Sezonowe warzywa w pysznym sosie fistaszkowym

Przygotowuję się do badań na celiakię. Testy genetyczne wyszły pozytywnie, więc jest 50% szans, że mogę być jej szczęśliwym posiadaczem. Dla mnie (mimo wszystko) byłaby to duża zmiana i kolejne wyzwanie poszukiwania produktów certyfikowanych, oznaczonych przekreślonym kłosem.  Mimochodem sprawdzam teraz każdy produkt i szukam wszędzie certyfikatów. Mam już spore rozeznanie więc jest mi z pewnością o wiele łatwiej niż osobom początkującym w diecie bezglutenowej.

Jestem zaskoczona, jak dużo produktów posiada oznaczenia. Oczywiście nie ma takiego wypasu, jak np. u wszystkożerców, ale zważywszy na to, że jeszcze kilka lat temu był problem z kupieniem czegokolwiek, to teraz jest bardzo dobrze. Ostatnio kupiłam nawet kabanosy wegańskie, bezglutenowe! Dodałam je do pysznej sałatki do grilla! Bajka!

Tym razem dorwałam sos sojowy. Uwielbiam kuchnię azjatycką w całej jej rozciągłości. Wyraziste smaki i ciekawe połączenia, zupełnie niespotykane w kuchni europejskiej, są bardzo odkrywcze. Delektuję się nimi, pomrukując z rozkoszy. To tak jakby nie istniały żadne ograniczenia… Totalna eksplozja smaków!

Sezonowe warzywa w pysznym sosie fistaszkowym

Składniki na 2 porcje:

– 100 g ryżu brązowego

– 1/2 czerwonej papryki

– 400 g młodej cukinii i patisonów (może być również sama cukinia, groszek cukrowy, marchewka itd.)

– 100 g fasolki szparagowej – 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

– sól (opcjonalnie)

Składniki na sos fistaszkowy:

– 1 łyżka masła orzechowego

– sok z ½ cytryny do sosu + ¼ cytryny do skropienia dania

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego

– 6 łyżek sosu sojowego

– około 50 ml wody

Do posypania: 10 g podprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych, szczypiorek, kolendra, kwiaty kolendry, dowolne kwiaty jadalne np. kwiaty musztardowca (opcjonalnie).

Wykonanie:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2.  Warzywa pokrój na grube kawałki.

2.  Na dużej patelni rozgrzej olej, wsyp warzywa (opcjonalnie możesz delikatnie posolić, żeby szybciej zmiękły) i duś pod przykryciem, aż delikatnie się zeszklą, ale nadal będą soczyste i chrupiące.

3. Do kubka wrzuć wszystkie składniki na sos i dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić to przy pomocy blendera.

4. Zmniejsz temperaturę, wlej na patelnię sos i mieszaj, aż woda odparuje i sos zgęstnieje.

5. Na talerz nałóż ryż oraz warzywa, posyp orzechami, ziołami i skrop sokiem z cytryny.

Uwagi do przepisu:

Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj więcej wody, jeśli za rzadki dodaj więcej masła orzechowego.

Wypróbuj również przepis na: congee z ananasem po azjatycku, tofu w sosie teryiaki

ZOBACZ WYKONANIE PRZEPISU

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.