Sałatka z czerwonej kapusty z rukolą i pomarańczowym dipem

Sałatka z czerwonej kapusty z rukolą i pomarańczowym dipem „zrobiła mi” dzisiejszy poranek. Przygotowałam ją o świcie, by skorzystać z pięknego porannego światła i nakręcić rolkę na Instagram. Zanim zdążyłam zmontować nagranie już była 11, czyli czas na śniadanie. Do sałatki usmażyłam gofry z fermentowanej czerwonej soczewicy i zasiadłam do stołu, by rozkoszować się jej smakiem. To była prawdziwa uczta.

Sałatka z czerwonej kapusty z rukolą i pomarańczowym dipem, to kilka prostych składników, które z łatwością kupisz niemalże w każdym sklepie spożywczym. Jest super smaczne, a przy okazji bardzo pożywna. Możesz ją zjeść na obiad lub kolację. Opcjonalnie tak jak ja, na śniadanie.

Do sałatki dodałam garść rukoli. A to, co zostało, umyłam. Mokre liście zamknęłam w pojemniku i schowałam do lodówki. Rukola bardzo szybko więdnie, dlatego należy odpowiednio ją przechowywać. Inaczej stracimy nie tylko pyszny produkt, ale i pieniądze. Postawa oszczędności to nie marnowanie żywności.

sałatka  z czerwonej kapusty - sposób podania
sałatka na talerzu

Sałatka z czerwonej kapusty z rukolą i pomarańczowym dipem

Składniki na 2 duże porcje:

– 200 g czerwonej kapusty

– garść rukoli

– 60 g zielonej lub brązowej soczewicy

– 60 g kaszy jaglanej

– 2 łyżki pestek dyni

– 1/2 czerwonej cebuli

– 2 łyżki natki pietruszki

Składniki na dip:

– sok z ½ pomarańczy

– sok z ½ limonki lub cytryny

– 1 duży daktyl bez pestki

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– 2 małe plasterki imbiru

– 1 mały ząbek czosnku

– ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Soczewicę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2.
  2. Kaszę jaglaną podpraż w garnku i zalej wodą w proporcji 1:2. Ugotuj.
  3. Kapustę cienko poszatkuj, cebulę pokrój w piórka.
  4. Zrób dip. Rozdrobnij czosnek, imbir i daktyl. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos.
  5. Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki) wrzuć do miski, delikatnie wymieszaj. Sałatkę posyp poszatkowaną natką pietruszki.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na: sałatkę z kiszoną kapustą i azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym i sosem fistaszkowym.

sałatka z czerwonej kapusty z rukolą

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.