Do zrobienia pysznej, letniej, lekkiej, surowej i zdrowej zupy potrzebujemy jedynie kilka składników. Dodatki zawsze są tylko opcją i można stosować je wymiennie. Cały proces „gotowania” polega na zblendowaniu składników i przelewaniu ich do miseczek. 5 minut wystarczy, by przygotować wystrzałowy obiad! :)
Bazą chłodnika jest zielony ogórek, ja zastosowałam ogórek wężowy, ale krótki równie dobrze się sprawdzi. Jest doskonały na upały, gdyż w ponad 90% składa się z wody. Woda zawarta w roślinach dużo lepiej nawadnia niż np. ta z kranu. Często o tych i innych właściwościach soków z warzyw mówi Medical Medium (Anthony William). Autor bestsellerowych książek dotyczących leczniczej mocy jedzenia.
Uwielbiam połączenie warzyw i owoców, cukier z owoców dodatkowo podkręca smak i łagodzi ostrość warzyw. Początkowo planowałam w całości wrzucić mango do chłodnika, z pewnością wszyscy jego miłośnicy, doceniliby to. Jednak dużo ciekawsze i bardziej zaskakujące są małe kawałki. Ostrość ogórka, ziół, przypraw, rzodkiewki w połączeniu ze słodyczą powoduje, że następuje eksplozja smaku. Rozkosz, którą aż chce się podzielić.
Chłodnik z ogórka w 5 minut z pysznymi dodatkami
Składniki (2 porcje):
– ogórek długi – około 200 g
– ½ awokado
– mały ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– mleko roślinne
– sok z cytryny do smaku
Dodatki: mango, 2 rzodkiewki, gałązki oregano, 2 łyżki podprażonych pestek dyni, czarnuszka.
- Ogórek, awokado, i czosnek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy około szklankę mleka roślinnego i blendujemy na gładki krem. Dodajemy tyle mleka, by uzyskać oczekiwaną konsystencję.
- Chłodnik doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Przelewamy do miseczek i dekorujemy.
Na zdrowie! :)
Pyszny chłodnik! zmodyfikowałam trochę dodatki do posypania, bo w lodówce i szafce było co innego – morela, czerwona papryka, prażone pestki słonecznika i czarnuszka. też super:)
Bosko! Brzmi to cudownie. Morela lub też brzoskwinia z pewnością dają radę.