Czerwona kapusta z purée z białych warzyw i sosem szpinakowym

Obiad gotowany na parze może być obłędnie pyszny. Wystarczy odpowiednio dobrać warzywa i dodatki. Czerwona kapusta z purée z białych warzyw i sosem szpinakowym jest przepyszna! Właściwie to danie jednogarnkowe, bo wszystko ugotowałam w jednym garnku z nakładką do parowania. Niewielkim nakładem pracy przygotowałam królewski obiad.

Przez ostatnie tygodnie gotuję jedynie na parze. Nie piekę, nie smażę, wyłącznie paruję. Gotowanie jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Temperatura pary nie przekracza 110 stopni C. Dzięki temu warzywa zachowują więcej wartości odżywczych niż przy gotowaniu i są lekkostrawne. Przy odpowiednim połączeniu, dodatku zdrowych tłuszczy i przypraw smakują fantastycznie.

Czerwona kapusta z purée z białych warzyw i sosem szpinakowym to piękna kombinacja składająca się z czterech pysznych warstw: słodkiego purée, wyrazistego sosu szpinakowego, przepysznej kapusty oraz pierzynki z kiełków i przypraw. Połączenie jest fenomenalne. Zarzut, że na parze jest bez smaku, kompletnie tu nie pasuje. Zresztą sprawdźcie sami!

Czerwona kapusta z purée z białych warzyw i sosem szpinakowym

Składniki na 2 porcje:

– 200 g obranych ziemniaków

– 1 fenkuł lub 1 korzeń pietruszki

– 1 mała, biała cebula

– solidna garść mrożonej żółtej fasolki szparagowej lub świeżej

– garść nerkowców moczona w wodzie min. 8 godzin

– ½ małej główki czerwonej kapusty

Składniki na sos:

– garść świeżego szpinaku

– 2 cienkie plasterki świeżego imbiru

– mały ząbek czosnku

– 50 ml oliwy z oliwek

– sól do smaku

Dodatki:

– dwie garstki dowolnych kiełków lub microgreens

– 2 łyżeczki czerwonego pieprzu (opcjonalnie)

– 2 łyżeczki czarnuszki

Wykonanie:

  1. Kapustę pokrój na 4 części. Tak, żeby u podstawy każdego kawałka był głąb.
  2. Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż wszystko w parowarze. Kapusta powinna znajdować się w oddzielnym miejscu i w miarę możliwości nie stykać się z pozostałymi warzywami. Paruj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Zrób sos. Do pojemnika włóż szpinak, imbir, czosnek i oliwę, szczyptę soli. Dodaj odrobinę wody, by możliwe było zblendowanie. Zblenduj na gładki sos.
  4. Zrób purée. Białe warzywa wrzuć do pojemnika, dodaj odsączone nerkowce, odrobinę soli i zblenduj na purée. W razie potrzeby dodaj troszkę wody.
  5. Na talerzu ułóż purée, na środek rozsmaruj szpinakowy sos, następnie połóż kapustę i posyp dodatkami.

Zobacz również inne pomysły na czerwoną kapustę: steak, sałatka.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.