Do zrobienia marchewki po tajsku inspiracją było typowo tajska sałatka papaya salad. Przepyszna! Chyba wszyscy, którzy odwiedzili ten piękny kraj, ją próbowali. Jej niezwykły smak już zawsze będzie kojarzył mi się z naszą podróżą do Tajlandii. Ponieważ w Polsce cześć składników jest niedostępna postanowiłam przygotować swoją wersję.

Przygotowywania papaya salad uczyła mnie Tajka, mieszkająca na wyspie Koh Samui. Często u niej jadaliśmy, więc była okazja, żeby się zaprzyjaźnić i podpatrzeć jak przygotowuje potrawy. Niestety część składników u nas jest niedostępna, dodatkowo tradycyjnie dodaje się do niej suszone krewetki i sos rybny. Dlatego postanowiłam przygotować własną wegańską wersję na bazie produktów, które bez problemu można kupić w większości sklepów.

Technika przygotowania marchewki po tajsku jest podobny to oryginału. W Tajladnii składniki ubija się w dużym moździerzu. Ja zastosowałam misę i trzonek od małego moździerza, ale równie dobrze możesz użyć kuli do ucierania ciasta/masy lub innego narzędzia.

Marchewka po tajsku

Składniki na 2 porcje:

– 2 duże marchewki

– 1 ostra papryczka (świeża)

– 1/2 limonki

– 1 ząbek czosnku

– 1 mały pomidor

– 100 g prażonych orzeszków ziemnych

– 2 łyżki oleju sezamowego

– mały pęczek kolendry

Wykonanie:

  1. Marchewkę obierz, pokrój w cienkie słupki (możesz najpierw zrobić długie pasy obieraczką do warzyw, a później pokroić w słupki).
  2. Papryczkę pokrój na plasterki, pomidor na 8 części, limonkę przekrój wzdłuż, a następnie jedną połowę pokrój wzdłuż na 4 części. Czosnek przeciśnij przez praskę, kolendrę i orzeszki posiekaj.
  3. Do miski wrzuć papryczkę, pomidor, olej sezamowy, czosnek, wyciśnij sok z pokrojonej limonki, a następnie wrzuć całe ze skórką. Ugniataj chwilę tłuczkiem moździerza, żeby rozbić składniki i wycisnąć z nich sok.
  4. Dodaj połowę orzeszków ziemnych i delikatnie roztłucz z całością.
  5. Dodaj marchewkę i również tłucz przez chwilę mieszjąc z całością.
  6. Rozłóż na talerze, posyp orzeszkami i kolendrą.

Uwagi:

Sałatka najlepiej smakuje minimum godzinę po przygotowaniu.

Marchewka po tajsku fantastycznie komponuje się z pełnoziarnistym ryżem.

Wypróbuj również mango sticky rice w zdrowej wersji.

Zostaw komentarz