Kolacja Obiad

Tofu w domowym sosie teriyaki

Dodany przez on Listopad 6, 2019

Tofu w domowym sosie teriyaki, to eksplozja smaku umami. Ta idealna kompozycja bardzo wyrazistych smaków potrafi doprowadzić do kulinarnej ekstazy. Tego trzeba spróbować!

Tofu  w domowym sosie teriyaki to mój mały grzeszek. Uwielbiam azjatyckie smaki, a w tym wydaniu to prawdziwe dzieło sztuki. Należy trochę na nie uważać, bo potrafi uzależniać. Mam kilka potraw, które tak bardzo mi smakują, że wprowadziłam na nie reglamentację.  Przyjemności trzeba sobie dawkować. 😉

W przygotowaniu sosu niezbędne jest odpowiednie skomponowanie smaków. Zdarza się, że dojrzałe cytrusy są mniej kwaśne, mają natomiast więcej słodyczy w sobie. Sos sojowy  również może mieć różny poziom słoności. Dlatego składniki należy dodać w takiej ilości, żeby się zrównoważyły. Sos ma być bardzo wyrazisty, ale żaden ze smaków nie może przeważać.  Sos teriyaiki  świetnie sprawdza się w towarzystwie delikatnego tofu oraz ryżu. To on nadaje potrawie charakteru. Zapraszam do degustacji.

Tofu  w domowym sosie teriyaiki

Składniki na 2 porcje:

– 2 kostki tofu – 400 g

– 120 ml sosu sojowego

– sok z 1-2 limonek lub 1 cytryny

– 7 łyżek syropu klonowego

– 1 ząbek czosnku

– 1 czubata łyżeczka imbiru startego na tarce

– 1 łyżeczka skrobi + 2 łyżeczki wody

– olej do posmarowania patelni

– do posypania: sezam, szczypior

– do podania: ryż basmati

 

  1. Ryż gotujemy w wodzie w proporcjach 1:2.
  2. Tofu smażymy na małej ilości oleju, aż delikatnie zbrązowieje. Zdejmujemy z patelni.
  3. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy ząbek czosnku i starty imbir przeciśnięty przez praskę. Dodajemy: sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy i gotujemy na małym ogniu, mieszając co kilka minut.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy skrobię rozrobioną z wodą i intensywnie mieszamy, żeby nie powstały kluski. Sos powinien się zagęścić.
  5. Do powstałego sosu dorzucamy podsmażone tofu i delikatnie mieszamy.
  6. Ugotowany ryż wyjmujemy na talerz, na wierch układamy tofu z sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

 

Na zdrowie! 🙂 

TAG
Podobne wpisy
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Justyna

    Listopad 7, 2019

    Również uwielbiam azjatyckie smaki za to harmonijne połączenie smaków <3 No właśnie zastanawiam się jak to jest z tą soją? Jeść, nie jeść?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Listopad 7, 2019

      :))))) Zerknij na dzisiejszy post na Instagramie. Tam znajdziesz kilka podpowiedzi. 🙂 Dobrego dnia! ;*

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.