Turbo pyszna wegańska kanapka

Turbo pyszna wegańska kanapka jest idealna na kolację. Na śniadanie też oczywiście będzie wspaniała, ale jeśli nie masz rano czasu na pieczenie warzyw, to lepiej przygotuj ją na ciepło wieczorem. Chrupiący bezglutenowy chleb, gorąca papryka i cukinia, aromatyczny pieczony czosnek i chrupiące warzywa! To jest niebo!

Turbo pyszna wegańska kanapka jest bardzo prosta i przystępna dla każdego. Wymyśliłam ten przepis w wynajętym na kilka dni mieszkaniu. Żeby odżywiać się zdrowo nie trzeba super sprzętu. Wystarczy bardzo podstawowy zestaw i dobre produkty!

Przepis na turbo pyszną wegańską kanapkę, przygotowany jest na 1 osobę, żeby łatwo było pomnożyć składniki przez ilość domowników/gości. Polecam jednak zrobić więcej. Wszystkie warzywa sprawdzą się również w sałatkach i jako dodatek do gofrów. Po przygotowaniu zamknij gotowe składniki w pojemnikach i przechowuj w lodówce.

Pieczone warzywa mają w sobie bardzo dużo smaku. Upieczona papryka już sama w sobie jest tłusta. Nawet bez dodania oliwy. Zamiast czerwonej możesz użyć zielonej lub żółtej albo przygotować wszystkie kolory jednocześnie i jeszcze bardziej urozmaicić posiłek. Czerwoną kapustę proponuję „ugotować na surowo” czyli wymasować z dodatkiem soli i soku z cytryny. Dzięki temu delikatnie zmięknie, a jej trawienie rozpocznie się już podczas przygotowania. Ta wersja jest dla organizmu dużo przystępniejsza.

Turbo pyszna wegańska kanapka

Składniki na 1 porcję:

– 2 kromki chleba

– 2 grube paski cukinii

– ½ czerwonej papryki

– 2 – 3 ząbki czosnku

– ½ marchewki

– garstka poszatkowanej czerwonej kapusty

– 4-6 kawałków suszonych pomidorów w oleju

– kilka listków bazylii

– sól do smaku

– oliwa z oliwek do polania

– 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Paprykę przekrój na 2 części i razem z cukinią ułóż na blaszce, dorzuć obrane ząbki czosnku i wszystko dokładnie posmaruj oliwą. Włóż do piekarnika na 10-15 minut. Piecz do czasu, aż z papryki zacznie odstawać skórka.
  3. Kapustę wymasuj dłonią z sokiem cytryny i dużą szczyptą soli. Odstaw, żeby zmiękła.
  4. Marchewkę pokrój w długie paski przy pomocy obieraczki do warzyw.
  5. Kromki chleba wrzuć do tostera albo podsmaż (z obu stron) na suchej patelni. Powinny się zarumienić.
  6. Upieczoną paprykę przykryj na 5 minut ściereczką, żeby skórka łatwiej odstała. Zdejmuj skórkę.
  7. Na chlebie rozsmaruj upieczony czosnek. Równomiernie ułóż wszystkie dodatki, złóż w całość. Przekrój na pół.

Uwagi:

Jeśli wolisz słone potrawy, możesz dodatkowo posolić warzywa.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.