Chleb z fermentowanej czerwonej soczewicy

Chleb z fermentowanej soczewicy smakuje wybornie, ma przepiękną bordowo-złotą skórkę i żółciutki środek. Dużym jego atutem jest prosty skład. Do zrobienia go potrzebna jest wyłącznie czerwona soczewica, sól i woda, a wykonanie, choć wymaga odrobiny cierpliwości, jest bajecznie proste. Robi się go bez wyrabiania. Wystarczy odpowiednio przygotować masę, która później fermentuje w foremce, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Chleba z fermentowanej czerwonej soczewicy ma wiele zalet:

– dużą zawartość białka,

– posiada cenny błonnik,

– ma niski indeks glikemiczny,

– jest bezglutenowy,

– wyrósł na naturalnej fermentacji, która czyni go bardzo wartościowym,

– przez wcześniejszą fermentację soczewica jest łatwiejsza do strawienia.

Strączki w diecie pełnią bardzo ważną funkcję. Bogate są w składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas oraz witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy, pomagają zapobiegać stanom lękowym i depresji oraz łagodzą skutki stresu. Zawierają antynowotworowe przeciwutleniacze i fitoestrogeny. Dieta bogata w strączki może zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca. Całkiem spora zawartość błonnika i białka pozwala zachować na dłużej uczucie sytości, co dodatkowo sprzyja redukcji wagi.

Z doświadczenia mogę Wam powiedzieć, że ten chleb naprawdę syci na długo.

Chleb z fermentowanej czerwonej soczewicy

Składniki:

– 400 g czerwonej soczewicy namoczonej w wodzie minimum 8 godzin

– około 400 ml przefiltrowanej lub przegotowanej i wystudzonej wody   

– 7 g soli

Wykonanie:

ETAP 1. NAMACZANIE

Soczewicę wsyp do dużego naczynia, zalej wodą i odstaw na minimum 8 godzin.

ETAP 2. FERMENTACJA

Wylej zawartość słoika na sito i dokładnie wypłucz ziarna. Wrzuć do kielicha blendera, dodaj sól i tyle wody, by możliwe było zblendowanie na gładką masę.

Masę przelej do keksówki (11×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstaw do sfermentowania na około 8–12 godzin w ciepłe miejsce (temperatura optymalna to około 23–26 stopni C).

ETAP 3. PIECZENIE

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wstaw blaszkę i piecz godzinę. Ostaw do wystygnięcia. Wyjmuj z blaszki, gdy chleb wystygnie, w przeciwnym razie odrywając papier oderwiesz również skórkę.

Uwagi:

Wykonanie możesz zobaczyć w rolce na INSTAGRAMIE na profilu @misa_mocy.

Chlor zabija bakterie, jeśli użyjesz chlorowanej wody do moczenia nasion i zblendowania, to najprawdopodobniej akcja się nie powiedzie. Dlatego używaj wyłącznie wody filtrowanej lub wystudzonej przegotowanej.

Sfermentowana masa z soczewicy wyrasta jedynie odrobinkę. Można zauważyć jedynie pęcherzyki na wierzchu. Chleb delikatnie wyrośnie dopiero w piekarniku.

Ilość wody będzie zależała od blendera. Im mocniejszy blender, tym będziesz potrzebować mniej płynów.

Polecam bawić się konsystencją masy. Z gęstej masy powstanie trochę inna struktura niż rzadkiej. Przetestuj różne opcje!

Skórka z boków i na dole może odstawać. Taka jest specyfika tego wypieku.

Jeśli po przekrojeniu chleba okaże się, że nie ma dziurek oznacza to, że masa nie sfermentowała. Powodem może być: zbyt niska temperatura w pomieszczeniu, chlor w wodzie lub słaba jakość produktu. Polecam kupić ekologiczną soczewicę.

Mój chleb wyrasta w zimnym piekarniku. Wyjmuje go przed nagrzaniem i ponownie wkładam, gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę.

Zobacz również przepis na chleb gryczany oraz chleb bez drożdży.

Na zdrowie!

1 Komentarz

  • Sylwia
    Opublikowane 2024-03-09 13:52 0Polubienia

    Zrobiłam i wyszedł zaskakująco smaczny, jak na tak prosty skład! 🙂 Z serkiem z nerkowców, suszonymi pomidorami, kaparami i rukolą jest super. Dziękuję!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.