Marchewka po tajsku

Do zrobienia marchewki po tajsku inspiracją było typowo tajska sałatka papaya salad. Przepyszna! Chyba wszyscy, którzy odwiedzili ten piękny kraj, ją próbowali. Jej niezwykły smak już zawsze będzie kojarzył mi się z naszą podróżą do Tajlandii. Ponieważ w Polsce cześć składników jest niedostępna postanowiłam przygotować swoją wersję.

Przygotowywania papaya salad uczyła mnie Tajka, mieszkająca na wyspie Koh Samui. Często u niej jadaliśmy, więc była okazja, żeby się zaprzyjaźnić i podpatrzeć jak przygotowuje potrawy. Niestety część składników u nas jest niedostępna, dodatkowo tradycyjnie dodaje się do niej suszone krewetki i sos rybny. Dlatego postanowiłam przygotować własną wegańską wersję na bazie produktów, które bez problemu można kupić w większości sklepów.

Technika przygotowania marchewki po tajsku jest podobny to oryginału. W Tajladnii składniki ubija się w dużym moździerzu. Ja zastosowałam misę i trzonek od małego moździerza, ale równie dobrze możesz użyć kuli do ucierania ciasta/masy lub innego narzędzia.

Marchewka po tajsku

Składniki na 2 porcje:

– 2 duże marchewki

– 1 ostra papryczka (świeża)

– 1/2 limonki

– 1 ząbek czosnku

– 1 mały pomidor

– 100 g prażonych orzeszków ziemnych

– 2 łyżki oleju sezamowego

– mały pęczek kolendry

Wykonanie:

  1. Marchewkę obierz, pokrój w cienkie słupki (możesz najpierw zrobić długie pasy obieraczką do warzyw, a później pokroić w słupki).
  2. Papryczkę pokrój na plasterki, pomidor na 8 części, limonkę przekrój wzdłuż, a następnie jedną połowę pokrój wzdłuż na 4 części. Czosnek przeciśnij przez praskę, kolendrę i orzeszki posiekaj.
  3. Do miski wrzuć papryczkę, pomidor, olej sezamowy, czosnek, wyciśnij sok z pokrojonej limonki, a następnie wrzuć całe ze skórką. Ugniataj chwilę tłuczkiem moździerza, żeby rozbić składniki i wycisnąć z nich sok.
  4. Dodaj połowę orzeszków ziemnych i delikatnie roztłucz z całością.
  5. Dodaj marchewkę i również tłucz przez chwilę mieszjąc z całością.
  6. Rozłóż na talerze, posyp orzeszkami i kolendrą.

Uwagi:

Sałatka najlepiej smakuje minimum godzinę po przygotowaniu.

Marchewka po tajsku fantastycznie komponuje się z pełnoziarnistym ryżem.

Wypróbuj również mango sticky rice w zdrowej wersji.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.