Ciasto gościło już na blogu. Jednak tym razem pokusiłam się o zrobienie większej porcji i mango zamieniłam na banany. Jest równie smaczne, ale jednak nieco inne. Różnica jest w kolorze i konsystencji. Ciasto na bazie mango jest wilgotniejsze i delikatniejsze. Banany natomiast powodują, że ciasto jest bardzo sycące.

 

Składniki:

– 3 banany

– 350 g mąki z kukurydzy

– 400 ml mleka roślinnego

– 1 czubata łyżeczka sody

– 2 łyżki octu

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 1 łyżeczka wanilii w proszku lub starta laska wanilii

– jagody lub inne owoce do posypania

 

  1. Banany blendujemy, dorzucamy pozostałe składniki i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Przelewamy do natłuszczonej blaszki (21 x 21 cm) posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy owocami.
  3. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

 

Na zdrowie! :)

 

 

 

Zostaw komentarz

  1. Ewa Kwiatek 2017-07-16 at 19:43 - Reply

    Chętnie wypróbuję zmodyfikowany przepis …..z mango było rewelacyjne!

    • Ewa Ługowska 2017-07-16 at 19:58 - Reply

      Super! Czekam na wieści :)

  2. Ola 2019-03-16 at 07:27 - Reply

    Cześć, czy mogę dodać mrożone owoce do posypania?
    Pozdrawiam :)

    • Ewa Ługowska 2019-03-16 at 07:54 - Reply

      Tak, ale wcześniej musisz je rozmrozić i odcedzić na sitku.

  3. Ewelina 2019-04-19 at 06:41 - Reply

    Jeśli chciałabym aby to ciasto było czekoladowe to moge dodać kakao? Jeśli tak to ile najlepiej? :)

    • Ewa Ługowska 2019-04-19 at 08:00 - Reply

      Więcej kakao oznacza więcej mleka. Dodaj tyle, żeby odpowiadał Ci smak. Na oko.