Chleb z fermentowanej czerwonej soczewicy

Chleb z fermentowanej soczewicy smakuje wybornie, ma przepiękną bordowo-złotą skórkę i żółciutki środek. Dużym jego atutem jest prosty skład. Do zrobienia go potrzebna jest wyłącznie czerwona soczewica, sól i woda, a wykonanie, choć wymaga odrobiny cierpliwości, jest bajecznie proste. Robi się go bez wyrabiania. Wystarczy odpowiednio przygotować masę, która później fermentuje w foremce, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Chleba z fermentowanej czerwonej soczewicy ma wiele zalet:

– dużą zawartość białka,

– posiada cenny błonnik,

– ma niski indeks glikemiczny,

– jest bezglutenowy,

– wyrósł na naturalnej fermentacji, która czyni go bardzo wartościowym,

– przez wcześniejszą fermentację soczewica jest łatwiejsza do strawienia.

Strączki w diecie pełnią bardzo ważną funkcję. Bogate są w składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas oraz witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy, pomagają zapobiegać stanom lękowym i depresji oraz łagodzą skutki stresu. Zawierają antynowotworowe przeciwutleniacze i fitoestrogeny. Dieta bogata w strączki może zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca. Całkiem spora zawartość błonnika i białka pozwala zachować na dłużej uczucie sytości, co dodatkowo sprzyja redukcji wagi.

Z doświadczenia mogę Wam powiedzieć, że ten chleb naprawdę syci na długo.

Chleb z fermentowanej czerwonej soczewicy

Składniki:

– 400 g czerwonej soczewicy namoczonej w wodzie minimum 8 godzin

– około 400 ml przefiltrowanej lub przegotowanej i wystudzonej wody   

– 7 g soli

Wykonanie:

ETAP 1. NAMACZANIE

Soczewicę wsyp do dużego naczynia, zalej wodą i odstaw na minimum 8 godzin.

ETAP 2. FERMENTACJA

Wylej zawartość słoika na sito i dokładnie wypłucz ziarna. Wrzuć do kielicha blendera, dodaj sól i tyle wody, by możliwe było zblendowanie na gładką masę.

Masę przelej do keksówki (11×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstaw do sfermentowania na około 8–12 godzin w ciepłe miejsce (temperatura optymalna to około 23–26 stopni C).

ETAP 3. PIECZENIE

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wstaw blaszkę i piecz godzinę. Ostaw do wystygnięcia. Wyjmuj z blaszki, gdy chleb wystygnie, w przeciwnym razie odrywając papier oderwiesz również skórkę.

Uwagi:

Wykonanie możesz zobaczyć w rolce na INSTAGRAMIE na profilu @misa_mocy.

Chlor zabija bakterie, jeśli użyjesz chlorowanej wody do moczenia nasion i zblendowania, to najprawdopodobniej akcja się nie powiedzie. Dlatego używaj wyłącznie wody filtrowanej lub wystudzonej przegotowanej.

Sfermentowana masa z soczewicy wyrasta jedynie odrobinkę. Można zauważyć jedynie pęcherzyki na wierzchu. Chleb delikatnie wyrośnie dopiero w piekarniku.

Ilość wody będzie zależała od blendera. Im mocniejszy blender, tym będziesz potrzebować mniej płynów.

Polecam bawić się konsystencją masy. Z gęstej masy powstanie trochę inna struktura niż rzadkiej. Przetestuj różne opcje!

Skórka z boków i na dole może odstawać. Taka jest specyfika tego wypieku.

Jeśli po przekrojeniu chleba okaże się, że nie ma dziurek oznacza to, że masa nie sfermentowała. Powodem może być: zbyt niska temperatura w pomieszczeniu, chlor w wodzie lub słaba jakość produktu. Polecam kupić ekologiczną soczewicę.

Mój chleb wyrasta w zimnym piekarniku. Wyjmuje go przed nagrzaniem i ponownie wkładam, gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę.

Zobacz również przepis na chleb gryczany oraz chleb bez drożdży.

Na zdrowie!

1 Komentarz

  • Sylwia
    Opublikowane 2024-03-09 13:52 0Polubienia

    Zrobiłam i wyszedł zaskakująco smaczny, jak na tak prosty skład! 🙂 Z serkiem z nerkowców, suszonymi pomidorami, kaparami i rukolą jest super. Dziękuję!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights