weganizm, bezglutenu, zupa, obiad, celiakia, pomysł, zdrowy obiad, zdrowe jedzenie, zdrowe ożywnianie
Kolacja Obiad Porady Przekąska

Chłodnik z ogórka w 5 minut z pysznymi dodatkami

Dodany przez on Maj 22, 2019

Do zrobienia pysznej, letniej, lekkiej, surowej i zdrowej zupy potrzebujemy jedynie kilka składników. Dodatki zawsze są tylko opcją i można stosować je wymiennie. Cały proces „gotowania” polega na zblendowaniu składników i przelewaniu ich do miseczek. 5 minut wystarczy, by przygotować wystrzałowy obiad! 🙂

Bazą chłodnika jest zielony ogórek, ja zastosowałam ogórek wężowy, ale krótki równie dobrze się sprawdzi. Jest doskonały na upały, gdyż w ponad 90% składa się z wody. Woda zawarta w roślinach dużo lepiej nawadnia niż np. ta z kranu. Często o tych i innych właściwościach soków z warzyw mówi Medical Medium (Anthony William). Autor bestsellerowych książek dotyczących leczniczej mocy jedzenia.

Uwielbiam połączenie warzyw i owoców, cukier z owoców dodatkowo podkręca smak i łagodzi ostrość warzyw. Początkowo planowałam w całości wrzucić mango do chłodnika, z pewnością wszyscy jego miłośnicy, doceniliby to. Jednak dużo ciekawsze i bardziej zaskakujące są małe kawałki. Ostrość ogórka, ziół, przypraw, rzodkiewki w połączeniu ze słodyczą powoduje, że następuje eksplozja smaku. Rozkosz, którą aż chce się podzielić.

Chłodnik z ogórka w 5 minut z pysznymi dodatkami

Składniki (2 porcje):

– ogórek długi – około 200 g

– ½ awokado

– mały ząbek czosnku

– sól i pieprz do smaku

– mleko roślinne

– sok z cytryny do smaku

Dodatki: mango, 2 rzodkiewki, gałązki oregano, 2 łyżki podprażonych pestek dyni, czarnuszka.

 

  1. Ogórek, awokado, i czosnek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy około szklankę mleka roślinnego i blendujemy na gładki krem. Dodajemy tyle mleka, by uzyskać oczekiwaną konsystencję.
  2. Chłodnik doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Przelewamy do miseczek i dekorujemy.

 

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Magda

    Lipiec 2, 2019

    Pyszny chłodnik! zmodyfikowałam trochę dodatki do posypania, bo w lodówce i szafce było co innego – morela, czerwona papryka, prażone pestki słonecznika i czarnuszka. też super:)

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Lipiec 2, 2019

      Bosko! Brzmi to cudownie. Morela lub też brzoskwinia z pewnością dają radę.

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.