Przygotowuję się do badań na celiakię. Testy genetyczne wyszły pozytywnie, więc jest 50% szans, że mogę być jej szczęśliwym posiadaczem. Dla mnie (mimo wszystko) byłaby to duża zmiana i kolejne wyzwanie poszukiwania produktów certyfikowanych, oznaczonych przekreślonym kłosem.  Mimochodem sprawdzam teraz każdy produkt i szukam wszędzie certyfikatów. Mam już spore rozeznanie więc jest mi z pewnością o wiele łatwiej niż osobom początkującym w diecie bezglutenowej.

Jestem zaskoczona, jak dużo produktów posiada oznaczenia. Oczywiście nie ma takiego wypasu, jak np. u wszystkożerców, ale zważywszy na to, że jeszcze kilka lat temu był problem z kupieniem czegokolwiek, to teraz jest bardzo dobrze. Ostatnio kupiłam nawet kabanosy wegańskie, bezglutenowe! Dodałam je do pysznej sałatki do grilla! Bajka!

Tym razem dorwałam sos sojowy. Uwielbiam kuchnię azjatycką w całej jej rozciągłości. Wyraziste smaki i ciekawe połączenia, zupełnie niespotykane w kuchni europejskiej, są bardzo odkrywcze. Delektuję się nimi, pomrukując z rozkoszy. To tak jakby nie istniały żadne ograniczenia… Totalna eksplozja smaków!

Sezonowe warzywa w pysznym sosie fistaszkowym

Składniki na 2 porcje:

– 100 g ryżu brązowego

– 1/2 czerwonej papryki

– 400 g młodej cukinii i patisonów (może być również sama cukinia, groszek cukrowy, marchewka itd.)

– 100 g fasolki szparagowej – 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

– sól (opcjonalnie)

Składniki na sos fistaszkowy:

– 1 łyżka masła orzechowego

– sok z ½ cytryny do sosu + ¼ cytryny do skropienia dania

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego

– 6 łyżek sosu sojowego

– około 50 ml wody

Do posypania: 10 g podprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych, szczypiorek, kolendra, kwiaty kolendry, dowolne kwiaty jadalne np. kwiaty musztardowca (opcjonalnie).

Wykonanie:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2.  Warzywa pokrój na grube kawałki.

2.  Na dużej patelni rozgrzej olej, wsyp warzywa (opcjonalnie możesz delikatnie posolić, żeby szybciej zmiękły) i duś pod przykryciem, aż delikatnie się zeszklą, ale nadal będą soczyste i chrupiące.

3. Do kubka wrzuć wszystkie składniki na sos i dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić to przy pomocy blendera.

4. Zmniejsz temperaturę, wlej na patelnię sos i mieszaj, aż woda odparuje i sos zgęstnieje.

5. Na talerz nałóż ryż oraz warzywa, posyp orzechami, ziołami i skrop sokiem z cytryny.

Uwagi do przepisu:

Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj więcej wody, jeśli za rzadki dodaj więcej masła orzechowego.

Wypróbuj również przepis na: congee z ananasem po azjatycku, tofu w sosie teryiaki

ZOBACZ WYKONANIE PRZEPISU

Zostaw komentarz