O congee i jego właściwościach prozdrowotnych wspominałam we wcześniejszym wpisie na blogu. Poprzedni przepis był w słodkiej wersji. Tym razem przygotowałam coś bardziej wytrawnego, choć nadal na bazie owoców. Congee z ananasempo azjatycku. Ananas po azjatycku jest doskonały: słodki, kwaśny z dużą ilością umami.
Przepis na vongee z ananasem po azjatycku
Składniki na 4 porcje congee:
– 8 łyżek białego ryżu
– 3 ½ – 4 szklanki wody
Wykonanie:
Do garnka wsyp ryż, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz moc grzania i zostaw na 4 godziny. Raz na jakiś czas wymieszaj, żeby nie przywarło. Jeśli za bardzo zgęstnieje, dodaj więcej wody, ponownie zagotuj i przykręć moc grzania. Powinna powstać konsystencja kleiku ryżowego.
Składniki na 4 porcje ananasa po azjatycku:
– 1 ananas
– 30 cm pora
– 30 g imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 20 g oleju sezamowego
– około 100 ml sosu sojowego + sos sojowy do polania (opcjonalnie)
– do posypania: szczypiorek, prażony sezam, kiełki
– dodatki: nori (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Obierz i pokrój w kostkę ananas, por pokrój w plasterki, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir oraz pora i smaż przez chwilę. Wrzuć ananasa i duś pod przykryciem 10 minut.
- Dodaj sos sojowy i ponownie duś pod przykryciem, aż ananas zrobi się szklisty.
DO MISECZEK ROZLEJ CONGEE, NA ŚRODEK NAŁÓŻ ANANASA PO AZJATYCKU (DAJ DUŻO SOSU, JEST PYSZNY!), POSYP DODATKAMI, A Z BOKU POŁÓŻ PASKI NORI. MOŻESZ RÓWNIEŻ POLAĆ SOSEM SOJOWYM.
Przepis na congee na słodko znajdziesz tutaj.
Zajrzyj na mój kanał YouTube.
2 Komentarze
Karolina
Merci! Congee wyszlo bardzo interesujace. Zupelnie inny smak, mile urozmaicenie. Raz jeszcze dzieki za inspiracje!
Ewa Ługowska
Na zdrowie! 🙂