Pamiętacie jeszcze szyszki czekoladowe z ryżu preparowanego? To ciasto jest zdrowszą i dużo szybszą alternatywą.  Można przygotować je w dużej bądź małej blaszce, w kwadratowej lub okrągłej. Zamiast ciasta można zrobić również batony. Wystarczy użyć dużą, kwadratową blaszkę i pokroić ciasto w prostokąty.

Polecam zrobić dla samej frajdy jedzenia.

 

Składniki na spód:

– 100 g orzechów włoskich

– 70 g podprażonych na patelni wiórków kokosowych

– 10 -15 daktyli

– szczypta soli

– 2 łyżki kakao

 

Składniki na ryż:

– 80 g oleju kokosowego

–  2 łyżki syropu daktylowego lub syropu z agawy

–  3 łyżki kakao

– 60-80 g ryżu preparowanego

 

Składniki na polewę:

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżka syropu daktylowego

 

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy, aż zmiękną. Po namoczeniu przecedzamy.
  2. Orzechy, kakao i podprażone wiórki rozdrabniamy w kruszarce do lodu, dodajemy zmiękczone daktyle i jeszcze raz blendujemy w kruszarce, aż składniki się połączą.
  3. Wykładamy na blaszkę o wielkości około 20 cm (u mnie 16 cm) i ugniatamy na spodzie.
  4. Przygotowujemy ryż. Olej, syrop i kakao wrzucamy do dużego garnka, podgrzewamy, cały czas mieszając.
  5. Gdy składniki się połączą, dorzucamy ryż preparowany i dokładnie mieszamy, aż wszystko obklei się czekoladą.
  6. Tak przygotowany ryż wykładamy na spód i dość mocno ugniatamy. Przykładamy talerzem i dociskamy ciężkim przedmiotem.
  7. Zabieramy się za polewę. Wszystkie składniki wrzucamy do małego rondelka, podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, polewamy warstwę z ryżem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż się ściśnie.
  8. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie! :)

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

  1. Monika 2017-11-25 at 20:32 - Reply

    Ewa a można czymś zastąpić orzechy ? Musiałam je odstawić bo młodeg wysypuje zawsze jak zjem :/

    • Ewa Ługowska 2017-11-26 at 07:16 - Reply

      Mozesz uzyć pestek słonecznika lubdelikatnie rozkruszonych płatków owsianych bezglutenowych.

  2. Olga 2019-05-16 at 17:07 - Reply

    Witam, czy mogę zastąpić syrop z agawy lub daktylowy naturalnym miodem?

    • Ewa Ługowska 2019-05-16 at 17:20 - Reply

      Generalnie tak, choć miodu nie powinno się poddawać wysokim temp.

  3. Marta 2019-11-20 at 16:56 - Reply

    Dzień dobry, czy chodzi o daktyle suszone czy świeże i duże czy małe?

    • Ewa Ługowska 2019-11-21 at 08:52 - Reply

      Dzień dobry, suszone, średniej wielkości.

  4. Marta 2019-11-20 at 16:56 - Reply

    Dzień dobry, czy chodzi o daktyle suszone czy świeże i duże czy małe?

  5. Anna 2022-02-05 at 17:59 - Reply

    Witam wygląda apetycznie a ile jest kcal w takim cieście ? Pozdrawiam

    • Ewa Ługowska 2022-02-06 at 13:40 - Reply

      Aniu, bardzo dobre pytanie. W necie znajdziesz darmowe kalkulatory. Pozdrawiam.