Bezglutenowe kluski śląskie z batatów z kwaśną „śmietaną” ze słonecznika i surówką z buraka

Na blogu zrobiło się bardzo ciepło i obiadowo. To z pewnością przez wzgląd po pierwsze na niższe temperatury, a po drugie na dietę eliminacyjną (wyeliminowałam alergeny z diety). O ile sama dieta, choć bardzo okrojona w produkty, nie sprawia mi większych problemów, o tyle bałam się o dalsze losy bloga i nowe przepisy. Tymczasem okazało się, że możliwości przyrządzenia ziemniaka, czy buraka jest tak wiele, że  można by tworzyć bez końca. Temat, jak gotować z „powietrza i wody”, zostawię sobie na inny raz. Jest bardzo fascynujący, dlatego poświęcę mu oddzielny artykuł. Jeśli chcecie wiedzieć, co to za dieta i na bazie jakich testów została stworzona, to zapraszam do artykułu „Testy na alergie pokarmowe_ gdzie i za ile zrobić? cz. 1”

A teraz czas na pyszny obiad. Niewiele składników, prosty skład i duża łatwość przygotowania. Przy kluskach śląskich ważne jest wyczucie konsystencji, ziarna słonecznika do „śmietany” należy wcześniej namoczyć, a do surówki z buraka warto wybrać olej, który lubimy, gdyż jego smak będzie dominował. Oto cała trudność.

W takim obiedzie brakuje jeszcze jednego elementu, a mianowicie białka, czyli np. strączków.  Idealnie będą pasowały „Szybkie kotlety z tofu i suszonych pomidorów” lub „Pieczone kotlety z ciecierzycy i tofu” kluski śląskie, kluski bezglutenowe, bataty, kliuski z batatów , wegańskie kluski, wegański obiad, surówka z buraka, śmietana wegańska

Bezglutenowe kluski śląskie z batatów z kwaśną „śmietaną” ze słonecznika i surówką z buraka

Składniki (2 porcje):

– 1 duży batat

– 3-4 łyżki mąki ryżowej

– skrobia ziemniaczana lub mąka ziemniaczana/skrobia kukurydziana/mąka z tapiok

– sól do klusek oraz wody

  1. Batat obieramy, kroimy na mniejsze części (szybciej się ugotuje) i gotujemy do miękkości.
  2. Ugotowany ziemniak ubijamy (ubijaczką lub widelcem). Dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy skrobię.
  3. Dodajemy mąkę ryżową, sól i wszystko razem zagniatamy.
  4. W garnku min. 5 l gotujemy pod przykryciem osoloną wodę.
  5. Z powstałej masy formujemy jedną kluskę, wrzucamy do wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy jeszcze 2-3 minuty i dopiero wyjmujemy. Jeśli jest za miękka, dodajemy więcej mąki i skrobi do masy. Jeśli odpowiada oczekiwaniom, wówczas z pozostałego ciasta formujemy kluski i gotujemy je w 2 ratach. Gotujemy pod przykryciem.

Uwagi:

Jeśli garnek jest większy, kluski można ugotować na raz.

Żeby kluski nie przywarły do blatu, należy posypać go mąką.

 

„Śmietana” z ziaren słonecznika

– 50 g ziaren słonecznika (moczymy min. 8 godzin przed zmiksowaniem)

– sól i pieprz do smaku

– substancja słodząca do smaku

– sok z 1-2 cytryn do smaku

– woda

 

  1. Namoczone ziarna słonecznika dokładnie płuczemy i blendujemy z pozostałymi składnikami.
  2. Dodajemy tyle soku z cytryny, by „śmietana” była kwaśna i wyrazista.
  3. Wody należy dodać taką ilość, by „śmietana” uzyskała pożądaną gęstość.
  4. Doprawiamy solą. Na koniec można posypać pieprzem.

 

Surówka z surowego buraka

Składniki:

– 1 duży burak

– sól i pieprz

-sok z cytryny

– olej tłoczony na zimno (może być oliwa z oliwek, olej z pokrzywy, olej lniany, olej z maku itd.)

 

  1. Burak myjemy, ścieramy na tarce (ze skórką) i wsypujemy do miski.
  2. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

 

Na zdrowie! 🙂

kluski śląskie, kluski bezglutenowe, bataty, kliuski z batatów , wegańskie kluski, wegański obiad, surówka z buraka, śmietana wegańska

15 Komentarze

  • Sonik
    Opublikowane 2018-12-14 15:31 0Polubienia

    Cześć, może to głupie pytanie, ale….
    „Ugotowany ziemniak ubijamy (ubijaczką lub widelcem). Dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy skrobię.” — co robimy z tą 1/4 którą wyjęliśmy z masy?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    S.

  • Anna
    Opublikowane 2019-01-08 09:27 0Polubienia

    Witam,
    Czym mogę zastąpić mąkę ryżową?
    (niestety mam nietolerancję na ryż i owies)
    Pozdrawiam,
    A.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-08 10:15 0Polubienia

      Możesz ją pominąc i dodać więcej skrobi. Pamiętaj tylko, by przed wrzuceniem wszystkich do wody, zrobić test.

  • Agnieszka
    Opublikowane 2019-01-30 11:45 0Polubienia

    Nigdy nie jadłam buraka na surowo. Myślałam, że na surowo jest niejadalny….choć sok z niego wyciskam przecież. Hmmmm

  • Doris
    Opublikowane 2019-07-14 21:06 0Polubienia

    Kluseczki wyszły wspaniałe i przepis nie jest pracochłonny:) polecam!

  • Agnieszka
    Opublikowane 2019-07-17 07:12 0Polubienia

    Czy to są skladniki na jedną porcję?

  • ela
    Opublikowane 2019-11-24 13:55 0Polubienia

    Witam, ciasto się klei, czy to jest ok, czy należy więcej mąki dosypać? 🙂 Swoja drogą super pomysł na obiadek po bieganiu 🙂 Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy do nas 🙂

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-11-25 15:04 0Polubienia

      Hej! Zrób test. Wrzuc kluskę do wody i sprawdź, czy się nie rozpada. Umyj dłonie i przy formowaniu możesz zastosować więcej mąki. Dzięki za zaproszenie. 🙂

  • Sylwia
    Opublikowane 2020-04-29 14:33 0Polubienia

    Kluseczki wyszły wspaniałe

  • Małgorzata
    Opublikowane 2021-02-04 23:51 0Polubienia

    Czy zamiast ryżowej mąki mogę użyć z ciecierzycy?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-02-05 09:21 0Polubienia

      Byłoby to bardzo innowacyjne, ale kto nie ryzykuje… Mąka z ciecierzycy to kompletnie inny produkt. Trzeba przetestować.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.