Dip fistaszkowy jest jednym z moich ulubionych! Uwielbiam azjatyckie smaki. Sos sojowy i masło orzechowe to składniki, których nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchni. Używam ich do przygotowania sosów do surowych warzyw oraz do tych na ciepło. Umami w czystej postaci!

Dip fistaszkowy
Składniki na 4 porcje:
– 2 łyżki masła orzechowego
– sok z ½ cytryny lub 1 limonki
– 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
– 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
– 50 ml sosu sojowego jasnego (ciemnego dodaj mniej)
– około 50 ml wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuć do jednego naczynia i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
Zobacz również inne przepisy na dipy sałatkowe.
Dip fistaszkowy idealnie sprawdzi się do sałatki azjatyckiej z makaronem ryżowym
