O congee i jego właściwościach prozdrowotnych wspominałam we wcześniejszym wpisie na blogu. Poprzedni przepis był w słodkiej wersji. Tym razem przygotowałam coś bardziej wytrawnego, choć nadal na bazie owoców. Congee z ananasempo azjatycku. Ananas po azjatycku jest doskonały: słodki, kwaśny z dużą ilością umami.
Przepis na congee z ananasem po azjatycku
Składniki na 4 porcje congee:
– 8 łyżek białego ryżu
– 3 ½ – 4 szklanki wody
Wykonanie:
Do garnka wsyp ryż, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz moc grzania i zostaw na 4 godziny. Raz na jakiś czas wymieszaj, żeby nie przywarło. Jeśli za bardzo zgęstnieje, dodaj więcej wody, ponownie zagotuj i przykręć moc grzania. Powinna powstać konsystencja kleiku ryżowego.
Składniki na 4 porcje ananasa po azjatycku:
– 1 ananas
– 30 cm pora
– 30 g imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 20 g oleju sezamowego
– około 100 ml sosu sojowego + sos sojowy do polania (opcjonalnie)
– do posypania: szczypiorek, prażony sezam, kiełki
– dodatki: nori (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Obierz i pokrój w kostkę ananas, por pokrój w plasterki, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir oraz pora i smaż przez chwilę. Wrzuć ananasa i duś pod przykryciem 10 minut.
- Dodaj sos sojowy i ponownie duś pod przykryciem, aż ananas zrobi się szklisty.
DO MISECZEK ROZLEJ CONGEE, NA ŚRODEK NAŁÓŻ ANANASA PO AZJATYCKU (DAJ DUŻO SOSU, JEST PYSZNY!), POSYP DODATKAMI, A Z BOKU POŁÓŻ PASKI NORI. MOŻESZ RÓWNIEŻ POLAĆ SOSEM SOJOWYM.
Przepis na congee na słodko znajdziesz tutaj.
Zajrzyj na mój kanał YouTube.

Merci! Congee wyszlo bardzo interesujace. Zupelnie inny smak, mile urozmaicenie. Raz jeszcze dzieki za inspiracje!
Na zdrowie! :)