Dip fistaszkowy

Dip fistaszkowy jest jednym z moich ulubionych! Uwielbiam azjatyckie smaki. Sos sojowy i masło orzechowe to składniki, których nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchni. Używam ich do przygotowania sosów do surowych warzyw oraz do tych na ciepło. Umami w czystej postaci!

dip fistaszkowy

Dip fistaszkowy

Składniki na 4 porcje:

– 2 łyżki masła orzechowego

– sok z ½ cytryny lub 1 limonki

– 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

– 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego

– 50 ml sosu sojowego jasnego (ciemnego dodaj mniej)

– około 50 ml wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzuć do jednego naczynia i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej wody.

Zobacz również inne przepisy na dipy sałatkowe.

Dip fistaszkowy idealnie sprawdzi się do sałatki azjatyckiej z makaronem ryżowym

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.