Wegańskie kotlety z łupin bobu to doskonały pomysł na zero waste w domowej kuchni.
Dlaczego warto wykorzystać łupinę z bobu? W łupinie z bobu znajduje się dużo więcej substancji odżywczych oraz cennego błonnika. Po drugie nie marnujemy jedzenia i tym samym nie przyczyniamy się do niepotrzebnego zwiększenia produkcji. Po trzecie ma to również wpływ na nasz domowy budżet. Z jednego kilograma bobu, zamiast jednego dania możemy zrobić dwa. Wyrzucając jedzenie, równocześnie wyrzucamy pieniądze czyli nasz bezcenny czas.
Wegańskie kotlety z łupin bobu
Składniki ( 6-8 sztuk):
– łupiny z 0,5-1 kg ugotowanego bobu
– 1 kostka marynowanego tofu
– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
– 2 garście świeżych liści bazylii lub łyżka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka lubczyku
– mąka owsiana bezglutenowa lub kukyrziana do obtaczania
– olej rzepakowy do smażenia
- Pokrojone tofu i pozostałe składniki wrzucamy do jednego naczynia oraz blendujemy na gładką masę.
- Masa będzie dość rzadka ( jeżeli będzie za rzadka, dosypujemy mąki owsianej lub kukurydzianej), dlatego najpierw nakładamy ją łyżką i obtaczamy w mące, i dopiero formujemy kotlety.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku.
Zachęcam też do zapoznania się z przepisem na Limonkowy Hummus Z Bobu.
Na zdrowie! 🙂
6 Komentarze
Magda
Czy moge zastapic tofu innym serem/produktem?
Ewa Ługowska
Trzeba przetestować 🙂 Tofu dodatkowo poprawia konsystencję kotletów. Nie wiem czy twaróg sprawdzi się w tej roli. Jeżeli możesz jeść jajka to można po prostu dodać jajek.
Dorota
Skąd masa ma być rzadka jak nie ma żadnego płynu? chcę zrobić i proszę o odpowiedź.
Ewa Ługowska
Nie mam w niej mąki i nic stałego. Najlepiej jest sprawdzić empiryczne.
Dorota
Zrobiłam, wyszły pyszne, zdjęcie będzie na insta 🙂 Dzięki za inspiracje 🙂