Sałatka brokułowa z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami to propozycja dla osób, które lubią dobrze i zdrowo zjeść.  Głównym składnikiem jest chrupiący brokuł, który w towarzystwie suszonych pomidorów staje się bardzo intrygujący.

Rozgotowany brokuł to barbarzyństwo. Nie dość, że traci wiele wartości odżywczych, to jeszcze odstrasza wyglądem.  Niestety, właśnie w tej formie, kojarzony jest przez większość osób. Tymczasem wystarczy potrzymać go we wrzątku przez pięć minut, by nabrał pięknej, intensywnej zieleni i delikatnie zmiękł.  W takim wydaniu jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy, a przygotowanie go zajmuje dużo mniej czasu.

Brokuł jest wspaniałym źródłem witaminy A, C, wapnia, potasu oraz kwasu foliowego. Również dlatego warto zaprzyjaźnić się z tym warzywem w wersji al  dente.

Sałatka brokułowa z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Składniki na 3-4 porcje:

– 1 średni brokuł

– 100 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)

–  240 g białej fasoli ze słoika lub puszki (waga netto – po odcedzeniu)

– 15 cm pora

– słoik suszonych pomidorów

– pęczek rzodkiewek

 

Sos:

– 2 ząbki czosnku

– 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów

– sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

 

  1. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki średniej wielkości, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut. Odcedzamy, a wodę zlewamy do naczynia.
  2. Kaszę prażymy w suchym garnku, dzięki temu nabierze wyrazistego smaku i nie rozpadnie się. Zalewamy  wodą z brokuła w proporcji 1:2 i gotujemy do miękkości.
  3. Suszone pomidory kroimy w paski, rzodkiewkę na cieniutkie plasterki i wsypujemy do dużej miski. Dorzucamy białą fasolę, brokuł i kaszę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy, aż delikatnie zbrązowieje. Dodajemy por pokrojony w plasterki i smażymy, aż zmięknie. Całość dorzucamy do pozostałych składników.
  5. Doprawiamy: solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.

Uwagi:

Resztki z brokułu można użyć do zupy.

Olej z suszonych pomidorów można użyć do surówek i sałatek.

Liście rzodkiewki wykorzystujemy do pesto https://misamocy.pl/pieczone-warzywa-pesto-lisci-rzodkiewki/

brokuł

Zostaw komentarz

  1. Malgorzata 2022-03-30 at 11:59 - Reply

    własnie zrobiłam, szybko, pysznie i zdrowo