Nadziewane, okrągłe cukinie nie dość, że smakują wyśmienicie, to wyglądają bardzo zjawiskowo. Sama czynność jedzenia sprawia dużą przyjemność. Zwykły obiad zamienia się w niecodzienną ucztę. Żeby przygotować coś tak efektownego, trzeba się trochę więcej napracować niż przy jednogarnkowym daniu. Dlatego można odłożyć go na specjalną okazję. Jestem przekonana, że zarówno domownicy, jak i goście będą zachwyceni.
Składniki:
– 2 okrągłe cukinie
– 50 g brązowego ryżu
– 50 g czerwonej soczewicy
– 1 pomidor
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki kurkumy
– sól i pieprz do smaku
– świeże zioła polecam tymianek cytrynowy
– olej do smażenia
- Ryż i soczewicę gotujemy do miękkości.
- Z cukinii odkrawamy wierzch i wydrążamy środek, zostawiając 0,5 cm ścianki. Miąższ kroimy na małe kawałki.
- Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na oleju.
- Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
- Gdy cebulka się zeszkli, dorzucamy miąższ cukinii i smażymy, aż woda znacznie odparuje.
- Dorzucamy pozostałe składniki, doprawiamy i dusimy około 15 minut, często mieszając. (Pozostała woda powinna w tym czasie odparować.)
- Cukinie natłuszczamy, dzięki temu lepiej się upieką. Napełniamy farszem i pieczemy w naczyniu żaroodpornym godzinę w temperaturze 180 stopni.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Marika
Jakie to bylo dobre…. Pierwszy przepis z Pani strony, ani nie jestem weganka ani na diecie bezglutenowej ale te cukinie rewelacja!! 🙂
Ewa Ługowska
Ale mi miło. Dzięki serdeczne :* Na zdrowie! 🙂