Sałatka brokułowa z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami to propozycja dla osób, które lubią dobrze i zdrowo zjeść. Głównym składnikiem jest chrupiący brokuł, który w towarzystwie suszonych pomidorów staje się bardzo intrygujący.
Rozgotowany brokuł to barbarzyństwo. Nie dość, że traci wiele wartości odżywczych, to jeszcze odstrasza wyglądem. Niestety, właśnie w tej formie, kojarzony jest przez większość osób. Tymczasem wystarczy potrzymać go we wrzątku przez pięć minut, by nabrał pięknej, intensywnej zieleni i delikatnie zmiękł. W takim wydaniu jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy, a przygotowanie go zajmuje dużo mniej czasu.
Brokuł jest wspaniałym źródłem witaminy A, C, wapnia, potasu oraz kwasu foliowego. Również dlatego warto zaprzyjaźnić się z tym warzywem w wersji al dente.
Sałatka brokułowa z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami
Składniki na 3-4 porcje:
– 1 średni brokuł
– 100 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
– 240 g białej fasoli ze słoika lub puszki (waga netto – po odcedzeniu)
– 15 cm pora
– słoik suszonych pomidorów
– pęczek rzodkiewek
Sos:
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
– sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki średniej wielkości, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut. Odcedzamy, a wodę zlewamy do naczynia.
- Kaszę prażymy w suchym garnku, dzięki temu nabierze wyrazistego smaku i nie rozpadnie się. Zalewamy wodą z brokuła w proporcji 1:2 i gotujemy do miękkości.
- Suszone pomidory kroimy w paski, rzodkiewkę na cieniutkie plasterki i wsypujemy do dużej miski. Dorzucamy białą fasolę, brokuł i kaszę.
- Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy, aż delikatnie zbrązowieje. Dodajemy por pokrojony w plasterki i smażymy, aż zmięknie. Całość dorzucamy do pozostałych składników.
- Doprawiamy: solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
Uwagi:
Resztki z brokułu można użyć do zupy.
Olej z suszonych pomidorów można użyć do surówek i sałatek.
Liście rzodkiewki wykorzystujemy do pesto https://misamocy.pl/pieczone-warzywa-pesto-lisci-rzodkiewki/
własnie zrobiłam, szybko, pysznie i zdrowo