Sałatka z kiszoną kapustą

Sałatka z kiszoną kapustą jest przepyszna! Idealnie sprawdzi się jako zielony dodatek do obiadu. Zajadamy się nią już od kilku dni. Codziennie serwują z trochę innym składem. Przede wszystkim wymieniam i mieszam różne oleje tłoczone na zimno. Mój ulubiony zestaw to olej lniany i z ostropestu. Tu możesz dowolnie kombinować.

Sałatkę z kiszoną kapustą podaję do warzyw gotowanych na parze. Do parowaru wrzucam to, co mam pod ręką: ziemniaki, marchewkę, buraki, seler i pietruszkę. Czasem zdarzy się batat, dynia, brokuł lub kalafior.

Muszę Wam zdradzić mój tajemny sposób jedzenia. Uwielbiam jeść rękami. Sprawia mi to ogromną radość i satysfakcję. Być może to tylko złudzenie, ale lepiej wtedy czuję smaki i wszystko wydaje się być intensywniejsze. Lubię czuć strukturę jedzenia pod palcami, jej różnorodność i bogactwo. Można się przy tym trochę ubabrać. Ten sposób zjadania posiłku daje masę dziecięcej radości. Jest w tym coś pociągającego. Coś z powrotu do naszej pierwotnej natury.

Sałatka z kiszoną kapustą

Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:

– 5 dużych liści sałaty

– kilka liści jarmuży lub garść rukoli

– garść kiszonej kapusty

¼ czerwonej cebuli

– 8 pomidorków koktajlowych

¼ czerwonej papryki

– 4 rzodkiewki

– 2 łodygi selera naciowego

– garść dowolnych kiełków

– sok z cytryny lub limonki do smaku

– kilka łyżek oleju tłoczonego na zimno (dowolny)

– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Sałatę i jarmuż porwij dłońmi na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na pół, paprykę w kostkę, rzodkiewki na plasterki, seler naciowy na małe kawałki.
  3. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na: sałatkę azjatycką z makaronem ryżowym, sałatkę z pieczonych rzodkiewek.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.