Ciasto gościło już na blogu. Jednak tym razem pokusiłam się o zrobienie większej porcji i mango zamieniłam na banany. Jest równie smaczne, ale jednak nieco inne. Różnica jest w kolorze i konsystencji. Ciasto na bazie mango jest wilgotniejsze i delikatniejsze. Banany natomiast powodują, że ciasto jest bardzo sycące.
Składniki:
– 3 banany
– 350 g mąki z kukurydzy
– 400 ml mleka roślinnego
– 1 czubata łyżeczka sody
– 2 łyżki octu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka wanilii w proszku lub starta laska wanilii
– jagody lub inne owoce do posypania
- Banany blendujemy, dorzucamy pozostałe składniki i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
- Przelewamy do natłuszczonej blaszki (21 x 21 cm) posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy owocami.
- Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Na zdrowie! :)
Chętnie wypróbuję zmodyfikowany przepis …..z mango było rewelacyjne!
Super! Czekam na wieści :)
Cześć, czy mogę dodać mrożone owoce do posypania?
Pozdrawiam :)
Tak, ale wcześniej musisz je rozmrozić i odcedzić na sitku.
Jeśli chciałabym aby to ciasto było czekoladowe to moge dodać kakao? Jeśli tak to ile najlepiej? :)
Więcej kakao oznacza więcej mleka. Dodaj tyle, żeby odpowiadał Ci smak. Na oko.