Sałatka z czerwonej kapusty z rukolą i pomarańczowym dipem „zrobiła mi” dzisiejszy poranek. Przygotowałam ją o świcie, by skorzystać z pięknego porannego światła i nakręcić rolkę na Instagram. Zanim zdążyłam zmontować nagranie już była 11, czyli czas na śniadanie. Do sałatki usmażyłam gofry z fermentowanej czerwonej soczewicy i zasiadłam do stołu, by rozkoszować się jej smakiem. To była prawdziwa uczta.
Sałatka z czerwonej kapusty z rukolą i pomarańczowym dipem, to kilka prostych składników, które z łatwością kupisz niemalże w każdym sklepie spożywczym. Jest super smaczne, a przy okazji bardzo pożywna. Możesz ją zjeść na obiad lub kolację. Opcjonalnie tak jak ja, na śniadanie.
Do sałatki dodałam garść rukoli. A to, co zostało, umyłam. Mokre liście zamknęłam w pojemniku i schowałam do lodówki. Rukola bardzo szybko więdnie, dlatego należy odpowiednio ją przechowywać. Inaczej stracimy nie tylko pyszny produkt, ale i pieniądze. Postawa oszczędności to nie marnowanie żywności.
Sałatka z czerwonej kapusty z rukolą i pomarańczowym dipem
Składniki na 2 duże porcje:
– 200 g czerwonej kapusty
– garść rukoli
– 60 g zielonej lub brązowej soczewicy
– 60 g kaszy jaglanej
– 2 łyżki pestek dyni
– 1/2 czerwonej cebuli
– 2 łyżki natki pietruszki
Składniki na dip:
– sok z ½ pomarańczy
– sok z ½ limonki lub cytryny
– 1 duży daktyl bez pestki
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 małe plasterki imbiru
– 1 mały ząbek czosnku
– ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
- Soczewicę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2.
- Kaszę jaglaną podpraż w garnku i zalej wodą w proporcji 1:2. Ugotuj.
- Kapustę cienko poszatkuj, cebulę pokrój w piórka.
- Zrób dip. Rozdrobnij czosnek, imbir i daktyl. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos.
- Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki) wrzuć do miski, delikatnie wymieszaj. Sałatkę posyp poszatkowaną natką pietruszki.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na: sałatkę z kiszoną kapustą i azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym i sosem fistaszkowym.