Na blogu zrobiło się bardzo ciepło i obiadowo. To z pewnością przez wzgląd po pierwsze na niższe temperatury, a po drugie na dietę eliminacyjną (wyeliminowałam alergeny z diety). O ile sama dieta, choć bardzo okrojona w produkty, nie sprawia mi większych problemów, o tyle bałam się o dalsze losy bloga i nowe przepisy. Tymczasem okazało się, że możliwości przyrządzenia ziemniaka, czy buraka jest tak wiele, że można by tworzyć bez końca. Temat, jak gotować z „powietrza i wody”, zostawię sobie na inny raz. Jest bardzo fascynujący, dlatego poświęcę mu oddzielny artykuł. Jeśli chcecie wiedzieć, co to za dieta i na bazie jakich testów została stworzona, to zapraszam do artykułu „Testy na alergie pokarmowe_ gdzie i za ile zrobić? cz. 1”
A teraz czas na pyszny obiad. Niewiele składników, prosty skład i duża łatwość przygotowania. Przy kluskach śląskich ważne jest wyczucie konsystencji, ziarna słonecznika do „śmietany” należy wcześniej namoczyć, a do surówki z buraka warto wybrać olej, który lubimy, gdyż jego smak będzie dominował. Oto cała trudność.
W takim obiedzie brakuje jeszcze jednego elementu, a mianowicie białka, czyli np. strączków. Idealnie będą pasowały „Szybkie kotlety z tofu i suszonych pomidorów” lub „Pieczone kotlety z ciecierzycy i tofu”
Bezglutenowe kluski śląskie z batatów z kwaśną „śmietaną” ze słonecznika i surówką z buraka
Składniki (2 porcje):
– 1 duży batat
– 3-4 łyżki mąki ryżowej
– skrobia ziemniaczana lub mąka ziemniaczana/skrobia kukurydziana/mąka z tapiok
– sól do klusek oraz wody
- Batat obieramy, kroimy na mniejsze części (szybciej się ugotuje) i gotujemy do miękkości.
- Ugotowany ziemniak ubijamy (ubijaczką lub widelcem). Dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy skrobię.
- Dodajemy mąkę ryżową, sól i wszystko razem zagniatamy.
- W garnku min. 5 l gotujemy pod przykryciem osoloną wodę.
- Z powstałej masy formujemy jedną kluskę, wrzucamy do wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy jeszcze 2-3 minuty i dopiero wyjmujemy. Jeśli jest za miękka, dodajemy więcej mąki i skrobi do masy. Jeśli odpowiada oczekiwaniom, wówczas z pozostałego ciasta formujemy kluski i gotujemy je w 2 ratach. Gotujemy pod przykryciem.
Uwagi:
Jeśli garnek jest większy, kluski można ugotować na raz.
Żeby kluski nie przywarły do blatu, należy posypać go mąką.
„Śmietana” z ziaren słonecznika
– 50 g ziaren słonecznika (moczymy min. 8 godzin przed zmiksowaniem)
– sól i pieprz do smaku
– substancja słodząca do smaku
– sok z 1-2 cytryn do smaku
– woda
- Namoczone ziarna słonecznika dokładnie płuczemy i blendujemy z pozostałymi składnikami.
- Dodajemy tyle soku z cytryny, by „śmietana” była kwaśna i wyrazista.
- Wody należy dodać taką ilość, by „śmietana” uzyskała pożądaną gęstość.
- Doprawiamy solą. Na koniec można posypać pieprzem.
Surówka z surowego buraka
Składniki:
– 1 duży burak
– sól i pieprz
-sok z cytryny
– olej tłoczony na zimno (może być oliwa z oliwek, olej z pokrzywy, olej lniany, olej z maku itd.)
- Burak myjemy, ścieramy na tarce (ze skórką) i wsypujemy do miski.
- Dodajemy olej, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Na zdrowie! :)
Cześć, może to głupie pytanie, ale….
„Ugotowany ziemniak ubijamy (ubijaczką lub widelcem). Dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy skrobię.” — co robimy z tą 1/4 którą wyjęliśmy z masy?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
S.
Dobrze, że pytasz. :) Zagniatamy całość. Nic nie wyrzucamy. :)
Witam,
Czym mogę zastąpić mąkę ryżową?
(niestety mam nietolerancję na ryż i owies)
Pozdrawiam,
A.
Możesz ją pominąc i dodać więcej skrobi. Pamiętaj tylko, by przed wrzuceniem wszystkich do wody, zrobić test.
Nigdy nie jadłam buraka na surowo. Myślałam, że na surowo jest niejadalny….choć sok z niego wyciskam przecież. Hmmmm
Jest pyszny na surowo. Sprawdź koniecznie! :)
Kluseczki wyszły wspaniałe i przepis nie jest pracochłonny:) polecam!
Cudownie! :)
Czy to są skladniki na jedną porcję?
Witam, ciasto się klei, czy to jest ok, czy należy więcej mąki dosypać? :) Swoja drogą super pomysł na obiadek po bieganiu :) Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy do nas :)
Hej! Zrób test. Wrzuc kluskę do wody i sprawdź, czy się nie rozpada. Umyj dłonie i przy formowaniu możesz zastosować więcej mąki. Dzięki za zaproszenie. :)
Kluseczki wyszły wspaniałe
Cudownie! :)))
Czy zamiast ryżowej mąki mogę użyć z ciecierzycy?
Byłoby to bardzo innowacyjne, ale kto nie ryzykuje… Mąka z ciecierzycy to kompletnie inny produkt. Trzeba przetestować.