Cukinia faszerowana soczewicą i brązowym ryżem

Nadziewane, okrągłe cukinie nie dość, że smakują wyśmienicie, to wyglądają bardzo zjawiskowo. Sama czynność jedzenia sprawia dużą przyjemność. Zwykły obiad zamienia się w niecodzienną ucztę.  Żeby przygotować coś tak efektownego, trzeba się trochę więcej napracować niż przy jednogarnkowym daniu. Dlatego można odłożyć go na specjalną okazję.  Jestem przekonana, że zarówno domownicy, jak i goście będą zachwyceni.

 

Składniki:

– 2 okrągłe cukinie

– 50 g brązowego ryżu

– 50 g czerwonej soczewicy

– 1 pomidor

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– ½ łyżeczki kurkumy

– sól i pieprz do smaku

– świeże zioła polecam tymianek cytrynowy

– olej do smażenia

 

  1. Ryż i soczewicę gotujemy do miękkości.
  2. Z cukinii odkrawamy wierzch i wydrążamy środek, zostawiając 0,5 cm ścianki. Miąższ kroimy na małe kawałki.
  3. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na oleju.
  4. Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
  5. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucamy miąższ cukinii i smażymy, aż woda znacznie odparuje.
  6. Dorzucamy pozostałe składniki, doprawiamy i dusimy około 15 minut, często mieszając. (Pozostała woda powinna w tym czasie odparować.)
  7. Cukinie natłuszczamy, dzięki temu lepiej się upieką. Napełniamy farszem i pieczemy w naczyniu żaroodpornym godzinę w temperaturze 180 stopni.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

  • Marika
    Opublikowane 2018-09-20 08:41 0Polubienia

    Jakie to bylo dobre…. Pierwszy przepis z Pani strony, ani nie jestem weganka ani na diecie bezglutenowej ale te cukinie rewelacja!! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.