb dobrze smakował należy dodać odpowiednią ilość ksylitolu i soli. Dodatek tych dwóch składników sprawi, że będzie wyrazisty i smaczny.
Jeszcze jedna uwaga odnośnie płatków teff. Płatki tego zboża mają bardzo ciekawy smak. Kiedyś słyszałam, że są bardzo charakterystyczne w smaku, ale osobiście nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Uważam, że są bardzo neutralne i stanowią znakomite urozmaicenie bezglutenowej diety. Wato wypróbować, a jeżeli nie macie możliwości zakupu, dodajcie więcej gryczanych.


Chleb wieloziarnisty bez glutenu i drożdży
Składniki
- 150 g płatków gryczanych lub owsiane bezglutenowe (drobne)
- 50 g płatków teff (lub gryczanych)
- 20 g mąki lnianej lub siemienia lnianego
- 50 g słonecznika
- 4 łyżki oleju + olej do posmarowania chleba
- sól i ksylitol (lub syrop daktylowy) do smaku
- około 200 ml letniej wody
- Suche składniki mieszamy, dodajemy olej oraz letnią wodę i dokładnie łączymy przy pomocy łyżki.
- Z ciasta formujemy podłużny bochenek, wykładamy go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia oraz smarujemy olejem.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 40 minut. Studzimy na kratce z piekarnika.
Na zdrowie! :)
Zapraszam też do obejrzenia moich filmów na You Tube


hej
Nie udalo mi sie niegdzie dostac maki lnianej czy moge ja zastapic lnem mielonym zlotym odtluszczonym? I czy jako oleju moge uzyc oleju rzepakowego tloczonego na zimno?
dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam
Hej:) mąkę lniana możesz zastąpić lnem mielonym (siemieniem lnianym). Polecam użyć oleju do obróbki termicznej (do smażenia). Nie musi być rzepakowy. Pozdrawiam
hej
dziekuje za odpowiedz …. wszytsko zrobilam tak jak w przepisie … niestety chleb nie wyszedl … zupelnie nie nadawal sie do konsumpcji :( wszystko sie rozpadalo, nie bylo mowy o ukrojeniu kromki :/
Wielka szkoda :( Niestety nie wiem jak przebiegał proces robienia chleba. Stosowanie się 100% do przepisu nie zawsze jest wskazane. Na warsztatach, które prowadzę wszyscy robią według przepisu, stosując te same miary i wagi. Co więcej wszyscy mają te same produkty. Mimo to każdemu wychodzi inaczej. Dlatego nie dziwi mnie gdy komuś coś nie wyjdzie. Mogę się tylko domyślać, że było za mało wody i składniki się nie połączyły. :(
Tak, ja robię od dawna ten sam przepis co jakiś czas – troche inny, ale też chleb wieloziarnisty. Zawsze produkty tej samej marki, zawsze ta sama odliczona ilość wody, te same parametry pieczenia, a raz na jakis czas chleb nie wyjdzie. Zachodzę w głowę czemu tak jest – tak po prostu się zdarza
To jest niesamowite ile czynników ma wpływ na to, by wychodziło. Czasem wystarczy być w złym nastroju i nic się nie udaje. :(
Zrobiłam dokladnie wg przepisu i wyszedł idealny oraz pyszny chlebek! Dziękuje ❤️
Mega! Baaardzo się cieszę. :) Na zdrowie! :)))
[…] pieczywo otrzymywałam pytanie o drożdże. I za każdym razem odpowiadałam (z wyjątkiem chleba z ziaren), że chleb musi być na drożdżach (zakwas to też drożdże) i nie ma innej opcji. Jakoś musi […]
A ja mam pytanie z innej beczki, trapi mnie to a myślę że tu uzyskam rzetelną odpowiedź.
Skoro olej lniany i słonecznikowy powinien być spożywany na zimno to dlaczego upieczone ziarna lnu i słonecznika są uważane za zdrowe?
Rzetelna odpowie brzmi. Czy ktokolwiek, kiedykolwiek to zbadał, czy to wszystko są domysły? W kuchni jest dużo takich przekonań, które niewiadomo z czego wypływają… Nie substancja a jej ilość jest trucizną.