Na blogu zrobiło się bardzo ciepło i obiadowo. To z pewnością przez wzgląd po pierwsze na niższe temperatury, a po drugie na dietę eliminacyjną (wyeliminowałam alergeny z diety). O ile sama dieta, choć bardzo okrojona w produkty, nie sprawia mi większych problemów, o tyle bałam się o dalsze losy bloga i nowe przepisy. Tymczasem okazało się, że możliwości przyrządzenia ziemniaka, czy buraka jest tak wiele, że  można by tworzyć bez końca. Temat, jak gotować z „powietrza i wody”, zostawię sobie na inny raz. Jest bardzo fascynujący, dlatego poświęcę mu oddzielny artykuł. Jeśli chcecie wiedzieć, co to za dieta i na bazie jakich testów została stworzona, to zapraszam do artykułu „Testy na alergie pokarmowe_ gdzie i za ile zrobić? cz. 1”

A teraz czas na pyszny obiad. Niewiele składników, prosty skład i duża łatwość przygotowania. Przy kluskach śląskich ważne jest wyczucie konsystencji, ziarna słonecznika do „śmietany” należy wcześniej namoczyć, a do surówki z buraka warto wybrać olej, który lubimy, gdyż jego smak będzie dominował. Oto cała trudność.

W takim obiedzie brakuje jeszcze jednego elementu, a mianowicie białka, czyli np. strączków.  Idealnie będą pasowały „Szybkie kotlety z tofu i suszonych pomidorów” lub „Pieczone kotlety z ciecierzycy i tofu” kluski śląskie, kluski bezglutenowe, bataty, kliuski z batatów , wegańskie kluski, wegański obiad, surówka z buraka, śmietana wegańska

Bezglutenowe kluski śląskie z batatów z kwaśną „śmietaną” ze słonecznika i surówką z buraka

Składniki (2 porcje):

– 1 duży batat

– 3-4 łyżki mąki ryżowej

– skrobia ziemniaczana lub mąka ziemniaczana/skrobia kukurydziana/mąka z tapiok

– sól do klusek oraz wody

  1. Batat obieramy, kroimy na mniejsze części (szybciej się ugotuje) i gotujemy do miękkości.
  2. Ugotowany ziemniak ubijamy (ubijaczką lub widelcem). Dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy skrobię.
  3. Dodajemy mąkę ryżową, sól i wszystko razem zagniatamy.
  4. W garnku min. 5 l gotujemy pod przykryciem osoloną wodę.
  5. Z powstałej masy formujemy jedną kluskę, wrzucamy do wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy jeszcze 2-3 minuty i dopiero wyjmujemy. Jeśli jest za miękka, dodajemy więcej mąki i skrobi do masy. Jeśli odpowiada oczekiwaniom, wówczas z pozostałego ciasta formujemy kluski i gotujemy je w 2 ratach. Gotujemy pod przykryciem.

Uwagi:

Jeśli garnek jest większy, kluski można ugotować na raz.

Żeby kluski nie przywarły do blatu, należy posypać go mąką.

 

„Śmietana” z ziaren słonecznika

– 50 g ziaren słonecznika (moczymy min. 8 godzin przed zmiksowaniem)

– sól i pieprz do smaku

– substancja słodząca do smaku

– sok z 1-2 cytryn do smaku

– woda

 

  1. Namoczone ziarna słonecznika dokładnie płuczemy i blendujemy z pozostałymi składnikami.
  2. Dodajemy tyle soku z cytryny, by „śmietana” była kwaśna i wyrazista.
  3. Wody należy dodać taką ilość, by „śmietana” uzyskała pożądaną gęstość.
  4. Doprawiamy solą. Na koniec można posypać pieprzem.

 

Surówka z surowego buraka

Składniki:

– 1 duży burak

– sól i pieprz

-sok z cytryny

– olej tłoczony na zimno (może być oliwa z oliwek, olej z pokrzywy, olej lniany, olej z maku itd.)

 

  1. Burak myjemy, ścieramy na tarce (ze skórką) i wsypujemy do miski.
  2. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

 

Na zdrowie! :)

kluski śląskie, kluski bezglutenowe, bataty, kliuski z batatów , wegańskie kluski, wegański obiad, surówka z buraka, śmietana wegańska

Zostaw komentarz

  1. Sonik 2018-12-14 at 15:31 - Reply

    Cześć, może to głupie pytanie, ale….
    „Ugotowany ziemniak ubijamy (ubijaczką lub widelcem). Dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy skrobię.” — co robimy z tą 1/4 którą wyjęliśmy z masy?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    S.

    • Ewa Ługowska 2018-12-14 at 17:02 - Reply

      Dobrze, że pytasz. :) Zagniatamy całość. Nic nie wyrzucamy. :)

  2. Anna 2019-01-08 at 09:27 - Reply

    Witam,
    Czym mogę zastąpić mąkę ryżową?
    (niestety mam nietolerancję na ryż i owies)
    Pozdrawiam,
    A.

    • Ewa Ługowska 2019-01-08 at 10:15 - Reply

      Możesz ją pominąc i dodać więcej skrobi. Pamiętaj tylko, by przed wrzuceniem wszystkich do wody, zrobić test.

  3. Agnieszka 2019-01-30 at 11:45 - Reply

    Nigdy nie jadłam buraka na surowo. Myślałam, że na surowo jest niejadalny….choć sok z niego wyciskam przecież. Hmmmm

    • Ewa Ługowska 2019-01-30 at 13:06 - Reply

      Jest pyszny na surowo. Sprawdź koniecznie! :)

  4. Doris 2019-07-14 at 21:06 - Reply

    Kluseczki wyszły wspaniałe i przepis nie jest pracochłonny:) polecam!

    • Ewa Ługowska 2019-07-15 at 17:00 - Reply

      Cudownie! :)

  5. Agnieszka 2019-07-17 at 07:12 - Reply

    Czy to są skladniki na jedną porcję?

  6. ela 2019-11-24 at 13:55 - Reply

    Witam, ciasto się klei, czy to jest ok, czy należy więcej mąki dosypać? :) Swoja drogą super pomysł na obiadek po bieganiu :) Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy do nas :)

    • Ewa Ługowska 2019-11-25 at 15:04 - Reply

      Hej! Zrób test. Wrzuc kluskę do wody i sprawdź, czy się nie rozpada. Umyj dłonie i przy formowaniu możesz zastosować więcej mąki. Dzięki za zaproszenie. :)

  7. Sylwia 2020-04-29 at 14:33 - Reply

    Kluseczki wyszły wspaniałe

    • Ewa Ługowska 2020-05-05 at 11:57 - Reply

      Cudownie! :)))

  8. Małgorzata 2021-02-04 at 23:51 - Reply

    Czy zamiast ryżowej mąki mogę użyć z ciecierzycy?

    • Ewa Ługowska 2021-02-05 at 09:21 - Reply

      Byłoby to bardzo innowacyjne, ale kto nie ryzykuje… Mąka z ciecierzycy to kompletnie inny produkt. Trzeba przetestować.