Letnia sałatka do grilla

Jestem pescowegetarianką od ponad 20 lat i dawno odwykłam od tego smaku, ale gdy przygotowuję potrawy dla mięsożerców, chętnie sięgam po zamienniki.  Oczywiście nikomu nie mówię, że jest to wegańska wersja. Ponieważ w weekend wybieramy się do znajomych na grilla, postanowiłam przygotować coś prostego, pysznego i bardzo sezonowego z dodatkiem roślinnych kabanosów. Letnia sałatka do grilla! Takie połączenie daje ogrom możliwości!  Mam wrażenie, że wegańska oferta,  z każdym dniem jest większa i bardziej różnorodna.  Jestem zaskoczona tempem zmian i szybkością reakcji na nasze potrzeby.

Letnia sałatka do grilla jest bardzo prosta i smaczna. Z pewnością posmakuje każdemu. To, co mnie w niej bardzo fascynuje to wszystko to, co dzieje się wokół potrawy:

Kawałki arbuza – arbuz można po prostu pokroić w kosteczkę lub wyciąć z niego wzorki przy pomocy foremek do ciasteczek. Ja użyłam foremki w kształcie małego kwiatuszka.

Rzodkiewki – aby rzodkiewki na długo zachowały swoją świeżość, polecam wrzucić je do słoika z wodą i wstawić do lodówki. Słoik można zakręcić, ale nie ma takiej konieczności. Ważne, żeby były zanurzone w wodzie.

Liście rzodkiewki – z liści rzodkiewki można zrobić pyszne pesto lub zielony sosik!

Łupiny bobu – do sałatki lepiej pasuje bób łuskany, ale za to z łupin można przygotować pastę kanapkową lub wegańskie kotleciki.

Przechowywanie – liście rzodkiewki i dymkę najlepiej umyć, wrzucić do foliowego woreczka i schować do lodówki. Przechowywana w ten sposób będzie świeża jeszcze przez minimum 2 tygodnie.

Wegańskie kabanosy – zadziwiające jak bardzo rozrosła się oferta roślinnych zamienników mięsa. Kabanosy, które kupiłam, są nie tylko wegańskie, ale mają również znak przekreślonego kłosa. Co oznacza, że są bezglutenowe. Wow! Letnia sałatka do grilla zyska dzięki nim dodatkowych smaków.

Letnia sałatka do grilla

Składniki:

– 250 g bobu

– 200 g kurek

– 2 cebule dymki

– 1 plaster arbuza

–  1 opakowanie wegańskich, bezglutenowych kabanosów

–  15 g oliwy z oliwek

– sok z 1 limonki

– 4 rzodkiewki

-1 ostra papryczka

– sól do smaku

Wykonanie:

  1. Warzywa, owoce oraz kurki dokładnie umyj. Osusz delikatnie kurki.
  2. Bób ugotuj i zdejmij łupinę (możesz później zrobić z niej pastę kanapkową).
  3. Na patelni rozgrzej 5 g oliwy z oliwek i  podsmaż pokrojone na kawałki kabanosy. Zdejmij, dolej 5 g oliwy z oliwek, wrzuć pokrojone na plasterki 2 cebulki (te z dymki). Gdy się zeszklą, dodaj kurki, odrobinę soli i smaż przez chwilę.
  4. Szczypiorek, papryczkę, arbuz i rzodkiewki pokrój.
  5. Do miski wrzuć wszystkie składniki (kurki razem z sosem), dodaj sok z limonki, sól do smaku, 5 g oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Spróbuj również sałatkę z bobu z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.