Wegańskie kotlety z łupin bobu to doskonały pomysł na zero waste  w domowej kuchni.

Dlaczego warto wykorzystać łupinę z bobu? W łupinie z bobu znajduje się  dużo więcej substancji odżywczych oraz cennego błonnika. Po drugie nie marnujemy jedzenia i tym samym nie przyczyniamy się do niepotrzebnego zwiększenia produkcji. Po trzecie ma to również wpływ na nasz domowy budżet. Z jednego kilograma bobu, zamiast  jednego dania możemy zrobić dwa. Wyrzucając jedzenie, równocześnie wyrzucamy pieniądze czyli nasz bezcenny czas.

 

Wegańskie kotlety z łupin bobu

Składniki ( 6-8 sztuk):

– łupiny z 0,5-1 kg ugotowanego bobu

– 1 kostka marynowanego tofu

– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

– 2 garście świeżych liści bazylii lub łyżka ziół prowansalskich

– 1 łyżeczka lubczyku

– mąka owsiana bezglutenowa lub kukyrziana do obtaczania

– olej rzepakowy do smażenia

 

  1. Pokrojone tofu i pozostałe składniki wrzucamy do jednego naczynia oraz blendujemy na gładką masę.
  2. Masa będzie dość rzadka ( jeżeli będzie za rzadka, dosypujemy mąki owsianej lub kukurydzianej), dlatego najpierw nakładamy ją łyżką  i obtaczamy w mące, i dopiero formujemy kotlety.
  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku.

Zachęcam też do zapoznania się z przepisem na Limonkowy Hummus Z Bobu.

Na zdrowie! :)

Kotlety z łupin bobu

Zostaw komentarz

  1. Magda 2017-07-22 at 13:37 - Reply

    Czy moge zastapic tofu innym serem/produktem?

    • Ewa Ługowska 2017-07-22 at 15:06 - Reply

      Trzeba przetestować :) Tofu dodatkowo poprawia konsystencję kotletów. Nie wiem czy twaróg sprawdzi się w tej roli. Jeżeli możesz jeść jajka to można po prostu dodać jajek.

  2. […] (3-4 porcje): – 500 g bobu ugotowanego i obranego ze skórki (przepis na kotlety ze skórki) – 20 pomidorków koktajlowych (10 żółtych i 10 czerwonych) – ostra papryczka […]

  3. Dorota 2019-06-27 at 14:56 - Reply

    Skąd masa ma być rzadka jak nie ma żadnego płynu? chcę zrobić i proszę o odpowiedź.

    • Ewa Ługowska 2019-06-27 at 17:58 - Reply

      Nie mam w niej mąki i nic stałego. Najlepiej jest sprawdzić empiryczne.

  4. Dorota 2019-06-28 at 16:36 - Reply

    Zrobiłam, wyszły pyszne, zdjęcie będzie na insta :-) Dzięki za inspiracje :-)