Wegańskie kotlety z łupin bobu

Dlaczego warto wykorzystać łupinę z bobu? W łupinie z bobu znajduje się  dużo więcej substancji odżywczych oraz cennego błonnika. Po drugie nie marnujemy jedzenia i tym samym nie przyczyniamy się do niepotrzebnego zwiększenia produkcji. Po trzecie ma to również wpływ na nasz domowy budżet. Z jednego kilograma bobu, zamiast  jednego dania możemy zrobić dwa. Wyrzucając jedzenie, równocześnie wyrzucamy pieniądze czyli nasz bezcenny czas.

 

Wegańskie kotlety z łupin bobu

Składniki ( 6-8 sztuk):

– łupiny z 0,5-1 kg ugotowanego bobu

– 1 kostka marynowanego tofu

– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

– 2 garście świeżych liści bazylii lub łyżka ziół prowansalskich

– 1 łyżeczka lubczyku

– mąka owsiana bezglutenowa lub kukyrziana do obtaczania

– olej rzepakowy do smażenia

 

  1. Pokrojone tofu i pozostałe składniki wrzucamy do jednego naczynia oraz blendujemy na gładką masę.
  2. Masa będzie dość rzadka ( jeżeli będzie za rzadka, dosypujemy mąki owsianej lub kukurydzianej), dlatego najpierw nakładamy ją łyżką  i obtaczamy w mące, i dopiero formujemy kotlety.
  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku.

Na zdrowie! 🙂

6 Comments

  • Avatar
    Magda
    Opublikowane 2017-07-22 1:37 PM 0Polubienia

    Czy moge zastapic tofu innym serem/produktem?

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2017-07-22 3:06 PM 0Polubienia

      Trzeba przetestować 🙂 Tofu dodatkowo poprawia konsystencję kotletów. Nie wiem czy twaróg sprawdzi się w tej roli. Jeżeli możesz jeść jajka to można po prostu dodać jajek.

  • Śledzenie: Letnia sałatka z bobem i kurkami - Misa Mocy
  • Avatar
    Dorota
    Opublikowane 2019-06-27 2:56 PM 0Polubienia

    Skąd masa ma być rzadka jak nie ma żadnego płynu? chcę zrobić i proszę o odpowiedź.

  • Avatar
    Dorota
    Opublikowane 2019-06-28 4:36 PM 0Polubienia

    Zrobiłam, wyszły pyszne, zdjęcie będzie na insta 🙂 Dzięki za inspiracje 🙂

Zostaw komentarz