Chleb z fermentowanej soczewicy smakuje wybornie, ma przepiękną bordowo-złotą skórkę i żółciutki środek. Dużym jego atutem jest prosty skład. Do zrobienia go potrzebna jest wyłącznie czerwona soczewica, sól i woda, a wykonanie, choć wymaga odrobiny cierpliwości, jest bajecznie proste. Robi się go bez wyrabiania. Wystarczy odpowiednio przygotować masę, która później fermentuje w foremce, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Chleba z fermentowanej czerwonej soczewicy ma wiele zalet:
– dużą zawartość białka,
– posiada cenny błonnik,
– ma niski indeks glikemiczny,
– jest bezglutenowy,
– wyrósł na naturalnej fermentacji, która czyni go bardzo wartościowym,
– przez wcześniejszą fermentację soczewica jest łatwiejsza do strawienia.
Strączki w diecie pełnią bardzo ważną funkcję. Bogate są w składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas oraz witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy, pomagają zapobiegać stanom lękowym i depresji oraz łagodzą skutki stresu. Zawierają antynowotworowe przeciwutleniacze i fitoestrogeny. Dieta bogata w strączki może zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca. Całkiem spora zawartość błonnika i białka pozwala zachować na dłużej uczucie sytości, co dodatkowo sprzyja redukcji wagi.
Z doświadczenia mogę Wam powiedzieć, że ten chleb naprawdę syci na długo.
Chleb z fermentowanej czerwonej soczewicy
Składniki:
– 400 g czerwonej soczewicy namoczonej w wodzie minimum 8 godzin
– około 400 ml przefiltrowanej lub przegotowanej i wystudzonej wody
– 7 g soli
Wykonanie:
ETAP 1. NAMACZANIE
Soczewicę wsyp do dużego naczynia, zalej wodą i odstaw na minimum 8 godzin.
ETAP 2. FERMENTACJA
Wylej zawartość słoika na sito i dokładnie wypłucz ziarna. Wrzuć do kielicha blendera, dodaj sól i tyle wody, by możliwe było zblendowanie na gładką masę.
Masę przelej do keksówki (11×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw do sfermentowania na około 8–12 godzin w ciepłe miejsce (temperatura optymalna to około 23–26 stopni C).
ETAP 3. PIECZENIE
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wstaw blaszkę i piecz godzinę. Ostaw do wystygnięcia. Wyjmuj z blaszki, gdy chleb wystygnie, w przeciwnym razie odrywając papier oderwiesz również skórkę.
Uwagi:
Wykonanie możesz zobaczyć w rolce na INSTAGRAMIE na profilu @misa_mocy.
Chlor zabija bakterie, jeśli użyjesz chlorowanej wody do moczenia nasion i zblendowania, to najprawdopodobniej akcja się nie powiedzie. Dlatego używaj wyłącznie wody filtrowanej lub wystudzonej przegotowanej.
Sfermentowana masa z soczewicy wyrasta jedynie odrobinkę. Można zauważyć jedynie pęcherzyki na wierzchu. Chleb delikatnie wyrośnie dopiero w piekarniku.
Ilość wody będzie zależała od blendera. Im mocniejszy blender, tym będziesz potrzebować mniej płynów.
Polecam bawić się konsystencją masy. Z gęstej masy powstanie trochę inna struktura niż rzadkiej. Przetestuj różne opcje!
Skórka z boków i na dole może odstawać. Taka jest specyfika tego wypieku.
Jeśli po przekrojeniu chleba okaże się, że nie ma dziurek oznacza to, że masa nie sfermentowała. Powodem może być: zbyt niska temperatura w pomieszczeniu, chlor w wodzie lub słaba jakość produktu. Polecam kupić ekologiczną soczewicę.
Mój chleb wyrasta w zimnym piekarniku. Wyjmuje go przed nagrzaniem i ponownie wkładam, gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę.
Zobacz również przepis na chleb gryczany oraz chleb bez drożdży.
Na zdrowie!
1 Komentarz
Sylwia
Zrobiłam i wyszedł zaskakująco smaczny, jak na tak prosty skład! 🙂 Z serkiem z nerkowców, suszonymi pomidorami, kaparami i rukolą jest super. Dziękuję!